Voľby v USA 2016: Nejde o ekonomiku, hlupáci.

Prezidentské voľby v USA sa rýchlo blížia: dátum prvej debaty prezidentských kandidátov je určený na 26. septembra a voľby na 8. novembra, pričom Demokrati sa momentálne tešia z mierneho náskoku, tak na celonárodnej ako aj štátnej úrovni.

Rast HDP je stabilný, nezamestnanosť je historicky nízka a reálne mzdy stúpajú. Ak stav hospodárstva USA nie je stredobodom volieb 2016, na čo sa investori majú zameriavať?

V tejto časti sa bližšie pozrieme na prieskumy verejnej mienky, politiku a programy, ktoré sú relevantné pre trhy, ako aj na vzostup tzv. "protekcionizmu". Žiadame tiež portfóliových manažérov pevných výnosov, aby načrtli ako analyzujú a riadia riziká pre svoju triedu aktív.

Prieskumy verejnej mienky

Kľúčovou otázkou je ako sa stúpajúce obrátky republikánskej popularity na celonárodnej úrovni (graf 1) premietajú na štátnu úroveň a Zbor voliteľov (Electoral College). Nedávny prieskum verejnej mienky naznačuje, že aby vyhral, Trump bude musieť presvedčiť všetkých zostávajúcich 29 tradične ‘nerozhodnutých’ štátov a nakloniť na svoju stranu aspoň jeden tradične demokratický štát (graf 2). Pravdepodobnosť, že tak urobí, je momentálne 39%. (Zdroj: FiveThirtyEight, 19. september 2016)

obr1-2016-09-26

V predchádzajúcich voľbách bola zaznamenaná vysoká korelácia medzi hospodárskym výkonom tradične nerozhodných štátov a smerovaním ich hlasovania, pričom štát, ktorému sa darí lepšie, sa zvykne držať aktuálneho stavu. Avšak Graf 3 ukazuje, že už to neplatí, nakoľko v niektorých štátoch (napr. Florida) v súčasnosti prieskum naznačuje náskok republikánov aj napriek tomu, že dosahujú relatívne silný hospodársky výkon ako demokratický štát. Výsledkom je, že tieto voľby sú stále menej a menej predvídateľné.

obr2

Zdroj: Haver Analytics, Fidelity odhady, 19. september 2016. 3-mesačná zmena k 31.augustu 2016. Stĺpce nad 0 naznačujú pozitívny ekonomický výkon. Číslo v zátvorke označuje počet hlasov Zboru voliteľov na štát.

Politika

Efektivita ktoréhokoľvek prezidenta závisí od jeho/jej vplyvu na Kongres (Snemovňa reprezentantov a Senát). Voľby do Snemovne budú takmer určite v prospech republikánov, ale výsledok pre Senát je oveľa tesnejší (graf 4) s 34 voľnými kreslami, z ktorých 24 v súčasnosti patria republikánom. Demokratický prezidentský úrad a republikánsky Kongres by bol pokračovaním súčasného stavu a Kongres bude pravdepodobne hádzať politické polená, aby vykoľajil akékoľvek kľúčové demokratické reformy. Rozdelený Kongres môže spôsobiť prakticky patovú situáciu, pričom žiadna zo strán nebude schopná presadiť žiadne zmeny politiky. Dokonca ani jednotný prezidentský úrad a Kongres nemusí byť zárukou úspechu. Vo vnútri Republikánskej strany existujú značné rozpory, ktoré sa môžu ukázať ako neprekonateľné.

obr3

Programy

Kampane sa točia okolo vyhlásení o politických programoch, ale ktoré budú pravdepodobne pre investorov najrelevantnejšie? Nižšie prinášame zhrnutie kľúčových návrhov s vedomím, že mnohé z nich môže blokovať rozdelený, ale aj jednotný, Kongres.

obr4

Protekcionizmus

Je to populárny a módny výraz pre voľby roku 2016, ale prečo sa protekcionizmus stal tak horúcou témou? Nástup globalizácie a následný vzostup voľného obchodu a pohybu ľudí pomohli zvýšiť životnú úroveň, ale nie všetci z toho majú rovnaký prospech. Tí, ktorí ťahajú za kratší koniec v rozvíjajúcich sa ekonomikách v zásade zaznamenali pomalší nárast miezd ako tí, ktorí sú na vrchole: Graf 6 ukazuje trvalý rast mediánového príjmu domácností, ale podiel príjmov horného 1% sa tiež zvýšil. Vnímaný nárast nerovnosti, spojený so strachom zo straty domácich pracovných miest v prospech lacnej pracovnej sily v zámorí, vyvolali pocit ‘zaostávania’. Touto problematikou sa zaoberali obaja kandidáti, čo vidíme na ich zameraním sa na ochranu amerických pracovných miest a blokovanie dohôd o voľnom obchode. Naklonenie sa k protekcionizmu je pre politikov ľahkým vstupom v prejave, ale môže mať tiež vážne dopady na globálnu ekonomiku ako aj ekonomiku USA a je to riziko, ktoré netreba brať na ľahkú váhu.

obr5

Zdroj: Haver Analytics, http://wid.world/. 19. september 2016.

Názory Portfólio Manažérov Fixných Príjmov

Rick Patel – Global and US Aggregate Bonds, Fidelity

Pre trh štátnych dlhopisov USA budú kľúčovými faktormi nadchádzajúce zasadnutia Fed-u a BoJ a z toho vyplývajúce rozhodnutia ohľadom monetárnej politiky. Dlhodobejší výhľad rastu budú diktovať skôr základné ekonomické dáta ako samotný výsledok volieb, ale v prípade, že dôvera trhu vo Vládu bude nízka, by sme mohli zaznamenať pokles očakávaní rastu, uzdravovanie štátnych dlhopisov a posilňovanie dolára ako krok v rámci úniku do bezpečia. Na opačnej strane, výdavky na infraštruktúru, ktoré navrhujú obe strany, by mohli spôsobiť prudšie stúpanie krivky, keďže vydávanie štátnych dlhopisov sa zvýši, ale to závisí od toho, či rozpočtová reforma prejde Kongresom, ktorý bude podľa môjho názoru pravdepodobne republikánsky. A nakoniec, stav globálnej ekonomiky a ekonomiky USA, ako aj kroky Centrálnej banky, ovplyvnia podobu krivky USA. Sme v pozícii smerujúcej k ďalšiemu stúpaniu, pričom reálne trvanie pôsobí ako zabezpečenie rizika voči dopadom protekcionizmu.

Peter Khan – Global Credit and High Yield, Fidelity

Často sa hovorí, že rozdelený Biely dom a Kongres chráni súkromný sektor pred nadmieru aktívnymi vládami a pokračujúci politický patový stav je mojim základným príkladom. Obaja kandidáti sa zhodujú v tom, že je potrebný ďalší impulz na podporu a zvyšovanie počtu bankových úverov, ale ich rozdielne názory na to, akú úlohu by vo financiách mala hrať regulácia rozhodnú o tom, ako sa to stane a ako bude tento sektor vyzerať v budúcnosti. Pod drobnohľad sa dostali farmaceutické spoločnosti, keďže ústrednou témou sa stali ceny liekov. Veľká časť rizika cenových stropov sa pretavila do dlhopisov, ale pri silnej lobby tohto sektora neočakávame nejaké obrovské zmeny a využijeme akékoľvek príležitosti na kúpu. Zúfalá potreba výdavkov na infraštruktúru by tiež mala byť prínosom pre odvetvie stavebníctva, bez ohľadu na to, kto vyhrá. Samozrejme nie je jasné, aké opatrenia budú nakoniec prijaté a preto prevažujeme v sektoroch ako sú necyklické odvetvia, ktoré sú voči volebným cyklom dosť imúnne.

Steve Ellis – Emerging Market Debt, Fidelity

Pre tím rozvíjajúcich sa trhov (EM) sú voľby v USA druhoradé, dôležitejší je v najbližšom období postup FED-u a čo bude znamenať pre silu dolára. Rétorika protekcionizmu zo strany kandidátov však predstavuje obrovské protiinflačné riziko pre EM, kde veľkú časť rastu za uplynulých 20 rokov poháňalo otváranie obchodných bariér a globalizácia kapitálových trhov. Mexiko môže z dôvodu protekcionistickej agendy stratiť najviac a hrozby opätovného prehodnotenia dohody NAFTA už spôsobili oslabenie pesa. Neúspech ratifikácie Transpacifického partnerstva by tiež mohol ublížiť krajinám juhovýchodnej Ázie ako sú Vietnam a Malajzia. Riziko otvorenej obchodnej vojny je podľa nás nízke, a to aj v prípade politicky zjednoteného Bieleho domu a Kongresu, ale medzné riziko vysoko protekcionistickej politiky pretrváva. Vzhľadom k tomu máme podváhu kurzového rizika miestnej meny v našich fondoch celkovej návratnosti a nadváha v úveroch, pričom sa zameriavame na defenzívne mená s vysokou dôveryhodnosťou.

Tim Foster – Global Inflation-Linked Bonds, Fidelity

Hlavným rizikom je oslabenie dolára a to, do akej miery by vzostup protekcionizmu a zrušenie obchodných dohôd spôsobili zvýšenie nákladov na tovary pre amerických spotrebiteľov. Úloha FED-u je tiež kľúčová, keďže akákoľvek opatrnosť pri ďalšom zvyšovaní sadzieb by spôsobila utlmenie dolára a premietla by sa do inflácie. Okrem meny však nepredpokladáme žiadne výrazné riziká pre naše prognózy ohľadom inflácie. Pokiaľ ide o náklady na energie, ani jeden z kandidátov nemá žiadny výrazný program týkajúci sa produkcie ropy ani stratégie ohľadom zelených energií. Zvýšenie federálnej minimálnej mzdy by mohlo vytvoriť stúpajúci tlak na infláciu, ale ako sme mohli vidieť v UK, zamestnávatelia vedia nájsť spôsoby, ako skrátiť zamestnanecké výhody niekde inde, aby vyvážili vyššie mzdové náklady, takže finančný dopad je nejasný. Obmedzenia imigrácie môžu mať opačné efekty: menšia pracovná sila môže znamenať väčší tlak na mzdy, ale potenciálne znižuje počet spotrebiteľov v hospodárstve, takže konečný dopad je ťažké vyčísliť. Keď to zvážime, voľby v krátkodobom výhľade nepredstavujú pre naše investičné tézy žiadne riziká a infláciu na hranici rentability v USA naďalej v zásade vnímame ako lacnú.

Autor: www.fidelity.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Čo by malo Turecko urobiť, aby odvrátilo krízu
Turecké finančné trhy pokračujú vo svojom páde. Spúšťačom je padajúca turecká líra. Jej oslabenie môžeme prirovnať k vývoju v Argentíne v druhom štvrťroku, čo viedlo do nutnosti masívnej pomoci vo výš
5 rád, vďaka ktorým si vyberiete najlepšieho brokera
Po nástupe online tradingu nás doslova zaplavila lavína ponúk od rôznych brokerov. Obchodujte euro, ropu, akcie alebo zlato za najnižšie spready! Sme najlepší broker široko - ďaleko! Pre zač
Začala sa nová etapa – utesňovanie monetárnej politiky
Sústreďme sa, prosím, na slovo „jednoduché“, pretože v skutočnosti nič nie je jednoduché. Témy načrtnuté vyššie už máme za sebou a všetky sme zvládli, no trh už dnes neverí FEDu, že bude v decembri po
Fed sa bojí zvyšovať sadzby, dolár bude preto ďalej oslabova
Jednou z najočakávanejších udalostí septembra bolo minulotýždňové zasadnutie Európskej centrálnej banky. Výsledky však neboli nijako slávne. Bola to ale Bank of Canada, ktorá poskytla dôvod na oslavu
Nemecká ekonomika na prvý pohľad prekvitá, no v skutočnosti
Je nesporné, že Nemecko ma neuveriteľné silné stránky. Napríklad nízka nezamestnanosť (5,6 % na národnej úrovni a 3 % v Bavrosku), úverový rating AAA a panteón domácich firiem, ktorým sa podarilo expa

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7396 18.12 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

vyhody-forexAko sme už spomínali, forex je najväčším finančným trhom, na ktorom participujú milióny obchodníkov. To prispieva k jeho dominancii voči...
co-je-podielovy-fondPodielový fond asi najvýstižnejšie charakterizuje príslovie „Virtus Unita Fortior“ (v jednote je sila). Zakladá ho správcovská spoločnosť, ...
ako-zarobit-na-poklese-s-etfPred pár rokmi, keď ešte neexistovali ETF to mali investori ťažké. Ak niekto predpokladal pokles akciových trhov a chcel na tom zarobiť mal iba...