Výhľad vývoja na komoditných trhoch

Broker: Saxo BankUž tretí rok po sebe vyvolali makroekonomické obavy v druhom štvrťroku výpredaj, pretože bol dosiahnutý len malý pokrok pri riešení európskej dlhovej krízy. Navyše Čína, ktorá predstavuje v posledných rokoch polovicu všetkého rastu spotreby, aj naďalej spomaľuje a do útlmu sa dostala aj americká ekonomika. Hlavné komoditné indexy utrpeli straty, najmä index S & P GSCI s prevahou energetických surovín, ktorý klesol najviac od pádu banky Lehman v roku 2008.

Spomaľujúca sa hospodárska aktivita obrátila pozornosť na klesajúci dopyt, ale ako sme videli predtým už niekoľkokrát, liekom na nízke ceny sú nízke ceny a pri pomalom raste dodávok, nízkej úrovni zásob, prísnejšiemu poskytovaniu bankových úverov a obmedzených investičných stimuloch pre výrobcu neradno ignorovať cenovú podporu, ktorú to vytvorí. Široko diverzifikovaný komoditný index DJ UBS stratil viac ako 61,8% zo svojho vzostupu z miním recesie roka 2009 na maximá roka 2011. Domnievame sa, že tento výpredaj bol spôsobený prevažne likvidáciou dlhých pozícií zo strany príliš exponovaných investorov, pretože globálna ekonomika sa zďaleka nenachádza na úrovni recesie a v nadchádzajúcich štvrťrokoch sa očakáva pokračovanie rastu.

ROPA – OHROZENIE ZO STRANY PONUKY A DOPYTU

V priebehu 2. štvrťroku sa pozornosť na trhoch s ropou dramaticky presunula od geopolitickej hrozby k dodávkam ropy v dôsledku klesajúceho dopytu. V 3. štvrťroku budú tón udávať obe tieto témy spolu so špekuláciami o tom, kedy Saudská Arábia zníži svoju súčasnú produkciu, ktorá sa pohybuje na úrovni 30-ročného maxima. Odhodlanie a úspešný pokus Saudskej Arábie vrátiť v 1. polrok ceny ropy späť na úroveň 100 dolárov za barel potom, čo sa vyšplhali do neúnosnej výšky, už možno položil základy pre skoršie oživenie dopytu, než by inak bolo možné očakávať.

Po dosiahnutí tohto cieľa nastane otázka, kedy dôjde k zníženiu dodávok. Domnievame sa, že takéto rozhodnutie bude prijaté len vtedy, keď budú známe dôsledky sankcií na Irán a špičkový letný dopyt, alebo ak bude cena ďalej nekontrolovateľne klesať.

Ropa Brent

Zníženie ťažby zo strany Saudskej Arábie však nemusí byť prijaté ako správa, ktorá by znamenala rast cien, pretože sa tým zvýši dostupná úroveň dostupnosti a schopnosti tohto kráľovstva reagovať na budúce výpadky v dodávkach.

Skôr nedostupná ropa z amerického stredozápadu sa teraz dostáva na svetové trhy v nadväznosti na sprevádzkovanie spätného ropovodu z Cushing v Oklahome, ktorý je ústredným bodom pre distribúciu ropy WTI. To by malo v najbližších mesiacoch ďalej prispieť k zníženiu cenového diskontu ropy Brent.

Z technického hľadiska smeruje výhľad k pohybu niekam k úrovni 70 dolárov za barel. Základný obrázok sa však stále sústreďuje na trvalý, aj keď pomalší rast dopytu, čo by mohlo signalizovať, že súčasné úrovne sú príliš nízke a sú predovšetkým dôsledkom averzie k riziku a likvidácii dlhých pozícií. Keďže vyššie ceny ropy pôsobia na spotrebiteľa ako globálny daň, pokles cien o jednu tretinu, ku ktorému došlo v 2. štvrťroku, nakoniec pomôže dopyt oživiť.

Ale vzhľadom k súčasnému znepokojeniu nie je pochýb o tom, že sa ceny ropy môžu ľahko prepadnúť ešte predtým, než sa začnú potvrdzovať fundamentálne ukazovatele. Po počiatočnom oslabení začne ropa Brent nachádzať podporu, ako sa pred posledným štvrťrokom vydá späť k pásmu 100 až 105 dolárov za barel.

ZLATO – OBCHODOVANIE V PÁSME

Zlato zostáva uväznené v pásme medzi 1525 a 1800 USD za uncu a v dvoch z posledných troch štvrťrokov vykázalo negatívny výnos. Predtým sme zaznamenali nevídaných dvanásť štvrťrokov pozitívnych výnosov a také silné posilňovanie si často vyžiada dobu konsolidácie, poprípade korekcie. Hedgeové fondy a ostatní investori obchodujúci s využitím páky sú stále viac frustrovaní z výkonnosti zlata a v dôsledku toho sa od neho takmer úplne odklonili. Množstvo čistých dlhých pozícií v držbe klientov využívajúcich páku dosiahlo v júni najnižšiu úroveň od masívneho oddlženia na konci roka 2008 a my sa domnievame, že to v kombinácii s fundamentálnymi faktormi, ktoré sú zlatu priaznivo naklonené, v 3. štvrťroku žltý kov podporia. Z oných fundamentálnych faktorov uveďme v súčasnosti negatívne úrokové sadzby, pričom Federálny rezervný systém USA chce udržať mimoriadne nízke sadzby prinajmenšom do konca roka 2014.


Zlato

Prekážku predstavuje silnejúci dolár, ktorý všeobecne máva na ceny nepriaznivý vplyv, a najmä indická rupia, pretože jej 12% devalvácia v poslednom štvrťroku negatívne ovplyvnila dopyt zo strany tohto najväčšieho svetového spotrebiteľa zlata. Pri absencii silných impulzov alebo výrokov spôsobovali v tomto roku zatiaľ väčšinu volatility objavujúce sa a zase miznúce očakávania ďalších stimulačných opatrení zo strany Federálneho rezervného systému USA a rovnako tomu pravdepodobne bude aj v 3. štvrťroku.

Naším základným predpokladom je, že významná podpora na úrovni 1500 odolá a to vytvorí základ pre obnovenie tlaku na rast v druhej polovici roka, než nakoniec dôjde k dosiahnutiu a potenciálne k opätovnému prelomeniu hranice 1800.

MEĎ – DRŽÍ SA NA VRCHOLE

Meď bude v budúcom štvrťroku pravdepodobne jedným z úspešnejších priemyselných kovov, pretože dopyt sa podľa očakávania udrží na relatívne vysokej úrovni vzhľadom k tomu, že Čína dopĺňa zásoby a globálna ekonomika podľa predpokladov stále porastie aj napriek niektorým výpadkom, najmä v Európe. Pohľad na stranu dopytu však nestačí, pretože na strane ponuky sú aj problémy, ktoré treba vyriešiť, napríklad spomalenie produkcie v dôsledku výpadkov a klesajúca kvalita vzhľadom na vek nadol. Vysoko kvalitná meď sa obchoduje v pásme od 3,25 do 4,00 USD, pričom riziko sa vychyľuje skôr smerom nahor.

POĽNOHOSPODÁRSTVO – VŠETKO ZÁVISÍ OD POČASIA

Poľnohospodárske trhy opäť ovládajú obavy zo sucha v USA. Ceny troch hlavných plodín – pšenice, kukurice a sójových bôbov – v priebehu mesiaca jún prudko stúpli, pretože vzrástli obavy z toho, že americká produkcia bude už tretí rok po sebe sklamaním. Väčšina cenových pohybov v 3. štvrťroku sa bude odvíjať od správ o počasí, pretože horúce a suché počasie zníži výnosy, čo so sebou nesie riziko nižšej než očakávanej produkcie a následne nižších zásob, a to aj napriek rekordnej rozlohe osiatych plôch.

Autor: Ole S. Hansen | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Investičné šperky s prírodnými farebnými diamantmi sú záruko
Investícia do diamantov je skvelou voľbou, ako bezpečne uložiť voľné finančné prostriedky a v priebehu desiatok rokov ich zhodnotiť. Klenoty s diamantmi totiž môžu skvelo doplniť investičné portfólio,
Ceny ropy rastú. No čo bude ďalej?
Americký prezident Donald Trump včera odstúpil od jadrovej dohody s Iránom. Tá bola uzavretá jeho predchodcom Barackom Obamom ešte v roku 2015. Očakáva sa, že zásoby ropy by mali z tohto dôvodu v treť
Blížiace sa zasadnutie OPEC je kľúčovým faktorom súčasných k
Politická neistota okolo amerického prezidenta Donalda Trumpa a okolo jeho schopnosti presadiť plánované stimuly, ovplyvňuje finančné trhy. Ďalším zo škandálov, ktoré poznačili aktuálny prezidentský ú
Investori na celom svete skupujú farebné diamanty
Ceny extrémne vzácnych ružových diamantov vzrástli za ostatných 8 rokov o 180% a sú na historických maximách. Žlté diamanty sa zhodnotili o 90% a modré o 70%. Uvádza to Fancy Color Diamond Index, z kt
Dve najväčšie svetové ťažobné spoločnosti a trh so šperkami
V roku 2016 výrazne vzrástol záujem o neopracované diamanty. Spoločnosť Alrosa oznámila 26% medziročný rast tržieb a konkurenčnému De Beers podľa výpočtov Rapaport News, vydavateľa uznávaných diamanto

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7953 11.69 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

clenenie-dlhopisovDlhopisy môžeme členiť z viacerých hľadísk. Medzi najznámejšie patrí delenie podľa doby splatnosti a podľa emitenta. V článku spoznáte štátne,...
investicne-strategie-2Neoslovili Vás základné stratégie? Pre pokročilejších investorov prinášame sériu ďalších stratégií. Predstavíme Vám rebrikovú stratégiu,...
prvy-forexovy-obchodPred samotným vstupom si určíme menový pár, ktorý chceme obchodovať, a zároveň predpoklad, ktorá mena bude posilňovať, a ktorá oslabovať....