IMMOFINANZ vykazuje stabilný prevádzkový výkon za prvé tri štvrťroky

tab1-2015-03-29

Výsledky operácií, vytvorené spoločnosťou IMMOFINANZ Group boli v medziročnom porovnaní stabilné, na úrovni 241.9 milióna EUR za prvé tri štvrťroky 2014/15 (Q1-3 2013/14: 242.3 milióna EUR). Čistý zisk celkovo dosiahol hodnotu 79.2 milióna EUR za prvé tri štvrťroky 2014/15 (Q1-3 2013/14: 142.1 milióna EUR, resp. 220.2 milióna EUR vrátane 100% BUWOG). Tento pokles bol primárne výsledkom negatívnych následkov spôsobených devízovou revalváciou investičného nehnuteľného majetku, ktoré odrážali pokles hodnoty nehnuteľností vo východnej Európe a predovšetkým v Rusku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku. Výsledky devízovej revalvácie vy výške -99.1 milióna EUR v prvých troch štvrťrokoch znížili čistý zisk, avšak nemá to žiadny vplyv na hotovostné prostriedky.

Tretí štvrťrok vykazovaného roka tiež zahŕňa negatívny dopad IFRS oceňovania dlhopisov, vymeniteľných za akcie BUWOG v období 2014-2019. Avšak tieto nepeňažné dopady oceňovania vo výške -31.1 miliónov EUR z vymeniteľných dlhopisov sa výrazne líšia od nezverejnených rezerv vo výške cca. 107.8 milióna EUR, ktoré sú od 31.januára priraditeľné k 49% podielu v BUWOG. Čistý zisk za tretí štvrťrok 2014/15 predstavuje 109.4 milióna EUR (druhý štvrťrok 2014/15: -16.2 milióna EUR, prvý štvrťrok 2014/15: EUR -14.0 miliónov EUR).

"Tretí štvrťrok nášho rozpočtového roka 2014/15 charakterizovalo výrazné oslabenie ruského rubľa voči Euro a americkému doláru. Preto sme sa rozhodli pokračovať v našej politike dočasného znižovania nájomných platieb pre nájomníkov v našich piatich moskovských nákupných centrách. Tieto kroky pomôžu nielen našim dlhodobým partnerom v ťažkej situácii, ale zabezpečia tiež trvalú vysokú obsadenosť v našich nákupných centrách,” hovorí CEO Eduard Zehetner. “Účinky týchto opatrení sa jasne odrážajú v našich príjmoch z nájomného za tretí štvrťrok: príjmy z nájomného z Ruska vykazujú pozitívne hodnoty v prvom štvrťroku 2014/15 a boli stabilné v druhom štvrťroku (pri rovnakom porovnaní s príslušným predchádzajúcim štvrťrokom), avšak zaznamenali pokles o 14% na 38.2 milióna EUR v treťom štvrťroku. Počet návštevníkov v našich moskovských nákupných centrách je zhruba o 10% nižší ako v prvých troch štvrťrokoch predchádzajúceho roku (okrem GOODZONE).”

Vzhľadom na pretrvávajúce znižovanie a zmrazenie výmenného kurzu je možné zo súčasného pohľadu v nadchádzajúcich kvartáloch očakávať ďalšie klesanie príjmov z nájomného a odpisovanie pohľadávok z Ruska.

Ostatné kľúčové krajiny skupiny IMMOFINANZ Group zaznamenali stabilný vývoj.

Udržateľný voľný peňažný tok (FFO) dosiahol 102.5 milióna EUR za prvé tri štvrťroky 2014/15, čo predstavuje anualizovaný výnos FFP po zdanení vo výške 7.4% [3] na základe trhovej kapitalizácie. Po FFO vo výške 16.7 milióna EUR v druhom štvrťroku 2014/15, tento ukazovateľ v treťom štvrťroku vzrástol na 38.2 milióna EUR. Nárast FFO bol podporený vyššími výnosmi z predaja nehnuteľností, nižšími platbami daní a nižšími úrokovými nákladmi.

Negatívne vplyvy v Rusku a plánovaný predaj nehnuteľností viedli k poklesu príjmov z prenájmu Skupiny na 344.4 milióna EUR (Q1-3 2013/14: 360.7 milióna EUR). Výsledky z predaja nehnuteľností celkove dosiahli 12.9 milióna EUR, v porovnaní z -0.7 milióna EUR v prvých troch kvartáloch minulého roku. Výsledky developmentu nehnuteľností boli stabilné, na úrovni 3.1 milióna EUR (Q1-3 2013/14: 3.3 milióna EUR).

Výplatná politika

Program spätného odkupu akcií pre obdobie 2014/15 bol spustený krátko pred koncom kalendárneho roka 2014 a už bol ukončený. K začiatku marca bolo cez burzu kúpených takmer 10.2 milióna akcií za celkovú cenu cca. 23 miliónov EUR. Dňa 13.marca 2015 bol schválený nový program spätného odkupu akcií v objeme až 30 miliónov akcií s horným cenovým limitom 3.20EUR. Zhruba 44.5 milióna vlastných akcií (pochádzajúcich z finančných transakcií z vlastnými akciami, ktoré budú splatené podľa harmonogramu) bude stiahnutých pred začatím spätného odkupu.

Vyplatenie peňažných dividend za finančný rok 2014/15 závisí od toho, či spoločnosť IMMOFINANZ AG zaznamená rozdeliteľný bilančný zisk. S ohľadom na súčasný aj ďalší vývoj v Rusku sa Výkonná rada spoločnosti IMMOFINANZ rozhodla nevydať konkrétne poučenie o výške možných dividend. Avšak, sú tu pozitívne vplyvy, ako napr. nárast ceny akcie BUWOG, ktoré momentálne generujú skryté rezervy.

BUWOG s 50% nárastom ceny akcie

Majoritné vyčlenenie (spin-off) spoločnosti BUWOG takmer pred rokom viedol k úplne novému oceneniu rezidenčného majetku tejto bývalej dcérskej spoločnosti v Rakúsku a Nemecku. Namiesto približne 40% zľavy pod zastrešením IMMOFINANZ je BUWOG v súčasnosti jedinou rakúskou realitnou spoločnosťou v segmente Prime Market, ktorá sa obchoduje s prémiou k čistej hodnote aktív (NAV). Táto prémia bola v polovici marca vo výške približne 15% (podľa NAV k 31. októbru 2014). Pohľad na cenu akcie ukazuje takmer 50-percentný nárast v porovnaní s úvodnou kótovanou cenou vo výške 13.20EUR na viedenskej burze na konci apríla 2014 (záverečná cena 17.marca: EUR 19.86) – a to aj napriek vyplateniu dividend vo výške 0.69 EUR za akciu. Vrátane dividend akcia BUWOG vygenerovala pôsobivú celkovú návratnosť vo výške 55.7% za obdobie takmer 11 mesiacov.

Ako bolo uvedené v súvislosti vyčlenením, plánujeme predať svoj 49% podiel v spoločnosti BUWOG v strednodobom horizonte a s minimálnym dopadom na trh. V minulom roku sme podnikli prvý krok k monetizácii tejto investície vydaním vymeniteľného dlhopisu v hodnote 375.0 miliónov EUR za časť akcií BUWOG.

Oznámenie o ponuke na dobrovoľné prevzatie od O1/CA Immo

Najprv dňa 25. februára a naposledy 16.marce 2015 spoločnosti O1 Group Limited a CA Immo oznámili svoj zámer predložiť dobrovoľnú súťažnú ponuku na získanie minoritného podielu v IMMOFINANZ. “AJ keď tento záujem o našu spoločnosť ako aj nových akcionárov vítame, uvedené ponukové ceny (EUR 2.51 a EUR 2.80) považujeme za úplne neuspokojivé, nakoľko neodrážajú hodnotu našej akcie. Teší nás, že naša stratégia je pre investorov atraktívna a ceníme si obnovenú dôveru branže vo výnosový potenciál východoeurópskych portfólií,” hovorí CEO Zehetner.

+++

Výsledky za prvé tri štvrťroky 2014/15 na SLOVENSKU k 31.januáru 2015

Spoločnosť IMMOFINANZ Group na Slovensku predstavuje 3.6% celkového portfólia spoločnosti, zahŕňajúc 19 nehnuteľností (14 existujúcich investícií a 5 pripravovaných projektov) v účtovnej hodnote 248.6 milióna EUR (221.8 milióna EUR existujúcich a 26.8 milióna EUR v pripravovaných projektoch). Existujúce portfólio investícií sa delí na 1 kancelársku budovu (0.6% celkového portfólia kancelárií), 12 nehnuteľností maloobchodu (7.3% z celkového portfólia maloobchodu) a 1 logistický realitný majetok (2.1% z celkového portfólia logistiky).

V prvých troch štvrťrokoch finančného roku 2014/15 má príjem z prenájmu na Slovensku mierne klesajúcu tendenciu a predstavuje celkom 13.8 milióna EUR (predchádzajúce obdobie: 14.2 milióna EUR), čo tvorí 4.0% celkových príjmov z prenájmu Skupiny. Slovenské výsledky z prevádzkovania dosahujú 10.7 milióna EUR (predchádzajúce obdobie: 8.6 milióna EUR) čo predstavuje 4.4% celkových výsledkov z prevádzkovania celej Skupiny IMMOFINANZ Group.

Hospodárske výsledky

+++

O IMMOFINANZ Group

IMMOFINANZ Group patrí medzi popredné spoločnosti zaoberajúce sa investovaním do komerčných nehnuteľností a developmentom v strednej a východnej Európe. Spoločnosť je zaradená do ATX indexu na viedenskej burze (Vienna Stock Exchange) a obchoduje aj na varšavskej burze (Warsaw Stock Exchange).Od svojho založenia v roku 1990 si spoločnosť vytvorila vysokokvalitné portfólio nehnuteľností, ktoré dnes zahŕňa viac ako 470 investičných nehnuteľností v hodnote približne 6,8 mld EUR. Spoločnosť sa sústreďuje na prepojenie troch kľúčových oblastí podnikania – development udržateľných, osobitne dizajnovaných prvotriednych nehnuteľností v prémiových lokalitách, profesionálny manažment týchto nehnuteľností a optimalizovaný predaj. IMMOFINANZ Group sústreďuje svoje aktivity v segmentoch retailu, kancelárskych priestorov a logistiky na ôsmich kľúčových trhoch: Rakúsko, Nemecko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Poľsko a Rusko. Viac informácií na:

http://www.immofinanz.com / http://blog.immofinanz.com / http://properties.immofinanz.com

[1] LTV netto: skutočný zostávajúci dlh (nominálny dlh) menej likvidné fondy a vymeniteľný dlhopis (pokiaľ ide o peniaze) rozdelené podľa reálnej hodnoty

[2] LTV netto: skutočný zostávajúci dlh (nominálny dlh) menej likvidné fondy rozdelené podľa reálnej hodnoty

[3] Dlhodobo udržateľný peňažný tok (bez BUWOG): Hrubé peňažné toky (214.9 milióna EUR) + úroky získané z finančných investícií (3.3 milióna EUR) – vyplatené úroky (113.2 milióna EUR) - peňažné výdavky na derivátne transakcie (15.4 milióna EUR) + výsledky z predaja nehnuteľností (12.9 milióna EUR) podľa trhovej kapitalizácie k 17.marcu 2015 (cena akcie: 2.79 EUR) bez vlastných akcií a trhovej kapitalizácie akcií BUWOG (969.3 milióna EUR podľa ceny za akciu vo výške 19.86 EUR ku dňu 17.marca 2015).

 

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Koronavírus postihuje hospodárenie firiem: akcie Apple sa pr
Apple varuje pred možným poklesom zisku za prvý kvartál. Akcie spoločnosti prudko poklesli. Dôvodom je koronavírus. Akcie spoločnosti Apple včera na nemeckej burze klesli o šesť percent. O desať
Čo čakať od akciového trhu v roku 2019?
Momentálne zažívame zatiaľ druhú najdlhšiu ekonomickú expanziu v histórii. Zatiaľ najdlhšie obdobie ekonomického rastu pritom nebolo tiež tak dávno. V 90-tych rokoch, po páde železnej opony a ukončení
Fidelity International uvádza fond zameraný na udržateľné vo
Spoločnosť Fidelity International (Fidelity) oznamuje uvedenie nového fondu Sustainable Water and Waste Fund, ktorý sa zameriava na udržateľné investície v oblasti vodného hospodárstva a spracova
Dokáže Turecko spôsobiť škody európskym bankám?
Turecká kríza sa rozširuje a líra naďalej oslabuje. Niektorí analytici sa obávajú, že prekročenie hranice 7,000 kurzu líry voči doláru, k čomu už prakticky došlo, vyčerpá zostávajúci kapitál najväčšíc
Vstup Xiaomi na burzu bude najväčšou udalosťou tohto roka na
Veľa ľudí v Európe a USA nikdy nepočula o spoločnosti Xiaomi. Táto firma bola založená v roku 2010 a je jednou z najrýchlejšie rastúcich technologických firiem v Číne. Spoločnosť predložila ešte 3.máj

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7138 20.98 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

akciove-obchodovanie-a-cfd-instrumentyGlobálne finančné trhy nikdy neboli tak prístupné individuálnym investorom ako dnes. Vedľa akciových trhov možno pre investície využívať CFD...
korporatni-high-yield-dluhopisy-ano-ci-ne-pro-retailove-investoryRoční výnos 17%? Ano, to je výnos, který určitě stojí za pozornost. A to i přesto, že se jedná pouze o výnos potencionální. Je ovšem nutné...
kupa-predaj-dlhopisovZaujali Vás dlhopisy? Bojíte sa prvého nákupu? Všetky potrebné informácie o nákupe a predaji dlhopisov nájdete v tomto článku. Obchodovanie s...