Profesionáli majú na to páky!

Pákové obchodovanieBroker: Saxo BankPákové obchodovanie sa v posledných rokoch medzi profesionálnymi investormi stalo veľmi populárne a to predovšetkým z dôvodu, že akciám na BCPP sa nie vždy darilo podľa očakávania a slovenskí a českí investori začali hľadať a skúšať alternatívy. Do módy prišli komodity a na ne naviazané pákové produkty a tiež CFD kontrakty na vyrovnanie rozdielov (CFD - Contract for Difference), ktoré predstavujú najjednoduchší nástroj pre pákové obchody.

Pákové obchodovanie predstavuje obchodovanie na úver, kde zložíte počiatočnú sumu v hotovosti a potom si požičiate ďalšiu hotovosť na obchodovanie. Napríklad pri obchodovaní trhu s EUR futures je hodnota kontraktu £ 125 000 (t.j. minimálna výška jedného obchodu je £ 125 000), ale s použitím páky možno tento obchod uskutočniť s čiastkou (približne) £ 6000. Páka súvisí s maržou, marže predstavuje minimálnu sumu, ktorú musíte zložiť, aby ste mohli pákový obchod využiť.

Finančná páka vám umožní držať pozíciu oveľa vyššie, než je hodnota vášho účtu, a výrazne tak zvýši vašu "kúpnu silu". Napr. pri bežnom margine 1% (páka 100: 1) môžete obchodovať s kapitálom až 100-krát väčším, než je hodnota vášho účtu.

Za poskytnutý úver platíte brokerovi úroky, ktoré sa pri domácich brokeroch pohybujú na úrovni okolo 7 - 8% pre korunové účty, 8 - 9% pre účty v eure a 5 - 6% pre dolárové účty. Brokeri potom investorom poskytujú ešte rôzne zľavy podľa investovanej sumy, prípadne podľa toho, ako aktívne investor obchoduje.

Obchodovanie s využitím pákového efektu je však riskantné a vhodné predovšetkým pre skúsených investorov. Výrazná volatilita v krátkom časovom úseku môže znamenať pri neuváženom rozhodnutí a výraznom prepade vybraného akciového titulu výrazné straty. Vo veľmi volatilných obdobiach sa napríklad môže stať, že množstvo vašich vlastných zdrojov klesne na určitú minimálnu úroveň a hrozí, že na účte nebudete mať dostatočné množstvo prostriedkov na splatenie úveru, broker vás vyzve na doplnenie prostriedkov na účte (margin call). V prípade, že sa brokerovi s vami v dohľadnej dobe nepodarí spojiť, môže sa stať, že vám ich predá aj so stratou.

Je možné stratiť aj viac, ako bol váš pôvodný kapitál. Preto by ste mali špekulovať len so sumou, ktorú si môžete dovoliť stratiť. Riziko, ktoré podstupujete, totiž rastie priamo úmerne so silou aplikovanej finančnej páky.

Pákové obchodovanie vám ale na druhej strane umožní obchodovať na trhoch, ktoré by inak pre vás boli neprístupné. Tiež vám dovolí obchodovať s väčším počtom akcií, než si môžete dovoliť.

Príklad ukazuje rozdiel medzi pákovým obchodovaním a obchodovaním s využitím vlastného imania:
-----------------------------------------------
PRÍKLAD: OBCHOD S AKCIAMI
Symbol:               XYZ
Obchod:              dlhá pozícia 1000 akcií
Hodnota ticku:     £ 10 pri zmene ceny o 0,01
Vstupná cena:      £ 125,50
Cieľ:                   £ 126
Stop-loss:            £ 125,25

Ak by bol uvedený obchod vykonaný s vlastným kapitálom, obchodník by potreboval na otvorenie obchodu £ 125 500 v hotovosti. Ak by bol obchod ziskový (t.j. dosiahol by stanovený cieľ), obchodník by zarobil 50 tickov a dostal by £ 500 (50 tickov x £ 10 za tick) ako zisk. Ak by obchod nebol ziskový (t.j. bol by dosiahnutý stop-loss), stratil by 25 tickov, tým pádom £ 250 (25 tickov x £ 10 za tick) zo svojho kapitálu.
------------------------------------------------
V prípade, že by ten istý obchod prebehol s využitím páky, obchodník by potreboval hotovosti £ 37 650 na to, aby mohol pozíciu otvoriť. V prípade úspešného obchodu (t.j. dosiahnutie stanoveného cieľa) by zarobil 50 tickov a dostal by £ 500 (50 tickov x £ 10 za tick) ako zisk. Ak by obchod nebol ziskový (t.j. bol by dosiahnutý stop-loss), stratil by 25 tickov, tým pádom £ 250 (25 tickov x £ 10 za tick) zo svojho kapitálu. Výška zisku alebo straty pri oboch typoch identická bez ohľadu na to, či obchod uskutočníte s použitím hotovosti alebo páky, pretože celkový počet obchodovaných akcií je rovnaký (1000 akcií v oboch príkladoch).

ZHRNUTIE: Ak sa rozhodnete pre primeranú veľkosť obchodu a nastavíte stop-loss na zodpovedajúcu úroveň, môže pákový obchod (v porovnaní s využitím iba hotovosti) predstavovať efektívne využitie kapitálu. Profesionálny obchodníci napríklad využívajú pákový efekt pri každom obchode, ktorý robia. Vyžaduje to však prax a skúsenosti, ktoré môžete získať obchodovaním na demo účte v Saxo Trader alebo SaxoWebTrader.

Viac o tom, ako efektívnejšie obchodovať akcie sa dozviete v praktickom manuáli Saxo Bank NAUČTE SA OBCHODOVAŤ AKCIE OD PROFESIONÁLOV.

OBJEDNAŤ

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Sedem výhod CFD obchodovania
On-line obchodovanie CFD je všestranná metóda obchodovania ako pre býčie, tak pre medvedie trhy, umožňuje zaistenie vašich aktuálnych akciových investícií a dokonca vie zarábať na klesajúcom trhu. C
HEDGING – chráňte svoje investície
Úspešní obchodníci si uvedomujú, že ochrana financií, ktorými disponujú je minimálne tak dôležitá, ako výnos peňazí z ich obchodovania. Vedia, že na získanie peňazí potrebujú vstupný kapitál a&
Sedem dôvodov pre obchodovanie CFD
Nájdete mnoho dôvodov, prečo chcete naďalej držať akcie, ktoré by ste inak predali. Tým najjednoduchším je to, že v dlhodobom výhľade ste optimisti, ale krátkodobý výhľad je negatívny. Alebo ste od
Akciové obchodovanie a CFD inštrumenty
Globálne finančné trhy nikdy neboli tak prístupné individuálnym investorom ako dnes. Vedľa akciových trhov možno pre investície využívať CFD inštrumenty, ktoré prinášajú pákový efekt a úplnú flexibi

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.8548 5.37 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

vyznamne-rizikaMnoho investorov považuje dlhopisy za bezpečnú formu investovania. To ale ešte neznamená, že investor nepodstupuje žiadne riziká a že o peniaze...
7-dovodov-preco-sa-rozhodnut-pre-europske-podni-kov-e-dlhopisy-s-najvyssou-bonitouBez ohľadu na nedávnu vysokú volatilitu sú fundamentálne údaje priaznivé pre hospodárstvo eurozóny aj pre európske podniky. Rast je stály a so...
kupa-predaj-dlhopisovZaujali Vás dlhopisy? Bojíte sa prvého nákupu? Všetky potrebné informácie o nákupe a predaji dlhopisov nájdete v tomto článku. Obchodovanie s...