Regionálny pohľad na akcie

Regionálni riaditelia akciových portfólií a riaditelia výskumu akcií Fidelity diskutujú o svojich názoroch na kľúčové trhové rastové faktory a prezrádzajú, kde vidia správcovia portfólií najlepšie investičné príležitosti.

Čo si myslíte o globálnych ekonomických podmienkach?

Richard Lewis: Tým, ako vyspelé ekonomiky pokračujú v znižovaní svojej veľkej dlhovej záťaže v dôsledku svetovej finančnej krízy, sa základné finančné prostredie nijako zvlášť nemení. Prevažujú kombinácie nízkeho tempa rastu, nízkych úrokových sadzieb a vysokých ziskových podnikových marží, čo je dobré pre aktíva, takže v posledných piatich rokoch sme svedkami rastu cien akcií. Pohybujeme sa v prostredí, ktoré vedie ku inflácii cien aktív a to môže pokračovať ešte niekoľko rokov.

Pre rozvíjajúce sa trhy je to jedinečná príležitosť prilákať väčší podiel globálnej tržnej likvidity. Ocenenie rozvíjajúcich sa trhov je zvlášť atraktívne a príklady firiem s veľkým rastom budú nevyhnutne lákať investorov, už len s ohľadom na všeobecne nízke rastové prostredie. Som presvedčený, že dlhodobá povesť rozvíjajúcich sa trhov zostáva nedotknutá, čomu napomohlo i to, že sa tieto trhy dokázali relatívne dobre dokázali vyrovnať so silnejúcim dolárom. Avšak ďalšie skúšky ich ešte čakajú. Niektoré spoločnosti s veľkou tržnou kapitalizáciou, vrátane Petrobras a niektorých čínskych bánk, si stoja veľmi dobre, aj keď sa zdá, že tieto výsledky nie sú dosiahnuté vlastným ekonomickým výkonom, čo by mohlo znamenať, že investori investujú do rozvíjajúcich sa ekonomík opäť prostredníctvom burzovne obchodovaných fondov ETF.

Myslíte si, že cezhraničné fúzie a akvizície budú pokračovať rovnakým tempom?

Richard Lewis: Došlo k pozoruhodnému nárastu aktivít M&A a taktiež pribudlo najrôznejších informácií o chystaných fúziách a akvizíciách, avšak v poslednej dobe sme opäť svedkami mierneho poklesu, aspoň čo sa týka počtu uskutočnených operácií. Objavujú sa totiž politické tlaky s cieľom zabrániť daňovým únikom, ktoré bývajú často motívom cezhraničných fúzií. Behom intenzívne sledovanej fúzie amerického lekárenského reťazca Walgreens a britského partnera Alliance Boots v minulých týždňoch vyšlo najavo, ako výrazne je politická scéna vo Washingtone v tejto otázke rozdelená. Preto nie je možné čakať, že by pripravovaný zákon, ktorý má obmedziť daňové výhody pri akvizíciách a fúziách, vstúpil čoskoro do platnosti.

Myslím si, že mnoho spoločností, ktoré uzatvárajú akvizičné obchody, tým predovšetkým sleduje konsolidáciu trhu (aj keď to odmietajú otvorene priznať). Mnoho veľkých spoločností chce rozšíriť celosvetový dosah svoje pôsobnosti tak, aby boli z dosahu daňových a regulačných štruktúr. Toho sme boli v poslednej dobe svedkami napríklad v pivovarníckom priemysle.

Henk-Jan Rikkerink: Akvizície a fúzie, ktorých sme v poslednej dobe svedkami, sú zo strany nakupujúcich vedené predovšetkým záujmom o vytvorenie nejakej novej hodnoty. Nejde už o operácie, ktorých cieľom je zničiť konkurenciu, ako sme bývali svedkami v minulosti. Spoločnosti majúce k dispozície balíky peňazí dávajú prednosť akvizíciám a fúziám pred nízko úročenými kapitálovými investíciami. Je logické, že tieto hodnoty nechcú ničiť.

Môžeme očakávať vylepšenie obrazu Európy v očiach investorov?

Henk-Jan Rikkerink: Priemerný ročný rast HDP v Evrope okolo 1% pri 0,3% inflácii je známkou toho, že nedochádza k žiadnej výraznejšej podpore zo strany agregovanej regionálnej spotreby. Rusko-ukrajinská kríza a volatalita na Blízkom východe sú ďalšími negatívnymi vplyvmi.

Záchrana portugalskej banky Espirito Santo zvýšila obavy, že môže ísť o príznak širších problémov v pyrenejskom bankovom sektore. Pretože prichádzajúce správy sú stále skôr negatívne, sústreďujeme sa predovšetkým na zvučné mená založené na pevných dlhoročných základoch. Tieto mená by mali byť taktiež omnoho odolnejšie voči rôznym makroekonomickým otrasom alebo eskalácii konfliktov. Vlna záujmu o okrajové a regionálne akcie v Európe v druhej polovici roku 2013 spôsobila, že nám európske akcie pripadajú veľmi drahé. Cyklické akcie sú v súčasnej dobe uprostred svojho cyklu, čo znamená, že katalyzátor by mal prísť zo strany špecifických faktorov viazaných skôr k ponuke než zo strany dopytu.

Paras Anand : Nedávne oznámenie Maria Draghiho o zachovaní uvoľnenej menovej politiky sa všeobecne očakávalo, vzhľadom ku nízkej miere inflácie, ktorá momentálne panuje. Aj keď nie je isté, do akej miery to bude mať významný dopad na tempo oživenia celého regiónu, mnoho významnejšie je, že euro bude naďalej oslabovať najmä voči americkému doláru. Vnímam to ako výhodu pre európske akcie, pretože podnikový sektor získava väčšinu svojich ziskov mimo eurozónu. Znižovanie hodnoty eura navyše zvýši základnú konkurencieschopnosť spoločností.

Myslím si, že tým bol položený základ kvantitatívneho uvoľňovania (QE). Po prvé, je stále ešte túžba vidieť pozitívny dopad cielených dlhodobých refinančných operácií ECB (LTRO) na podporu rastu a súčasne sa vyčkáva, či sa v poslednom štvrťroku neoživí celkový globálny rast. Je dôležité poznamenať, že pokles reálnych miezd v celom regióne znížil dopyt a súčasne s ním aj infláciu. Avšak na pozitívny efekt v podobe zníženia nezamestnanosti si ešte budeme musieť počkať, aj keď sa už objavujú signály, že sa situácia zlepšuje.

Richard Lewis: Požiadavka kladená na Európskou centrálnu banku, aby v plnej miere spustila program kvantitatívneho uvoľňovania, bude mať iba malý vplyv na reálnu ekonomiku a jeho výsledkom bude iba ďalšia inflácia na finančných trhoch. Rozšírené využívanie kvantitatívneho uvoľňovania ako politického nástroja znamená, že už nezostávajú žiadne iné účinné nástroje ako zvrátiť rastúci trend na trhoch.

Môj názor je, že lepšiu cestu vpred ponúkajú dlhové odpisy, ale držitelia dlhopisov k tomuto prístupu nedajú súhlas, pretože majú silný politický vplyv.

Ako pozitívny je výhľad pre britskú ekonomiku?

Paras Anand: Myslím si, že do budúcna má Británia lepší priestor pre výnosy než USA. Od roku 2008 vykazovali britské akcie „underperformance; odštartovali sme boom komodít a ťažobného priemyslu (v ktorom mala Británia silnejšie zastúpenie, než USA), zatiaľ čo súčasná americká reprezentácia sa sústredila na odvetvia, ktoré na trhu vo Veľkej Británii prakticky nemali zastúpenia – napríklad biotechnológie alebo mobilný software. Z toho vyplýva veľká priepasť v zhodnotení, ktorú najlepšie ilustruje rozdiel vo výške dividend - vo Veľkej Británii dosahujú 4,3%, zatiaľ čo v USA iba1,9%, pri čom očakávaná miera návratnosti je v obidvoch teritóriách približne rovnaká– 16,5%.

Nielen že škótske referendum vyvolalo určitú volatilitu na trhu, panuje taktiež rovnaká politická neistota ohľadne výsledku nadchádzajúcich britských parlamentných volieb a referenda o členstve v EU, čo znamená, že výbor monetárnej politiky Bank of England bude mať v priebehu budúceho roku veľmi zviazané ruky pri prijímaní akýchkoľvek závažnejších rozhodnutí. Vďaka obmedzenej možnosti vlády ovplyvňovať ekonomiku sa dostávame do fázy, kde korporátny sektor porastie pomerným percentom k ekonomickému výkonu štátneho sektoru. Oslabená libra dá britským firmám impulz k väčšej ekonomickej aktivite v zámorí, zatiaľ čo americké žiadny podobný impulz nečaká. Verím, že investori budú odmeňovať rast tam, kde k nemu skutočne dôjde.

Mnoho britských akcií bolo v poslednom desaťročí považovaných za zamerané na rozvíjajúce sa trhy. V súčasnej dobe, kde hodnota rozvíjajúcich sa trhov voči vyspelým trhom klesla na desaťročné minimum, britský trh ponúka spôsob, ako dosiahnuť na rozvíjajúce sa trhy prostredníctvom zavedených a dobre spravovaných filiálok.

Aké sektory uprednostňujú vaši správcovia portfólia?

Richard Lewis: Pokiaľ ide o jednotlivé sektory, naši globálni portfólio manažéri dávajú prednosť technológiám, zdravotníctvu a spotrebnému tovaru. Naopak udržujeme nižšiu pozíciu v oblasti priemyslu, utilít a v telekomunikáciách.

Henk-Jan Rikkerink: Naši európski a britskí portfólio manažéri udržujú silnejšiu pozíciu v zdravotníctve, spotrebnej, vysoko výkonnej výpočtovej technike (HPY) a software; nižšiu pozíciu udržujú v ťažobnom priemysle, telekomunikáciách, realitách, potravinárstve a maloobchode.

V USA udržujeme silné pozície v maloobchode, HPC, automobilovom priemysle, výrobe polovodičov, zatiaľ čo technológie, hardware a materiály sú underweight.

Autor: Regionálny riaditelia | www.fidelity.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Koronavírus postihuje hospodárenie firiem: akcie Apple sa pr
Apple varuje pred možným poklesom zisku za prvý kvartál. Akcie spoločnosti prudko poklesli. Dôvodom je koronavírus. Akcie spoločnosti Apple včera na nemeckej burze klesli o šesť percent. O desať
Čo čakať od akciového trhu v roku 2019?
Momentálne zažívame zatiaľ druhú najdlhšiu ekonomickú expanziu v histórii. Zatiaľ najdlhšie obdobie ekonomického rastu pritom nebolo tiež tak dávno. V 90-tych rokoch, po páde železnej opony a ukončení
Fidelity International uvádza fond zameraný na udržateľné vo
Spoločnosť Fidelity International (Fidelity) oznamuje uvedenie nového fondu Sustainable Water and Waste Fund, ktorý sa zameriava na udržateľné investície v oblasti vodného hospodárstva a spracova
Dokáže Turecko spôsobiť škody európskym bankám?
Turecká kríza sa rozširuje a líra naďalej oslabuje. Niektorí analytici sa obávajú, že prekročenie hranice 7,000 kurzu líry voči doláru, k čomu už prakticky došlo, vyčerpá zostávajúci kapitál najväčšíc
Vstup Xiaomi na burzu bude najväčšou udalosťou tohto roka na
Veľa ľudí v Európe a USA nikdy nepočula o spoločnosti Xiaomi. Táto firma bola založená v roku 2010 a je jednou z najrýchlejšie rastúcich technologických firiem v Číne. Spoločnosť predložila ešte 3.máj

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7637 15.20 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

kotovanie-mienAko sme už spomínali, na forexe obchodujeme menové dvojice, t.j. jednu menu voči druhej mene. Každá mena má svoj troj-písmenný bežne užívaný...
co-je-podielovy-fondPodielový fond asi najvýstižnejšie charakterizuje príslovie „Virtus Unita Fortior“ (v jednote je sila). Zakladá ho správcovská spoločnosť, ...
7-dovodov-preco-sa-rozhodnut-pre-europske-podni-kov-e-dlhopisy-s-najvyssou-bonitouBez ohľadu na nedávnu vysokú volatilitu sú fundamentálne údaje priaznivé pre hospodárstvo eurozóny aj pre európske podniky. Rast je stály a so...