Švajčiarsky frank: Systémové riziko a európska dlhová kríza

Broker: Saxo BankCelkom sme verili švajčiarskemu franku na hranici 1,2000 na páre s eurom. Posledný vývoj ale ukazuje vyššie riziko prelomenia tejto hranice a silnejší frank.

Zhrnutie

Pravdepodobnosť prelomenia hranice 1,2000 na páre EURCHF sa zvýšila z menej ako desiatich percent na viac ako 25 percent. Spodnú hranicu pravdepodobného vývoja ohraničuje parita (1,0000 EURCHF). Vážené riziko posilnenia o 0,2 franku až k tejto úrovni je 5% (20% posilnenie x 25% pravdepodobnosť = 5%). Odporúčame preto regulovať alebo obmedziť všetky krátke pozície pri franku počas celého leta, pretože ako vo Švajčiarsku, tak v Európe rastie riziko extrémneho pohybu.

Vyhliadky

Švajčiarska národná banka (SNB) môže v podstate intervenovať, ako dlho si bude priať. Preto nadobúda celý problém nebývalé rozmery, lebo intervencia sa premieta nemalými percentami do švajčiarskej ekonomiky.

Keď bola v septembri 2011 hranica predstavená, malo to zmysel:

  1. Čo sa týka makroekonomického prostredia, ekonomika klesala a nastúpila deflácia.
  2. Švajčiarsky frank bol ovplyvnený tým, že sa investori zamerali na bezpečnejšie investície ako do švajčiarskeho prostredia.
  3. Prvok prekvapenia a menový pohyb donútil investorov, aby sa pri franku stiahli z dlhých pozícií.
  4. V tej dobe sa myslelo, že bude stačiť posunúť úrokové sadzby k nule a potom intervenovať.

Keď sa však rýchlo presunieme k dnešku, situácia sa zmenila:

  1. Makroekonomické prostredie veľmi prekvapil rast švajčiarskeho HDP (v 4. kvartáli 2011 sa medziročne zvýšil o 0,5 percenta oproti predbežnému plus 0,1 percenta). V 1. štvrťroku 2012 potom ekonomika rástla o 0,7 percenta oproti očakávanej hodnote 0,0 percenta. Potom sa zmenila aj rétorika SNB. Už nehovorila o postupnom zvyšovaní spodnej hranice, ale len o jej zachovaní. A práve to je hlavná zmena v politike SNB, pretože možnosť oslabenia pri menovom páre EURCHF zdá sa pominula a pre špekulantov už situácia nie je tak zaujímavá. Švajčiarski ekonómovia navyše predpokladajú, že inflácia dosiahne v auguste alebo septembri jedno percento vďaka zmenám v porovnávacej úrovni.
  2. Do popredia sa opäť dostala dlhová kríza v eurozóne a kapitálové toky do Švajčiarska sa zvýšili. Ďalšia vlna kapitálu pritiekla do Švajčiarska po májových gréckych voľbách a máj 2012 sa tak stal mesiacom, v ktorom bol vykonaný historicky najväčší zásah SNB. A ak bude prílev kapitálu pokračovať, potom intervencia SNB čoskoro dosiahne 100 percent HDP.
  3. Potenciálne navyšovanie hranice pre pár EURCHF bolo zavrhnuté prvýkrát spomenutým dôvodom: vyšší rast a kladná inflácia. Vo Švajčiarsku sa teraz špekuluje, že hladina EURCHF vo výške 1,000 je vlastne správna a zameranie politikov na zníženie k tejto hranici sa zvyšuje.
  4. Švajčiarsko zatiaľ svoju silnú menu dokáže dobre ukočírovať. Nezabúdajte na to, že ak už nemôžete kvôli silnej mene konkurovať, vždy si vďaka nej môžete dovoliť svojho konkurenta kúpiť. Navyše väčšina ziskov švajčiarskych firiem je kvôli rozsiahlej štruktúre spoločnosti v amerických dolároch, eurách alebo v jenoch skôr než vo frankoch.

Opatrenia politiky predtým, než bude hranica prelomená: Kontroly kapitálu

V tomto a budúcom mesiaci by politika mohla zareagovať obmedzením kontrol kapitálu. Vo Švajčiarsku majú kapitálové kontroly dlhú históriu, ktorá siaha do 70. rokov minulého storočia. Vtedy to bolo naposledy, čo sa Švajčiarsko stretlo s podobnou situáciou:

Alebo inak:

Opatrenie politiky v tomto a budúcom mesiaci by mohlo viesť k čiastočnej “kontrole kapitálu”. V tomto opatrení má Švajčiarskou dlhoročné skúsenosti, ktoré siahajú až do 70. rokov minulého storočia.

DEM vs. CHF od 1973 (Gold Standard to 1978 free capital controls)

Vážne sa v Saxo bank obávame, že opčný trh bude pokračovať v oceňovaní rizika poklesu na eurofrankovom páre. Jednoročná delta pre tento pár ukazuje, že put opcie sú o 13% drahšie ako EURCHF call opce. Toto je ďaleko najväčší rozdiel na tomto páre od krízy ERM v roku 1992, keď sa ešte sledoval pár DEMCHF.

Ďalej musíme vziať do úvahy názory, že ak sa rozpadne Eurozóna alebo z nej odíde Grécko, potom najväčšie riziko veľkého jednodňového skoku pri menovom páre pravdepodobne hrozí práve Švajčiarsku. SNB to samozrejme vie, ale jedného dňa sa bude musieť táto banka pri svojej mene vrátiť k cenám vychádzajúcim z trhu. Hranica bola pre švajčiarsku ekonomiku pôvodne zamýšľaná ako podporná, ale teraz sa pre SNB a Švajčiarsko stáva čoraz väčšou záťažou. Hlavne kvôli politike EÚ ohľadom dlhovej krízy, ktorá svojím “preťahovaním a predstieraním” podporuje nákupné tlaky na Švajčiarsky frank. Švajčiarsko už nemusí ďalej zvládať mu odolávať.

Na záver treba povedať, že podľa nás teraz nie je správny čas rozhodnúť, či hranica bude alebo nebude prelomená. Stále si myslíme, že k tomu zo 75 percent nemusí dôjsť, avšak cena za zlé rozhodnutia (25percentná pravdepodobnosť, že prakticky žiadny trh nemôže existovať v rozmedzí 1,20 a 1,00) podľa mňa za to vysoké riziko nestojí.

Autor: Steen Jakobsen | Chief Economist Saxo Bank | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Čo by malo Turecko urobiť, aby odvrátilo krízu
Turecké finančné trhy pokračujú vo svojom páde. Spúšťačom je padajúca turecká líra. Jej oslabenie môžeme prirovnať k vývoju v Argentíne v druhom štvrťroku, čo viedlo do nutnosti masívnej pomoci vo výš
5 rád, vďaka ktorým si vyberiete najlepšieho brokera
Po nástupe online tradingu nás doslova zaplavila lavína ponúk od rôznych brokerov. Obchodujte euro, ropu, akcie alebo zlato za najnižšie spready! Sme najlepší broker široko - ďaleko! Pre zač
Začala sa nová etapa – utesňovanie monetárnej politiky
Sústreďme sa, prosím, na slovo „jednoduché“, pretože v skutočnosti nič nie je jednoduché. Témy načrtnuté vyššie už máme za sebou a všetky sme zvládli, no trh už dnes neverí FEDu, že bude v decembri po
Fed sa bojí zvyšovať sadzby, dolár bude preto ďalej oslabova
Jednou z najočakávanejších udalostí septembra bolo minulotýždňové zasadnutie Európskej centrálnej banky. Výsledky však neboli nijako slávne. Bola to ale Bank of Canada, ktorá poskytla dôvod na oslavu
Nemecká ekonomika na prvý pohľad prekvitá, no v skutočnosti
Je nesporné, že Nemecko ma neuveriteľné silné stránky. Napríklad nízka nezamestnanosť (5,6 % na národnej úrovni a 3 % v Bavrosku), úverový rating AAA a panteón domácich firiem, ktorým sa podarilo expa

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7789 13.51 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

co-su-dlhopisyDlhopisy patria medzi obľúbené nástroje finančného trhu. Vyznačujú sa nízkym rizikom, ktoré musí investor podstúpiť, jednoduchosťou a relatívne...
pred-prvou-kupouKaždý asi vie, že s akciami sa obchoduje na burze. Ale kde kupujú akcie bežný smrtelníci a čo preto musia urobiť? Väčšina akcií je kótovaných na...
hlavne-faktory-ovplyvnujuce-ceny-na-devizovom-trhuCenové fluktuácie sú na finančných trhoch celkom normálnym javom. Ceny akcií, komodít a iných aktív neustále rastú a klesajú. Iné to nie je ani...