Drahé kovy pred kľúčovými udalosťami posilňujú

Komodity opäť ťažia z geopolitických rizík a zmenšujúcich sa zásob. To ženie nahor predovšetkým ceny energií, zatiaľ čo nepriaznivé počasie aj naďalej drží na vysokých hodnotách tie najdôležitejšie plodiny. Rovnako tomu bolo aj v minulom týždni, kedy energetický index S&P GSCI pridal viac ako 20 percent od posledných miním. To pomohlo špekuláciám, že sa komodity stávajú novým býčím trhom. Tomuto výhľadu však kazí plány železná ruda, teda kľúčová zložka na výrobu ocele. Jej cena spadla prvýkrát od roku 2009 pod 100 dolárov. A to kvôli nižšiemu dopytu predovšetkým z Číny, kde narastajú jej rezervy.

Akcie v Číne spadli na trojročné minimum, za čím stál ďalší pokles aktivity vo výrobe. Tiež očakávame, že kľúčové ekonomické dáta budú vďaka ďalšiemu volaniu po kvantitatívnom uvoľňovaní zo strany FEDu naďalej sklamaním. Obe tieto udalosti len podnietili očakávania, že čínska aj americká vláda v blízkej dobe poskytnú ďalšie stimuly. Kým dolár postihli výpredaje, tak rely pokračovala všeobecne u komodít a predovšetkým potom u drahých kovov. Jej spúšťačom bola v predchádzajúcom týždni platina.

Pozorne sú tak očakávané ekonomické dáta od Fedu, pričom je dôležité zdôrazniť, že niektoré z nich sa od minulého zasadnutia FOMC zlepšila. Šéf Fedu Bernanke pritom bude na výročnom sympóziu v Jackson Hole konajúcom sa na konci augusta v ťažkej pozícii, pretože mnoho investorov je o oznámení ďalšieho stimulu presvedčených stále viac. A s tým, ako sa blížia americké prezidentské voľby, sa maloobchodné ceny benzínu zdvihli ku štyrom dolárom za galón a akciové trhy zamierili k niekoľkoročným maximám. Lenže podľa Saxo Bank by Fed mohol sklamať tých, ktorí svoje investície založili práve na očakávaní ďalšieho stimulu ekonomiky.

obr1

Drahé kovy aj naďalej zbierali zisky, čo spustila stúpajúca cena platiny po masakre v platinovom dole Marikana v Juhoafrickej republike. Najlepšie sa darilo striebru, ktoré opäť splnilo svoje vysoké ohodnotenie beta, keď so značným náskokom predbehlo zlato. Širší komoditný index DJ-UBS (v porovnaní s už spomínaným S & P GSCI) bol najsilnejší za posledných päť týždňov, keď pridal viac ako dve percentá. Dobré výsledky zaznamenali všetky tri jeho hlavné sektory. Zisky v poľnohospodárskom sektore však dosiahli iba obilniny, zatiaľ čo mäkké komodity, teda kakao, káva, cukor a dobytok, utrpeli straty.

Ropná rely stráca na sile

Rely na rope odštartovala na konci júna a cena ropy Brent pridala od týchto miním až 70 percent. Teraz jej však začína dochádzať dych kvôli špekuláciám, či nie je trh v porovnaní so súčasným ekonomickým prostredím až príliš napredu. Vysoké ceny ropy so sebou aj tentoraz nesú riziko, že budú mať negatívny vplyv na ekonomickú aktivitu. Opäť panujú obavy, či sa nebudú opakovať výsledky druhého kvartálu z minulých dvoch rokov, keď vysoké ceny v prvom štvrťroku mali za následok spomalenie nasledujúceho kvartálu.

Všeobecne je rast svetovej ekonomiky stále výnimočnejší s tým, ako sa v Číne objavujú známky spomalenia. Len čísla z americkej ekonomiky sa mierne zlepšujú. Jej podpora je však vlečená strachom z nedostatku zásob spojených s mnohými keby: keby Izrael zaútočil na Irán, keby sa ďalej eskalovali nepokoje v Sýrii a tiež v Iraku. Dopyt po rope zostáva aj vďaka týmto obavám silný, najmä vďaka veľkému sezónnemu dopytu po rope zo Saudskej Arábie, ktorá produkuje viac ako dva milióny barelov dotovanej ropy za deň.

Rely na rope Brent sa teraz zastavila pred hodnotou 116,60 dolára za barel. Počas minulého roka sa niekoľkokrát ukázalo, že táto hodnota môže plniť ako hranicu odporu tak pomoci. Teraz možno čakať miernu zmenu hranice, a to ako kvôli silnému posilneniu, príhovoru šéfa Fedu Bernankeho, ktorý sa odohrá v piatok v Jackson Hole a mohol by byť možným sklamaním. To by mohlo spustiť ďalšiu vlnu výpredajov. S tým, ako narastajú geopolitické riziká a na Mexický záliv sa ženie hurikánovej sezóna, mohla by byť cena ropy ohraničená 200denným kĺzavým priemerom vo výške 111,40 dolára.

obr2

Zlato sa konečne zbavilo svojich okovov - vydrží mu to?

Drahé kovy, a predovšetkým zlato, po viac ako troch mesiacoch obmedzenej obchodnej aktivity zúfalo potrebovali impulz, ktorý by im pomohol prelomiť hranicu odporu a hlavne všeobecne panujúcu apatiu zo strany hedgeových fondov a ďalších veľkých investorov -špekulantov. Týmto spúšťačom bol nakoniec štrajk a následný masaker robotníkov v platinovom dole Marikana v Juhoafrickej republike. Táto udalosť a ďalšie možné nepokoje robotníkov vyhnali nahor cenu platiny, ktorá potom pomohla zlatu i striebru prekonať predchádzajúcu hranicu rezistencie.

Najprv sa najlepšie darilo platine, v neposlednom rade kvôli tomu, že investori boli nútení obmedziť výpredaj pozícií na trhu s futures. Dôvodom bolo, že hrubé množstvo shortových pozícií pred rely z minulého týždňa narástlo na rekordných 1,86 milióna uncí. Potom, čo sa rely preliala aj na zlato a striebro, nabrala na sile a nakoniec zamierila rýchlo hore. Zvýšené očakávania ďalšieho kvantitatívneho uvoľňovania v USA alebo aspoň rozšírená verzia súčasnej politiky nízkych sadzieb avizovaná do roku 2014 pomáha drahým kovom zotrvať na vysokých hodnotách. Súčasne ale vzbudzuje aj obavy z vyššej inflácie. To má za následok, že reálne výnosy v USA sa prepadnú ešte viac do záporného teritória. Tento fakt potom znovu povzbudzuje cenové zhodnotenie bezúročných aktív ako drahé kovy.

obr3

1:0 pre ETP investorov do zlata

Keďže zlato vystúpilo len za týždeň o 65 dolárov a potom sa dostalo späť pod 200denný kĺzavý priemer prvýkrát za päť mesiacov, neprekvapilo by ma, keby sa zlato zastavilo a nabralo dych na prekonanie hranice podpory 1680 dolárov. Investori zameriavajúci sa na ETP (burzové obchodované produkty) v auguste aj naďalej verili zlatým fondom, a to natoľko, že zlaté ETP narástli na viac ako 1,6 milióna uncí. A to je najvyššia (navyše v ešte prebiehajúcom mesiaci) hodnota od vlaňajšieho októbra.

To všetko je pritom v silnom kontraste s hedgeovými fondmi a inými veľkými investormi, ktorí ešte donedávna držali svoje čisté dlhé pozície okolo štvorročného minima. Teraz je potrebné týchto investorov presvedčiť, že aj oni môžu zo súčasnej rely ťažiť. Keby sa pripojili, mohli by zlato ďalej hnať nahor. A aby sme sa toho dočkali, musíme najprv otestovať silu hranice podpory - najmä medzi 1625 a 1630 dolármi. Ak bude táto podpora potvrdená, nevidím dôvod, prečo by zlato nemohlo ďalej posilňovať na náš cieľ pre koniec tohto roka vo výške 1800 dolárov.

obr4

Meď sa na začiatku týždňa dostala nahor vďaka slabšiemu doláru a vyšším nádejám na ďalší stimul zo strany Číny, ktorá má najväčšiu spotrebu medi na svete. Technicky sa však stále drží svojho ustáleného rozmedzia a signálom k ďalšiemu posilneniu by mohol byť len posun o 360 centov za libru vysoko kvalitnej medi. To je ale málo a museli by sa k tomu pridať ešte správy, že sa začali zmenšovať objemy jej vysokých zásob.

Ceny mäkkých komodít ako je káva a cukor aj naďalej klesajú. Dôvodom je dobré počasie pre ich brazílsku úrodu. Cena cukru sa ďalej prepadala aj vďaka tomu, že sa hedžové fondy ďalej zbavovali svojich špekulatívnych pozícií. 14. augusta stále držali 11,5 milióna libier cukru, pričom ešte pred mesiacom sa toto číslo vyšplhalo na 17,5 milióna libier.

Sektor živočíšnej výroby - ceny ošípaných sa dostali na najnižšiu úroveň od roku 2010, pretože súčasné zásoby prevyšujú dopyt. Drahšie krmivo, hlavne kukurica, totiž donútila producentov k porážke vyššieho počtu zvierat.

Ceny sójových bôbov minulý týždeň prekonali nový rekord a zaznamenali najvyšší týždenný zisk za posledných päť týždňov. Škody, ktoré napáchalo sucho, potvrdil aj výročnú prieskum medzi poľnohospodármi.

obr5

Autor: Ole S. Hansen | stratég komoditných trhov | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Investičné šperky s prírodnými farebnými diamantmi sú záruko
Investícia do diamantov je skvelou voľbou, ako bezpečne uložiť voľné finančné prostriedky a v priebehu desiatok rokov ich zhodnotiť. Klenoty s diamantmi totiž môžu skvelo doplniť investičné portfólio,
Ceny ropy rastú. No čo bude ďalej?
Americký prezident Donald Trump včera odstúpil od jadrovej dohody s Iránom. Tá bola uzavretá jeho predchodcom Barackom Obamom ešte v roku 2015. Očakáva sa, že zásoby ropy by mali z tohto dôvodu v treť
Blížiace sa zasadnutie OPEC je kľúčovým faktorom súčasných k
Politická neistota okolo amerického prezidenta Donalda Trumpa a okolo jeho schopnosti presadiť plánované stimuly, ovplyvňuje finančné trhy. Ďalším zo škandálov, ktoré poznačili aktuálny prezidentský ú
Investori na celom svete skupujú farebné diamanty
Ceny extrémne vzácnych ružových diamantov vzrástli za ostatných 8 rokov o 180% a sú na historických maximách. Žlté diamanty sa zhodnotili o 90% a modré o 70%. Uvádza to Fancy Color Diamond Index, z kt
Dve najväčšie svetové ťažobné spoločnosti a trh so šperkami
V roku 2016 výrazne vzrástol záujem o neopracované diamanty. Spoločnosť Alrosa oznámila 26% medziročný rast tržieb a konkurenčnému De Beers podľa výpočtov Rapaport News, vydavateľa uznávaných diamanto

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7157 20.77 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

co-je-podielovy-fondPodielový fond asi najvýstižnejšie charakterizuje príslovie „Virtus Unita Fortior“ (v jednote je sila). Zakladá ho správcovská spoločnosť, ...
ako-vybrat-podielovy-fondAk ste sa rozhodli pre investovanie do podielových fondov, pravdepodobne sa trápite otázkou, ktorý fond si vybrať. V dnešnej dobe je na...
korporatni-high-yield-dluhopisy-ano-ci-ne-pro-retailove-investoryRoční výnos 17%? Ano, to je výnos, který určitě stojí za pozornost. A to i přesto, že se jedná pouze o výnos potencionální. Je ovšem nutné...