Komodity v septembri posilnili vďaka stimulom od centrálnych bánk

Pre rizikovejšie aktíva, ako sú napríklad komodity, bol september celkovo silným mesiacom. Posilnili predovšetkým vďaka oznámeniu ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania zo strany amerického Fedu a Japonskej centrálnej banky. Pomohlo tiež prehlásenie Európskej centrálnej banky, ktorá sľúbila, že je pre záchranu eura schopná urobiť čokoľvek. Špekulatívny investori, ktorý sa zameriavajú na menové futures, zmenili svoje čisté dolárové expozície z long na short. Dôvodom bolo pokračujúce oslabovanie, najmä voči euru. Tento pokles navyše pomohol k rely na euro. V budúcich týždňoch by sa pozornosť mohla upriamiť na Čínu, ktorá konečne určila dátum pre 18. zjazd komunistickej strany na 8. november. Na ňom bude predstavená ďalšie päťročnica.

Celková výkonnosť sektora

Najlepšie sa darilo cyklickým komoditám, ako sú napríklad priemyselné kovy. Dodatočné stimuly totiž opäť podporili nádeje, že by sa mohol i napriek protivetru zo strany pokračujúcich zlých celosvetových ekonomických čísel zlepšiť  dopyt. Dobre sa darilo i drahým kovom, pretože sektor podporilo ďalšie tlačenie peňazí a dlhodobo nízke úrokové sadzby. V neposlednom rade sa to týkalo i striebra a platiny. Ropa má vykročené k najsilnejšiemu štvrťroku v tomto roku, a to napriek septembrovým otrasom. Energetický sektor tak obsadil, čo sa týka celkovej výkonnosti, tretie miesto zo všetkých komodít, najmä pre silnú rely na zemnom plyne a benzíne.

Poľnohospodársky sektor, predovšetkým obilniny, zasiahli veľké výpredaje. Všetky správy, ktoré mu pomáhali, ako napríklad nie príliš podarená americká a ruská úroda, boli už do ceny započítané a pozornosť sa obrátila na blížiacu žatvu v Južnej Amerike a Austrálii.

 obr1-01-10-2012

Zemný plyn i striebro prekonali trh

V rámci ostatných energetických komodít zažil silný mesiac zemný plyn. A to najmä vďaka pokračujúcemu odklonu od uhlia k plynu. Zvýšený dopyt tiež napomáha k návratu zásob späť k sezónnym priemerom plynu uloženého v podzemných zásobníkom, ktoré sa nachádzajú po celých spojených štátoch. Výborne sa darilo i striebru a zlatu, ktorým sa podaril najlepší kvartálny výsledok za viac ako dva roky. Kvantitívne uvoľňovanie totiž vrátilo hedgeovým fondom apetít investovať.

Kukuricu a sóju zasiahla korekcia

Na druhej strane výkonnostnej tabuľky sa ocitla kukurica a sójové bôby, ktoré sa museli vzdať časti vysokých ziskov z júla a augusta. Ruch okolo žalostného stavu americkej a ruskej úrody totiž utíchol a klesol záujem o špekulatívne pozície. Pozornosť sa naopak presunula na výhľad juhoamerickej a austrálskej letnej úrody, zatiaľ čo priaznivé počasie v USA napomohlo zimnej žatve. Relatívne lepšie sa darilo pšenici, za čím stáli špekulácie, či bude nakoniec Rusko, ako tretí najväčší svetový exportér, donútené obmedziť jej vývoz. Správa americkej vlády potvrdila nízke zásoby pšenice, na trh sa vrátil optimizmus a je možné, že korekciám dochádza dych.

obr2

Ropa Brent – dôležitá je hranica 112 dolárov za barel

Cena ropy sa stabilizovala potom, čo u nej prebehli nedávne výpredaje (ktoré zasiahli WTI viac než Brent), keď si spojené štáty začali budovať ropné zásoby. V súčasnosti sa ropa Brent obchoduje okolo dôležitého 200denného kĺzavého priemeru, v minulých týždňoch sa pritom cena dostala na dvojtýždenné minimum. Nad slabými ekonomickými fundamentmi opäť prevážili geopolitické riziká, pretože spory Izraela a Iránu sa v minulom týždni stali jedným z hlavných tém Veľkého zhromaždenia OSN. Zatiaľ čo Irán stále opakuje, že jeho jadrové plány sú určené len k nevojenským účelom, Izreal i naďalej tvrdí, že by Irán mohol vybudovať jadrovú bombu už na budúci rok a a je treba zvážiť, ako takejto situácii zabrániť. K vzostupu cien ropy napomohlo i pomerne pozitívne prijatie španielskeho rozpočtu na rok 2013. To aspoň na chvíľu pomohlo všeobecnému rizikovému sentimentu na trhoch a teda oslabilo dolár.

Ďalšiu podporu priniesol benzín, ktorého ceny rely vyniesla až na najvyššiu mesačnú hodnotu. Dôvodom boli obavy z výpadku produkcie rafinérii na východnom pobreží USA. Zásoby na severovýchodnom pobreží totiž klesli najnižšie od roku 1990, keď Energetický informačný úrad (EIA) začal tieto hodnoty evidovať. Všetky dodávky RBOB benzínu (Refromulated Gasoline Blendstock for Oxygen Blending) smerujú do prístavu v New Yorku, čo vysvetľuje prudký rast ceny u futures na tento konkrétny benzín.

Vyššie zmienené faktory dodali ďalšiu podporu na trhy, kde investori stále držia predovšetkým longové pozície. Ale v krátkodobom horizonte podľa nás dopyt už nebude mať taký podporný efekt a bude ťažké dosiahnuť ďalšie zisky. V podstate za to môže súčasný rast svetovej ekonomiky, spolu s miernejšími fundamentami u ropy, ktoré sa pripravujú na posledný kvartál. Sme presvedčení o tom, že ceny ropy by mohli klesnúť a po zvyšok roku by sa ich priemer mohol pohybovať medzi 105 a 110 dolármi za barel.

Z pohľadu technickej analýzy je 200denný kĺzavý priemer na 112 dolároch za barel (čo je zhodou okolností i priemerná cena ropy Brent od začiatku tohto roku) a práve na túto hladinu by sme sa mali zamerať, ako dokladá i graf nižšie.

 obr3

Zlato bude po korekciách silnejšie

Zlato sa obchodovalo bez výraznejších výkyvov (tzv. sideways trading – pohyb do strany), a bolo tak potrebné ho skorigovať a otestovať silu už mesiac trvajúcej rely. K tomuto testu nakoniec došlo v polovici týždňa potom, čo na konci tretieho štvrťroku prebehli predaje zo strany producentov a shorty zo strany aktívnych denných obchodníkov. Zlato sa tak dostalo späť pod hranicu podpory, teda pod 1750 dolárov. Na tejto hladine vrcholili stop lossy a čulo sa predávali so zlatom súvisiace opcie. Spolu s algoritmickými fondmi potom cenu zlata poslali na lokálne minimum 1737 dolárov za unciu. Ale už minule sme v podobnej situácii mohli vidieť, ako sa nakopili nákupné objednávky a cena zlata sa pôsobivo zdvihla. I tentoraz sa bude podľa nás hodnota odporu pohybovať medzi 1790 a 1802 dolármi. To teraz stojí v ceste zlatu, aby sa mohlo znovu pokúsiť prekonať 1921 dolárové maximum z minulého roku.

Zlato žiadanejšie ako striebro vďaka nižšej volatilite

Cenu striebra je vždy dobré starostlivo strážiť. Je totiž náchylné k tomu rastu i klesať oveľa rýchlejšie ako zlato. S tým, ako sa zvyšovala pravdepodobnosť  ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania, prekonalo striebro svojou výkonnosťou zlato a rástlo rýchlejšie. Stojí za to ale zmieniť, že v priebehu troch mesiacov štvornásobne vzrástlo množstvo špekulatívnych longových futures pozícii. Čo potom vysvetľuje silné prepady ceny v priebehu korekcie. V našich predpovediach pre ďalší rast vzácnych kovov pre rok 2013 tak stále viac favorizujeme zlato oproti striebru. Nie nutne z hľadiska celkovej výkonnosti. Dôvodom je vysoká volatilita, ktorá môže v prípade nevyhnutných korekcií u striebra priniesť naozaj veľké straty.

obr4

Po korekcii našli obilniny na súčasných úrovniach podporu

Naprieč všetkými komoditami bolo v septembri tým menej výkonným sektorom poľnohospodárstvo. To spôsobila najmä výrazná korekcia u obilnín, ktoré predtým niekoľko mesiacov posilňovali. Ku stabilizácii cien nakoniec pomohli až štvrťročné údaje o zásobách od amerického ministerstva poľnohospodárstva. Z tejto správy nakoniec ťažila kukurica. Jej zásoby sa znížili na 988 miliónov bushelov, čo je najmenej od sezóny 2003/2004. K tomu pripočítajte blížiacu sa zimu na severnej pologuli a máte ďalší impulz pre rast cien. Teda impulz až do chvíle, ako si uvedomíte, že žatva v Južnej Amerike a Austrálii sa zatiaľ len blíži.

Špekulácie o možnom zastavení exportu zo strany Ruska naopak pomohli cenám pšenice. Tej sa tak v posledných týždňoch darilo relatívne najlepšie.

 obr5

Kukurica na burze Chicago Board of Trade (CBOT), decembrový kontrakt, USD/bushel. Zdroj: Saxo Bank

Autor: Ole S. Hansen | stratég komoditných trhov | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Investičné šperky s prírodnými farebnými diamantmi sú záruko
Investícia do diamantov je skvelou voľbou, ako bezpečne uložiť voľné finančné prostriedky a v priebehu desiatok rokov ich zhodnotiť. Klenoty s diamantmi totiž môžu skvelo doplniť investičné portfólio,
Ceny ropy rastú. No čo bude ďalej?
Americký prezident Donald Trump včera odstúpil od jadrovej dohody s Iránom. Tá bola uzavretá jeho predchodcom Barackom Obamom ešte v roku 2015. Očakáva sa, že zásoby ropy by mali z tohto dôvodu v treť
Blížiace sa zasadnutie OPEC je kľúčovým faktorom súčasných k
Politická neistota okolo amerického prezidenta Donalda Trumpa a okolo jeho schopnosti presadiť plánované stimuly, ovplyvňuje finančné trhy. Ďalším zo škandálov, ktoré poznačili aktuálny prezidentský ú
Investori na celom svete skupujú farebné diamanty
Ceny extrémne vzácnych ružových diamantov vzrástli za ostatných 8 rokov o 180% a sú na historických maximách. Žlté diamanty sa zhodnotili o 90% a modré o 70%. Uvádza to Fancy Color Diamond Index, z kt
Dve najväčšie svetové ťažobné spoločnosti a trh so šperkami
V roku 2016 výrazne vzrástol záujem o neopracované diamanty. Spoločnosť Alrosa oznámila 26% medziročný rast tržieb a konkurenčnému De Beers podľa výpočtov Rapaport News, vydavateľa uznávaných diamanto

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7994 11.24 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

profesionali-maju-na-to-pakyPákové obchodovanie sa v posledných rokoch medzi profesionálnymi investormi stalo veľmi populárne a to predovšetkým z dôvodu, že akciám na...
prvy-forexovy-obchodPred samotným vstupom si určíme menový pár, ktorý chceme obchodovať, a zároveň predpoklad, ktorá mena bude posilňovať, a ktorá oslabovať....
desatoro-pre-uspesne-investovanie-do-zahranicnych-akciiMicrosoft, Google, Apple – stať sa vlastníkom akcií týchto a tisícoviek ďalších zahraničných spoločností nie je ani nemožné, ani príliš...