Screening akcií: Firmy energetického sektora v S&P 500

Broker: TRIM BrokerZo všetkých finančných inštrumentov lákajú investorov najviac akcie. Ich počet je ale naozaj obrovský a výber správnych akcií na nákup, poprípade na predaj je veľmi zložitý. Preto sme sa potenciálnym obchodníkom rozhodli túto činnosť uľahčiť a vybrať podľa konkrétnych parametrov zaujímavé akcie. Následne by sme sa chceli týmto akciám venovať v aktuálnom spravodajstve v Zóne obchodníka. Dúfame, že vás náš nový akciový seriál zaujme.

Ako druhý v poradí vám prinášame výsledok screeningu akcií z energetického sektora v rámci indexu S&P 500 na základe ukazovateľov finančnej a hodnotovej analýzy. Výber firiem robíme v softvéri Bloomberg Professional. Náš výber akcií má 2 fázy: screening a ranking. V rámci screeningu sa snažíme z našej množiny vylúčiť akcie, ktoré sú fundamentálne zlé. Akcie, ktoré nám po vylúčení zlých akcií zostanú, zoradíme podľa vybraných kritérií (použijeme scoringový model) a dostaneme tak poradie akcií, ktoré sú fundamentálne dobré.

Fáza A: screening:

Prostredníctvom screeningu sa snažíme vylúčiť zlé spoločnosti. V rámci finančného sektora sme postupovali nasledovným spôsobom:


1.) NWC >0
Net Working capital (čistý pracovný kapitál) vyjadruje rozdiel medzi krátkodobými aktívami a krátkodobými záväzkami, ktoré firma má. Mať kladný čistý pracovný kapitál je pre firmu dôležité hlavne kvôli tomu, aby mohla reagovať na nepredvídané situácie a splácať záväzky v krátkodobom horizonte.

2.) CFO > 0
Kladný cashflow z operačnej činnosti je podmienkou. Reprezentuje fakt, že core business generuje cash namiesto toho, aby ho spaľoval.

3.) Interest coverage > 1.5
Ukazovateľ úrokového krytia dáva do pomeru ročné úroky, ktoré platí firma zo svojich pôžičkek a EBIT (zisk pred úrokmi a daňami). Pokiaľ by tento ukazovateľ bol nižší než 1,5, bolo by pravdepodobné, že firma by úroky nedokázala splácať.

4.) ROE>0
Jedná sa o rentabilitu kapitálu, ktorý do spoločnosti vložili akcionári. Kritérium zaručí, že všetky vybrané firmy budú ziskové.

5.) Dividend yield > 0
Dividendový výnos vyjadruje pomer medzi ročnou dividendou, ktorú spoločnosť vyplatila za posledných 12 mesiacov a aktuálnou trhovou cenou akcie. Čím vyšší výnos, tým lepšie pre investorov. V tomto odvetví je obvyklé, že firma by mala vyplácať aspoň nejakú dividendu.

6.) Total debt/total assets < 50
Udáva celkovú mieru zadĺženia. Čím vyššia úroveň dlhu, tým vyššie riziko. Preto sú pre investorov lepšie skôr firmy s nižším dlhom. Ako limitnú hodnotu volíme 50%, t.j. maximálne polovica aktív môže byť financovaná dlhom.

7.) PE x PB < 40
Cieľom tohto ukazovateľa je ukázať, či je daná akcia predražená. Výborným indikátorom pre toto sú pomerové ukazovatele price/earnings (P/E)a price/book (P/B). P/E vyjadruje pomer ceny akcie na trhu k zisku na jednu akciu (EPS) za posledných 12 mesiacov. P/B vyjadruje pomer ceny akcie k účtovnej hodnote na akciu (vychádza z poslednej kvartálnej súvahy). Problémom však je, že sa často stáva, že firma má síce nízke P/B, ale zase vysoké P/E alebo naopak. Z tohto dôvodu je lepšie použiť súčin týchto dvoch veličín. Platí, že čím nižší tento ukazovateľ je, tým menej je firma drahá, a teda tým lepšie pre nás investorov. Ako limit sme určili hodnotu 40.

8.) Total equity – goodwill > 0
Mnohým firmám sa stáva, že nakúpia ostatné firmy drahšie než je hodnota ich majetku v účtovníctve, a teda zaplatia určitú prémiu. Táto prémia sa v účtovníctve firmy zaúčtuje ako goodwill. Problémom je, že goodwill je nehmotné aktívum, a často je zdrojom strát pre firmu v budúcnosti, keď firma musí hodnotu draho nakúpených firiem znižovať cez odpisy, ktoré znižujú zisk. Preto je vysoká hodnota goodwillu rizikom a v žiadnom prípade by nemala presiahnuť veľkosť vlastného imania, pretože v takom prípade by v prípade likvidácie firmy akcionári nič nedostali.


Fáza B: Ranking:

Screen nám zúžil počet firiem, ktoré spĺňajú naše požiadavky. Teraz zostáva zistiť, ktorá z nich je najlepšia a naopak. Na určenie poradia firiem použijeme skóringový model. Ten funguje tak, že sformulujeme určité parametre ku ktorým priradíme váhy. Na základe týchto parametrov model priradí firmám body podľa poradia v jednotlivých ukazovateľoch a konečné poradie je určené ako súčet týchto bodov podľa váh jednotlivých kritérií. Tie sú nasledovné:

Dividend yield, váha 15%
Dividendový výnos vyjadruje pomer medzi ročnou dividendou, ktorú spoločnosť vyplatila za posledných 12 mesiacov a aktuálnou trhovou cenou akcie. Čím vyšší výnos, tým lepšie pre investorov.

NWC/Total assets, váha 10%
Net Working capital (čistý pracovný kapitál) vyjadruje rozdiel medzi krátkodobými aktívami a krátkodobými záväzkami, ktoré firma má. Mať kladný čistý pracovný capital je pre firmu dôležité hlavne kvôli tomu, aby mohla reagovať na nepredvídané situácie a splácať záväzky v krátkodobom horizonte. Aby sme mohli porovnávať firmy s rozdielnou veľkosťou súvahy, uvádzame čistý pracovný kapitál v pomere k celkovým aktívam. Čím vyšší tento pomer je, tým lepšie.

Operačný CF/EBITDA, váha 10%
Operačný cashflow je vyjadrením toho, či spoločnosť dokáže svoj zisk skutočne aj vybrať v peňažnej podobe. Ak sú zisky vysoké a operačný CF nízky, značí to, že firma buď nedokáže vymáhať svoje pohľadávky alebo generuje veľkú časť ziskov účtovnými trikmi. Operačný CF porovnávame s ukazovateľom EBITDA, čo je zisk bez úrokov, daní a odpisov. Tento ukazovateľ vyjadruje teda zisk z operatívnej činnosti. Čím vyšší je pomer operačného CF k EBITDA, tým vyššia časť zisku sa premieta aj do prílevu hotovosti, a teda tým lepšie pre investora.

ROE, váha 10%
Tento ukazovateľ dáva do pomeru čistý zisk a celkové vlastné imanie. Čím vyššie ROE, tým ziskovejšia je spoločnosť.

Total debt/total assets, váha 15%
Udáva celkovú mieru zadĺženia. Čím vyššia úroveň dlhu, tým vyššie riziko. Preto sú pre investorov lepšie skôr firmy s nižším dlhom.

Úrokové krytie, váha 10%
Ukazovateľ úrokového krytia dáva do pomeru ročné úroky, ktoré platí firma zo svojich pôžičkek a EBIT (zisk pred úrokmi a daňami). Čím vyšší je tento ukazovateľ, tým lepšie.

5-ročný priemerný rast tržieb, váha 10%
Ďalším kritériom je rast tržieb firmy. Ukazuje, či sa firme darí získavať trhový podiel, resp. predávať svoje výrobky za vyššie ceny. Keďže obdobie krízy bolo pre firmy volatilné, posudzujeme rast tržieb za obdobie 5 rokov. Čím výraznejšie tržby rástli, tým lepšie.

Quick ratio, váha 10%
Je meradlom likvidity, ktoré porovnáva krátkodobé aktíva s krátkodobými pasívami. Z krátkodobých aktív sú pritom vylúčené zásoby, ktoré je často problematické rýchlo predať. Preto čím vyššie quick ratio, tým likvidnejšia je spoločnosť, čo je lepšie pre investora.

PE x PB, váha 10%

Výborným indikátorom pre cenu, ktorú za spoločnosť platíme, sú pomerové ukazovatele price/earnings (P/E)a price/book (P/B). P/E vyjadruje pomer ceny akcie na trhu k zisku na jednu akciu (EPS) za posledných 12 mesiacov. P/B vyjadruje pomer ceny akcie k účtovnej hodnote na akciu (vychádza z poslednej kvartálnej súvahy). Problémom však je, že sa často stáva, že firma má síce nízke P/B, ale zase vysoké P/E alebo naopak. Z tohto dôvodu je lepšie použiť súčin týchto dvoch veličín.

Výsledky screeningu

Náš screen nám vybral týchto 8 akcií, ktoré náš model zoradil nasledovne: Chevron (CVX) , Murphy oil (MUR) , Diamond offshore (DO) , National Oilwell Varco (NOV) , Marathon Oil (MRO) , Devon Energy (DVN) , Apache corp. (APA) a Hess corp. (HES).

Výsledky screenu v tabuľke:

(väčší obrázok po kliknutí)

Autor: Martin Baláž | TRIM Broker, a.s. | www.trimbroker.com


pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Pandémia posilnila vnútornú stabilitu Európskej únie
Kým na začiatku krízy mnohí opäť poukazovali na rastúce riziko odchodu Talianska z Európskej únie, dnes je situácia radikálne lepšia. Akcieschopnosť politických lídrov znížila riziko rozpadu únie na m
Nekonečný rast miezd v Amerike?
Ázijské trhy boli dnes chudobné na makroekonomické dáta, keďže nám nepriniesli ani jeden makroekonomický údaj na zmienenie. Indexy výrazne rástli, vďaka očakávaniu prerokovania obchodnej vojny medzi A
Najdrahšie hypotéky v USA od roku 2011
Ázijský makroekonomický kalendár nám v strede obchodného týždňa veľa toho nepriniesol. Japonská centrálna banka ponechala kľúčové úrokové sadzby na zápornej úrovni -0,1% podľa očakávaní. Čína sa vyjad
Nové clá voči Číne realitou
Utorok nepriniesol žiadne dôležité makroekonomické dáta. Americký prezident Donald Trump eskaluje obchodnú vojnu s Čínou zavedením ciel vo výške 10 % na ďalších 200 miliárd dolárov čínskych tovarov. V
Ďalšie cla na obzore
Začiatok obchodného týždňa sa niesol v negatívnom duchu pre ázijské akciové trhy. Americký prezident Donald Trump ohlásil ďalšie cla na dovoz tovaru z Číny, ktoré budú podliehať 10% zdaneniu. Jedná sa

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.8771 2.90 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

ake-su-nevyhody-etfO ETF sa dnes veľa píše. Takmer vždy sú ospevované ako jeden z najinovatívnejších finančných produktov. Sú naozaj také výnimočné a nemajú žiadne...
chcete-obchodovat-akcie-a-pritom-nebyt-vystaveny-riziku-poklesu-trhovVyskúšajte pair trading - moderný spôsob obchodovania. Párové obchodovanie je vysoko profesionálna, veľmi špecifická metóda obchodovania...
korporatni-high-yield-dluhopisy-ano-ci-ne-pro-retailove-investoryRoční výnos 17%? Ano, to je výnos, který určitě stojí za pozornost. A to i přesto, že se jedná pouze o výnos potencionální. Je ovšem nutné...