Blížiace sa zasadnutie OPEC je kľúčovým faktorom súčasných komoditných trhov

Politická neistota okolo amerického prezidenta Donalda Trumpa a okolo jeho schopnosti presadiť plánované stimuly, ovplyvňuje finančné trhy. Ďalším zo škandálov, ktoré poznačili aktuálny prezidentský úrad, je prepustenie šéfa FBI a následné vymenovanie zvláštnej komisie, ktorej úlohou je vyšetriť prípadné prepojenie medzi prezidentskou kampaňou D. Trumpa a Ruskom.

Výnosy na dlhopisoch v reakcii na to klesli a aj americké akcie sa prepadli najviac od septembra minulého roku. Až následne ich povzbudili dobré makroekonomické dáta.

Komoditný index Bloomberg minulý týždeň síce vzrástol, no stále je o zhruba štyri percentá nižšie, ako na začiatku roka. V súčasnosti sa tak už rok pohybuje v obmedzenom pásme. Napriek tomu sme mohli počas tohto obdobia pozorovať vo februári nárast býčích stávok na futures a opcie. Až následne na to spadla cena v dôsledku výpredaja ropy, medi, cukru a obilia.

obr1-2017-05-22

Dopyt po vzácnych kovoch, v neposlednom rade po zlate, ochabol. Dôvodom bolo to, že ropa našla svoj pevný bod založený na očakávaniach pred štvrtkovým (25. mája) mítingom OPEC. Cena medi, ocele a železnej rudy sa potom, ako Čína upokojila obavy z príliš rýchleho utesňovania monetárnej politiky, zotavila.

Vzrástla aj cena kakaa, ktoré povzbudila nepriaznivá situácia ohľadom zrážok v západnej Afrike. Sójové bôby, cukor a káva sa však vyvíjali opačne. Dôsledkom bol korupčný škandál v Brazílii.

Pozornosť trhov je dnes rozdelená na dva protichodné faktory. Jedným je pokračujúce zvyšovanie sadzieb v USA a druhým obnovený dopyt po aktívach predstavujúcich bezpečný investičný prístav. Očakáva sa, že komisia FOMC (Federal Open Market Committee) bude na svojom zasadnutí 14. júna opäť zvyšovať sadzby. Objavujú sa však špekulácie, že jej proaktívnosť môže pre udalosti na aktuálnej politickej scéne oslabnúť, a to zvyšuje záujem o zlato.

K obavám sa pridáva aj možné spomalenie rastu v Číne a v USA. To sú ďalšie dôvody, pre ktoré by mohol rast sadzieb FEDu spomaliť. V Európe naopak vidíme zrýchľujúci sa ekonomický rast, takže dolár sa pravdepodobne tak skoro nedokáže vrátiť na predchádzajúce silné úrovne.

Vyšší záujem o zlato

Tieto faktory budú pravdepodobne naďalej tlmiť chuť predávať zlato a naopak skresľovať riziko pri vyšších cenových úrovniach žltého kovu. Strednodobé vyhliadky na cenu zlata stále narážajú na otázku, či kov dokáže prelomiť už šesť rokov trvajúci klesajúci trend, ktorý aktuálne vykazuje úroveň odporu na 1 280 dolároch na uncu.

Striebro však opäť vykazuje vysokú volatilitu. Minulý týždeň spadlo po tom, ako dosiahlo svoj najväčší prírastok za uplynulý viac ako mesiac. Tento kov len ťažko stíha nasledovať vývoj lata. Dôvodom je to, že pohyb pri zlate bol hnaný potrebou zabezpečiť sa proti riziku, a striebro tieto kritériá spĺňa len obmedzene. Ovplyvňuje ho totiž jeho priemyselné využitie a súčasné obavy z poklesu rastu v Číne.

Ukazovateľ zlato vs. striebro, ktorý hovorí o nákladoch na jednotku zlata v jednotkách striebra, sa aktuálne obchoduje na najvyšších úrovniach od júna minulého roka. Nedávny vysoký dopyt zo stany ETF fondov totiž spadol z rekordných hodnôt na 15 mesačné minimum.

Ropa ťaží z priaznivých očakávaní

Ceny ropy už dva týždne rastú. Podporujú ju totiž priaznivé správy o amerických zásobách a rastúce presvedčenie, že tak OPEC, ako aj producenti mimo tejto organizácie, ktorí sa majú stretnúť vo štvrtok vo Viedni, sa dohodnú na pokračovaní súčasného obmedzenia v produkcii na ďalších najmenej šesť mesiacov.

Na základe sezónneho zvýšenie dopytu očakávaného v druhom polroku, bude pokles prebytku ropy trhu stále viac a viac viditeľnejší. To by mohlo ešte viac podporiť cenu. Na druhej strane trh s ropou stále čelí zvyšovaniu produkcie v USA a prípade aj v Líbyi a Nigérii.

Počas uplynulých šiestich mesiacov, odkedy sú v platnosti dohody o znížení sadzby, sa produkcia v USA, v porovnaní s očakávaniami, zvýšila o takmer milión barelov denne. Na základe toho sa ambície OPECu z predchádzajúceho zasadnutie obmedzili. Teraz pôjde skôr len o kúpenie si času pred očakávaním prirodzeného rastu ceny v ďalšej časti roka.

Ropa WTI sa vrátila na hodnotu 50 dolárov za barel, čo je nárast o viac ako dve pätiny od apríla tohto roku. Nadchádzajúce očakávania súvisiace s blížiacich sa zasadnutím kartelovej organizácie cenu pravdepodobne ešte viac podporia. No po oznámení výsledkoch, ak tie samozrejme nebudú ambicióznejšie, ako sa čaká, jej ďalší potenciál rastu obmedzia.

Dohoda o obmedzení produkcie sa môže stretnúť s nevôľou, pretože niektoré krajiny strácajú svoj podiel na trhu.

Ďalším faktorom je, že rastúci domáci dopyt v letných mesiacoch pravdepodobne zhltne časť ropy dostupnej pre export. Škrty v produkcii by tak mohli odraziť aj v ponuke ropy na svetovom trhu.

obr2

Autor: Ole S. Hansen | stratég komoditných trhov | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Investičné šperky s prírodnými farebnými diamantmi sú záruko
Investícia do diamantov je skvelou voľbou, ako bezpečne uložiť voľné finančné prostriedky a v priebehu desiatok rokov ich zhodnotiť. Klenoty s diamantmi totiž môžu skvelo doplniť investičné portfólio,
Ceny ropy rastú. No čo bude ďalej?
Americký prezident Donald Trump včera odstúpil od jadrovej dohody s Iránom. Tá bola uzavretá jeho predchodcom Barackom Obamom ešte v roku 2015. Očakáva sa, že zásoby ropy by mali z tohto dôvodu v treť
Investori na celom svete skupujú farebné diamanty
Ceny extrémne vzácnych ružových diamantov vzrástli za ostatných 8 rokov o 180% a sú na historických maximách. Žlté diamanty sa zhodnotili o 90% a modré o 70%. Uvádza to Fancy Color Diamond Index, z kt
Dve najväčšie svetové ťažobné spoločnosti a trh so šperkami
V roku 2016 výrazne vzrástol záujem o neopracované diamanty. Spoločnosť Alrosa oznámila 26% medziročný rast tržieb a konkurenčnému De Beers podľa výpočtov Rapaport News, vydavateľa uznávaných diamanto
Politická neistota nahráva zlatu aj v čase silného dolára
Politická neistota vytvorila podporu pre nárast cien zlata od polovice decembra. No tento trend, zdá sa, citeľne slabne. Vynárajú sa totiž protichodne pôsobiace faktory. Sú to jednak vyššie výnosy na

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7294 19.25 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

dobra-sprava-na-to-aby-ste-zarobili-nepotrebujete-byt-ekonomicky-geniusRok 2012 sa nakoniec ukázal v úplne inom svetle, než si väčšina z nás myslela. Ja osobne som mal na jeho začiatku dosť negatívny postoj, najmä...
co-su-akcieChcete sa stať vlastníkom veľkej medzinárodnej spoločnosti? Veľa ľudí ani len netuší aké to je dnes jednoduché a nemusíte ani pochádzať z...
dlhopisy-investicie-ktore-nikdy-nestratia-na-kraseObchodovanie s dlhopismi je jedným z najstarších a najznámejších druhov finančných investícií. S obľubou sa využívajú už viac ako tisíc rokov....