Doktor Meď predpovedá: Číne hrozí finančná chrípka

Trh s meďou sa neskutočne premenil. Skôr na ňom išlo len o globálny dopyt po tomto kove do produktov automobilového, priemyselného a stavebného odvetvia (napr. elektrické vedenie alebo rúrky). Kedysi tiež bol známy ako „Doktor Meď", pretože bol skvelým indikátorom cyklov hospodárskeho rastu. V súčasnej dobe je ale skôr známy ako indikátor finančného zdravia Číny, pretože práve Čína dominuje svetovému dopytu po medi.

Je to preto, že v posledných rokoch sa z medi stal frekventovaný finančný produkt, skladuje sa v obrovských množstvách v skladoch a okrem uplatnenia v priemysle a stavebníctve sa používa ako kolaterál (aktíva, ktoré sú poskytnuté ako predmet finančného zabezpečenia) pre všetky možné úverové aktivity. Najvyšší bod tejto novej financializácie, procesu, ktorý sa začal pred niekoľkými rokmi, bol dosiahnutý počas posledných dvoch rokov, kedy skladovaná meď a ďalšie kolaterály boli použité pri sériách sofistikovaných transakcií, ktorých cieľom bolo využiť obrovsky pozitívny carry trade (obchod založený na investícii do rozdielu - diferenciálu menových kurzov) s úrokovými mierami spočívajúce v držbe čínskeho jüanu financovaného prakticky bezvýnosovým americkým dolárom. To bol ten veľký USDCNY carry trade, ktorý sa teraz zrejme ocitá v smrteľnom kŕči.

Tí, ktorí sa snažili profitovať z tohto obchodu, museli krátiť kapitálovú kontrolu Číny, čo sa podarilo, ako vyplýva z februárového príspevku na FTAlphaville na túto tému. Meď a ďalšie produkty hrajú v týchto transakciách rozhodujúcu úlohu, pretože skladovaný kolaterál bol „exportovaný" do offshorových firiem v Hong Kongu, ktoré ho potom predali a poslali čerstvé doláre naspäť do kontinentálnej ekonomiky, aby boli splatené doláre, ktoré boli už predtým transformované do veľmi výnosných investícií v čínskom jüane.

Teraz ale Čína urobila tým, čo využívali tento USDCNY carry trade, škrt cez rozpočet umelou devalváciou z posledných týždňov. Tá spôsobí straty tým, ktorí sa vydali cestou tohto carry obchodu, najmä tým, ktorí nakúpili exotické deriváty zvané TRF, ktoré dokonca tento obchod zapákovali.

Ťah spočívajúci v oslabení jüanu tiež pravdepodobne zastavil vznik nových pozícií, pretože vláda chce dokázať, že čínsky jüan sa môže pohybovať oboma smermi, čím zasiala neistotu v predvídaní politických krokov. Pre Čínu sa tento carry trade ukázal ako veľmi problematický, pretože je veľkým požieračom rýchlych peňazí, prispieval k nebezpečnému rastu čínskeho dlhu a bol veľmi nákladný pre čínsku centrálnu banku PBOC, pretože ju nútil k pridávaniu stoviek miliárd dolárov do svojich už masívnych menových rezerv, pretože PBOC musela brániť ďalšiemu posilňovaniu jüanu. Súčasne tiež carry trade zvyšoval pre Čínu riziko nadmernej tvorby dlhu denominovaného v dolároch v situácii, kedy FED sťahuje svoju ochrannú ruku nad dolárom. Menej odolné rozvíjajúce ekonomiky už naznačili, aký dopad to môže mať na ich meny a hospodárstva, a to už vlani, kedy Ben Bernanke vydal prvé varovanie do budúcnosti týkajúce sa obmedzovania programov.

Takže tento pokles medi aj železnej rudy, ktorá bola tiež použitá v niektorých z týchto kolaterálnych schém, je prirodzeným následkom oficiálneho kroku, ktorým sa cez oslabenie jüanu rozboril carry trade. Zanechal tých, ktorí importovali obrie kvantá ďalšieho kolaterálu na suchu, pretože dopyt po skladovaní akéhokoľvek ďalšieho kolaterálu pravdepodobne skolaboval. A tí, ktorí držia veľké množstvo kolaterálu, ktorý nie je možné použiť pri nových finančných transakciách, ho pravdepodobne nasypú do trhu. O koľko nakoniec spadne meď či železná ruda si netrúfam tvrdiť, aj keď mám podozrenie, že meď sa môže prepadnúť ešte o oveľa viac, pretože zostáva veľmi vysoko nad svojimi historickými obchodnými pásmami. Stovky tisíc či dokonca miliónov ton medi, ktoré sú skladované v Číne aj v iných krajinách predstavujú už poriadnu nálož, pretože by nasýtili dopyt priemyslu minimálne na niekoľko mesiacov dopredu.

Okrem očakávania, kam sa vydajú ceny priemyselných kovov, sa ponúkajú ešte dôležité otázky. Teraz, keď vedenie Číny usporadúva záťah na nadmerný rast dlhu, znie najsilnejšie táto: Ako si myslí, že spomalí rast čínskeho dlhu, a pritom bude dosahovať naplánovaný stabilný rastu HDP o 7, 5 %? To jednoducho nejde. Teda ide, ale len s ešte väčšími nákladmi, než ktoré boli teraz nárazovo vydané.

Čo z toho vyplýva pre investície:

Výsledkom je potenciálny tlak na rast Ázie aj možné ďalšie oslabovanie austrálskeho dolára. Menový pár AUDUSD má potenciál smerovať k hranici 0,8500 alebo ešte nižšie. Jednoročný výhľad je pod 0,8000.

Graf AUDUSD

Majte na pamäti, že dnes večer vyjde správa o austrálskej zamestnanosti, ktorá môže kurzom rýchlo zahýbať oboma smermi.

obr1-2014-03-18

Zdroj: Saxo Bank

Ďalej by som očakával, že sa ázijskí exportéri dostanú pod tlak, takže možnosťou je dlhá pozícia na menovom páre USDSGD s výhľadom na 1,3000 (aktuálne pod 1,2700).

Graf: USDSGD

Štyridsaťtýždňový pohyblivý priemer (200 - day moving average) zostáva nedotknutý a je možnosť sa sústrediť na rast na úroveň 1, 30 alebo vyššie kvôli obavám z väčšieho výpadku dopytu po ázijskom vývoze.

obr2

Zdroj: Saxo Bank

Hong Kong možno tiež zažije značný tlak na rast, takže by Hang Seng Index mohol padať smerom k hranici 20 000 bodov (aktuálne ľahko pod 22 000).

Graf: budúcnosť Hang Seng Indexu

Hong Kong Hang Seng Index by mohol byť zraniteľný kvôli silnej expozícii v bankovom systéme kontinentálnej Číny. Realitný trh Hong Kongu sa pohybuje v teritóriu bubliny, ktorá môže prasknúť rovnako ako tento rok na kontinente.

obr3

Autor: John J Hardy | Head of FX Strategy | Saxo Bank

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Nádej zomiera posledná... turecká líra mierne posilnila
Katar včera oznámil, že investuje v Turecku 15 miliárd dolárov. Táto suma samozrejme nestačí na vyriešenie zahraničného dlhu krajiny v objeme stoviek miliárd dolárov, no bude stačiť k tomu, aby na deň
Fed vyslal zo svojho stredajšieho zasadnutia zmiešané signál
Odkaz zo stredajšieho zasadnutia komisie FOMC, je značne rozporuplný. Z krátkodobého hľadiska zaujala centrálna banka jasne jastrabí postoj, keď väčšina členov komisie stále očakáva pre tento rok ďalš
Začne FED ako prvá centrálna banka vypredávať dlhopisy už v
Najbližšie zasadnutie komisie FEDu je naplánované na budúci týždeň. Neočakáva sa, že na ňom dôjde k zvýšeniu sadzieb. No čaká sa, že centrálna banka oznámi bližšie podrobnosti o pláne zredukovať svoju
Trump sa sám vmanévroval do pasce, trhy na ďalší vývoj hľadi
Politická situácia v Spojených štátoch nahráva ďalšiemu znehodnoteniu amerického dolára a súbežne zvyšuje pravdepodobnosť poklesu na akciových trhoch. Aj keď dolár v súčasnosti čelí väčším stratá
Nová rétorika predstaviteľov centrálnych bánk rozšírila na t
Tohto týždňové pohyby na finančných trhov, ktoré zmiatla nová rétorika predstaviteľov centrálnych bánk, naznačili, že je časť prehodnotiť postoj k riziku. Zmenu sentimentu vyvolala najprv jastrabia na

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.8024 11.17 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

volatilita-10-klucovych-posolstiev-pre-investorovZ času na čas sa akciové trhy nevyhnú príležitostným návalom zvýšenej volatility. Takéto zvraty, pokiaľ ide o dôveru trhu, môžu byť dôsledkom...
sedem-dovodov-pre-obchodovanie-cfdNájdete mnoho dôvodov, prečo chcete naďalej držať akcie, ktoré by ste inak predali. Tým najjednoduchším je to, že v dlhodobom výhľade ste ...
chcete-obchodovat-akcie-a-pritom-nebyt-vystaveny-riziku-poklesu-trhovVyskúšajte pair trading - moderný spôsob obchodovania. Párové obchodovanie je vysoko profesionálna, veľmi špecifická metóda obchodovania...