Komodity napriek QE3 zlacneli. Najhoršie na tom bola energetika a poľnohospodárstvo

Komodity počas minulého týždňa všeobecne klesali, a to aj cez ďalšiu rundu peňazí od amerického Fedu a Japonskej centrálnej banky (BoJ). To sme i nateraz čakali a pre centrálnych bankárov znamenal tento prepad úľavu, pretože v minulosti boli obviňovaní z podnecovania rastu cien surovín a potravín práve pre kvantitatívne uvoľňovanie (QE). Dolár zasiahli už pred oznámením stimulu výpredaje, ale nakoniec sa zdvihol vďaka slabým ekonomickým dátam z Číny a eurozóny.

V grafe nižšie je vidno, ako sa niekoľkým komoditám po oznámení QE3 darilo. Z radu pritom najviac vyčnievala železná ruda, ktorá sa od nedávneho prepadu razantne zdvihla. Širší komoditný index DJ-UBS klesol o tri percentá, pričom prepad bol vyšší ako rast v týždni pred QE3. Index ťahali nadol predovšetkým energetika (-4,4 percenta) a poľnohospodárstvo (-4,6 percenta). V uplynulom týždni sa najlepšie darilo drahým kovom (+1 percento), zatiaľ čo priemyselné kovy poznamenali menšie vyberanie ziskov. Aj tak sa ale tento sektor stal víťazom posledného mesiaca.

 obr1

obr2

Ropa podľahla po reakciách na QE výpredajom

Rozpútaním nekonečnej vlny kvantitatívneho uvoľňovania, ako sa teraz QE hovorí, obnovil americký Fed tlak na rast cien ropy. Ale rovnako ako v rozprávke Hansa Christiana Andersena Cisárove nové šaty netrvalo dlho, než si niekto uvedomil, že nefungujúce veci na seba nemožno vŕšiť a že samotné QE nedokáže ceny ropy vyhnať nahor, keď k tomu navyše pripočítame stále slabý výhľad ekonomickej aktivity. Odklon od fundamentálnych hodnôt trval do minulého pondelka, kedy na konci dňa prišla vlna výpredajov. Tento bleskový krach priniesol len v niekoľkých sekundách prepad ceny Brent až o štyri doláre.

V nasledujúcich dňoch pokračovali korekcie. V stredu potom opäť nabrali na tempe, keď hranica podpory ustúpila z 200denného kĺzavého priemeru, čo je dôležitá hladina používaná pre technické analýzy. Než našiel Brent s pomocou dobrých správ podporu, spadol o 9 percent až na šesťtýždňové minimum vo výške 107,10 dolára. K rastu mu nakoniec pomohla Saudská Arábia, ktorá začala hovoriť do cenovej politiky a požadovala, aby sa Brent opäť vrátil pod 100 dolárov za barel. Podľa Arabov i Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sú totiž trhy ropou zásobené dostatočne, čo nezodpovedá jej vysokým cenám v poslednej dobe, a akýkoľvek ďalší dopyt bude pokrytý zvýšenou produkciou.

Čo sa týka ekonomických dát, euro odovzdalo časť svojich nedávnych ziskov voči doláru. August bol totiž pre výrobu v eurozóne už 13. mesiacom v rade, kedy klesal. Čínsky index nákupných manažérov (PMI) podľa HSBC prestal klesať, avšak ani teraz nepresahoval hranicu 50 bodov. Práve táto hranica oddeľuje pásmo poklesu a rastu aktivity. Všetko tak nasvedčuje spomaleniu čínskej ekonomiky a v treťom kvartáli sa čakajú ešte slabšie čísla, ako bol 7,6 percentuálny rast, ktorého sme boli svedkami v druhom štvrťroku.

obr3

Geopolitické riziká spojené s Iránom sa zatiaľ zmiernili, ale problémy nastali v Líbyi. Konkrétne panujú obavy kvôli nedostatočnej bezpečnosti po útoku na americkú ambasádu v Benghází. Zahraniční ropní robotníci tak môžu mať strach sa do krajiny vrátiť, čo môže mať vplyv na produkciu čierneho zlata. Starosti kvôli zásobám ropy spolu s nepriaznivým dopadom na jej cenu sú pre trhy mätúce, stále je totiž na stole možnosť uvoľnenia strategických ropných rezerv. To platí najmä pre Spojené štáty, kde trvale vysoké ceny ropy nehrajú s vrcholiacou prezidentskou kampaňou do kariet súčasnej hlave štátu Obamovi.

Pri prelomení 200denného kĺzavého priemeru na hodnote 111,80 dolára za barel Brent (najbližší mesačný kontrakt) by sme v Saxo Bank začali hľadať nové obchodné pásmo, ktoré by sa pohybovalo od tejto hodnoty až po podporu na 107 dolároch. Hedžové fondy a ďalší špekulanti sa nedávno museli stiahnuť z dlhých pozícií, a zrejme nie sú tak zúfalí, aby sa k nim vrátili späť. Ibaže by prišlo rýchle zotavenie nad 111,80 dolára. Zatiaľ sa však zdá, že riziko nie je tak vysoké, a to vďaka ďalším možným racionalizáciam pozícií. Potenciálne zníženie na 103,72 dolárov by predstavovalo spätný pohyb (tzv. retracement) na úroveň 50 percent pôvodného trendu. Teda celej rely, ktorá trvala od júna do septembra.

Zlato a striebro zatiaľ konsolidujú

Tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania malo podľa očakávania najviac pomôcť zlatu a striebru, tie však v minulom týždni prešli konsolidáciou. To však bolo pochopiteľné, keď vezmeme do úvahy, akú rely tieto dva drahé kovy prechádzali pred oznámením ďalšieho stimulu. Dopadlo to tak, že sa hranica podpory u zlata ustálila na 1760 dolároch a u striebra na 34 dolároch. Oba kovy skončili na konci týždňa v silnej pozícii, a to aj vďaka euru, ktoré sa vrátilo k hodnote 1,3000 voči doláru. V najbližších týždňoch sa pritom u zlata aj striebra čaká ďalšie posilňovanie.

Negatívne reálne sadzby a slabší dolár sú pre vzácne kovy dobrým znamením

Jedným z podporných vedľajších účinkov QE3 bolo očakávanie vyššej budúcej inflácie, čo opäť vyhnalo reálne úrokové sadzby ešte viac do záporného teritória. Profitovali z toho dlhopisy s nulovým kupónom a dividendové aktíva. Vzácne kovy hnal počas minulého mesiaca nahor aj slabší dolár.

obr4

Silné investičné toky prevážili nad nižším fyzickým dopytom

Ako už sme spomínali v predchádzajúcich článkoch, jednou z chýbajúcich častí, ktoré bolo treba pre rast ceny zlata, bol návrat hedgeových fondov a ďalších špekulatívnych investorov. Pozície u fondov obchodovaných na burze (ETF) opäť dosiahli nových maxím, a len za minulý mesiac vzrástli objednávky približne o 92 ton na súčasnú celkovú hodnotu 2524 ton (podľa výpočtov agentúry Bloomberg). K tomu by nedošlo, keby zlato vďaka zapojeniu hedgeových fondov neprolomilo svoje mesačné pásmo longových pozícií. Na grafe nižšie môžete vidieť trend, kedy sa títo investori začali zapájať a pomohli zlatu hore. Iba za jeden mesiac vzrástli nekomerčné čisté dlhé pozície pri futures a opcií zlata na newyorskej burze COMEX o 267 ton na celkových 634 ton. Ani to ale nestačilo na minuloročný rekord, keď zlato vystúpilo na 1921 dolárov. Vtedy bol nárast ešte o 30 percent vyššie.

obr5

Štrajk v platinových baniach sa chýli ku koncu, ale hranica podpory zostáva rovnaká

Platina zažila najvyšší jednodňový pokles od marca, keď skončil takmer šesť týždňov trvajúci štrajk v bani Marikana v juhoafrickom Lonmin. Pri jeho priebehu dokonca došlo k masakre robotníkov. Pracovníci nakoniec prikývli až na lepšie platové podmienky. Aj keď môže ísť o upokojenie napätej situácie, stále trvá riziko podobných požiadaviek na lepšie mzdy a sporov aj v ďalších dôležitých platinových baniach.

Platina rástla v uplynulých šiestich týždňoch o toľko, čo stratila v predchádzajúcich šiestich mesiacoch. Otázkou teraz je, aká časť z 300 dolárového zisku bude odovzdaná po dohode v Lonmin. Podľa nás to veľa nebude, a to vďaka niekoľkým faktorom. Najdôležitejším z nich je prepojenie s ostatnými vzácnymi kovmi, u ktorých sa v ďalších týždňoch a mesiacoch čakajú ďalšie zisky. Štrajk a obmedzená produkcia súčasne znížila svetové prebytky platiny. Do budúcnosti je tak pravdepodobné, že do ceny platiny bude potrebné zahrnúť aj nejakú rizikovú prémiu, a to kvôli vysokej závislosti na dodávkach z Juhoafrickej republiky. Požiadavky na vyššie mzdy sa totiž môžu stať pravidlom. To môže narušiť ziskovosť ťažobných spoločností a ovplyvniť ich budúce investičné plány. Dodávky platiny by tak boli vystavené riziku.

Obilniny zasiahlo vyberanie ziskov, súčasne pretrvávajú obavy o ich dodávky

Na ceny obilnín nebol po najnovších údajoch o ich produkciu z dielne amerického ministerstva poľnohospodárstva kladený taký tlak ako predtým. Dážď, ktorý prišiel na konci augusta, zrejme pomohol úrode sóje a kukurice. V krátkodobom horizonte je potrebné počítať s problémami u pšenice, pretože ruská vláda naďalej vysiela protichodné signály o tom, či dôjde k obmedzeniu exportu. Letné suchá totiž znížili výnosy tejto komodity o 25 percent. Zákaz exportu bol naposledy zavedený v roku 2010 a výrazne poškodil reputáciu Ruska ako tretieho najväčšieho vývozcu pšenice.

obr6

Autor: Ole S. Hansen | stratég komoditných trhov | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Investičné šperky s prírodnými farebnými diamantmi sú záruko
Investícia do diamantov je skvelou voľbou, ako bezpečne uložiť voľné finančné prostriedky a v priebehu desiatok rokov ich zhodnotiť. Klenoty s diamantmi totiž môžu skvelo doplniť investičné portfólio,
Ceny ropy rastú. No čo bude ďalej?
Americký prezident Donald Trump včera odstúpil od jadrovej dohody s Iránom. Tá bola uzavretá jeho predchodcom Barackom Obamom ešte v roku 2015. Očakáva sa, že zásoby ropy by mali z tohto dôvodu v treť
Blížiace sa zasadnutie OPEC je kľúčovým faktorom súčasných k
Politická neistota okolo amerického prezidenta Donalda Trumpa a okolo jeho schopnosti presadiť plánované stimuly, ovplyvňuje finančné trhy. Ďalším zo škandálov, ktoré poznačili aktuálny prezidentský ú
Investori na celom svete skupujú farebné diamanty
Ceny extrémne vzácnych ružových diamantov vzrástli za ostatných 8 rokov o 180% a sú na historických maximách. Žlté diamanty sa zhodnotili o 90% a modré o 70%. Uvádza to Fancy Color Diamond Index, z kt
Dve najväčšie svetové ťažobné spoločnosti a trh so šperkami
V roku 2016 výrazne vzrástol záujem o neopracované diamanty. Spoločnosť Alrosa oznámila 26% medziročný rast tržieb a konkurenčnému De Beers podľa výpočtov Rapaport News, vydavateľa uznávaných diamanto

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7157 20.77 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

co-je-podielovy-fondPodielový fond asi najvýstižnejšie charakterizuje príslovie „Virtus Unita Fortior“ (v jednote je sila). Zakladá ho správcovská spoločnosť, ...
ako-vybrat-podielovy-fondAk ste sa rozhodli pre investovanie do podielových fondov, pravdepodobne sa trápite otázkou, ktorý fond si vybrať. V dnešnej dobe je na...
korporatni-high-yield-dluhopisy-ano-ci-ne-pro-retailove-investoryRoční výnos 17%? Ano, to je výnos, který určitě stojí za pozornost. A to i přesto, že se jedná pouze o výnos potencionální. Je ovšem nutné...