Ak zmeníte názor, nie je na tom nič zlé - je čas shortovať americký dolár

Nemecko si vo štvrtom kvartáli tohto roka zalaškuje s recesiou.

Ekonomika Spojených štátov je v horšej kondícii, než si väčšina ľudí myslela.

Logickým krokom je shortovať dolár a naopak staviť long na komodity.

Lee Iacocca, jeden z ozajstných velikánov automobilového priemyslu a plodný spisovateľ píšuci o vedení a riadení, raz poznamenal: „Čo je zlé na tom, ak zmeníte svoj názor, keď dôjde k zmene faktov? Vôbec nič, ale musíte byť schopní povedať, prečo ste svoj názor zmenili a ako sa zmenili fakty. "

Už od začiatku roka hovorím, že úrokové sadzby sa celosvetovo dostanú veľmi nízko. A najmä u kľúčových krajín (Nemecko, Dánsko a Spojené štáty) možno nižšie výnosy dlhopisov spojiť s kúzelnou trojicou faktorov:

1. Čína a celá Ázia prechádza procesom rebalancovania a už im nejde toľko o percentá rastu ekonomiky, ako o jeho kvalitu.

2. Deficit bežného účtu platobnej bilancie sa v Spojených štátoch prepadol o 50 percent (pozri graf nižšie).

3. Čo sa týka Európy, Nemecko na prvé dva menované faktory doplatí, a to až so šesť až deväťmesačným oneskorením.

Kľúčová téza však stále zostáva rovnaká - a to, že sa Nemecko v štvrtom kvartáli tohto roka alebo v prvom toho ďalšieho priblíži k recesii. Tým pádom tu budeme mať zúfalú Európsku centrálnu banku a slabé výkony celej Európy, ktorej ekonomika sa opäť dostane na dohľad nule. Čo bude veľký rozdiel oproti proklamovanej „kozmickej rýchlosti" rastu ekonomík európskych štátov, ktorú nám politici a štatistici sľubovali ešte v decembri a januári.

Americký bežný účet platobnej bilancie a chýbajúcich 400 miliárd dolárov na exportoch:

obr1-2014-09-01

Zdroj: St. Louis Fed

Pred týždňom sme mohli vidieť dôležitý prepad výnosov desaťročných nemeckých štátnych dlhopisov (bundov) pod jedno percento. A ja som si tak mohol vybrať zisk zo svojej dlho držanej pozície:

obr2

Zdroj: Bloomberg

Túto pozíciu som si vytvoril už v poslednom štvrťroku minulého roka. A pretože som sa cítil tak trochu „nahý", dal som si prácu navyše. Moje rozhodnutie nakoniec podporil aj JABA model Saxo Bank, u ktorého sme zmenili rozloženie aktív a tiež náš call smerom k výnosom:

• Sme presvedčení, že výnosy dlhopisov budú po celom svete klesať (a svojho minima dosiahnu v prvom kvartáli 2015). Avšak po zvyšok tohto roka sa podľa mňa budú viac znižovať výnosy amerických bondov, než tomu bude u ich európskych ekvivalentov - bundy si tak budú viesť horšie než desaťročné americké štátne dlhopisy a nastane ďalší predpokladaný scenár:

• Americký dolár výrazne oslabí - to sa týka obdobia od polovice tretieho kvartálu do prvého kvartálu 2015. Trh je voči doláru a americkým akciám oproti norme naďalej preexponovaný. Navyše 4. novembra čakajú Ameriku voľby do Kongresu (tzv. Mid-term elections), a tak príde na rad reč o rozpočte aj dlhodobých plánoch.

Nemeckým bundom sa nepodarí nasledovať preceňovanie Fedu (mimo prudký nárast na začiatku roka 2015) a rast americkej ekonomiky a v druhom kvartáli dôjde na revíziu späť k 2,25 až 2,50 percentám. Ďalšou nepríjemnosťou bude pre bundy aj geopolitické riziko a nedostatočné zisky 500 svetových firiem z indexu S&P, ktoré znižujú svoje marže aj cash-flow. Priemerný hrubý domáci produkt USA bol v posledných piatich rokoch 2,0 percenta ...

V súčasnej dobe som v rámci modelu alfa pre pevne úročené aktíva. Predtým som pritom bol jednoznačne long. Ale u amerických dlhopisov použijem akékoľvek korekcie, aby som prešiel na strednodobý long. (Výnosy pri bundoch budú síce neustále klesať, lenže menej, než u amerických sadzieb ...) Namiesto dolára by som sa sústredil späť na japonský jen a euro. Menový pár EURUSD by sa mohol obchodovať nad 1,4000 a USDJPY potom pod 97,00.

obr3

Zdroj: Bloomberg

Rast svetovej ekonomiky spomaľuje - pre rok 2014 sa ešte v januári počítalo s tým, že presiahne 3,1 percenta. Teraz však moji znalí kolegovia revidovali odhady nadol na 2,53 percenta. Takže ide len o „malý" prepad o 0,6 percenta. Ide o znepokojivú správu, ktorá súčasne predstavuje riziko kvôli blížiacim sa rozpočtovým hádkam. Tie sa určite nerozhoria len v Európe, ale aj v Spojených štátoch.

obr4

Zdroj: Bloomberg

Samozrejme, že ide o pomerne odvážna tvrdenie - vzhľadom na to, že konsenzus na trhu velí shortovať EURUSD, byť long USDJPY a prevážiť americké akcie.

Je dôležité zdôrazniť, že veľké investičné domy v USA a určite tiež každý obchodník, s ktorým som hovoril, verí iba v zrýchlenie rastu americkej ekonomiky a nie v jej spomalenie. Tretí kvartál síce ešte bude priaznivý, ale skutočná škoda príde až v tom štvrtom. Na vine bude oneskorenie takých faktorov, ako je geopolitické riziko, nedostatok reforiem a prebytky svetových zásob vedúce k nižšej inflácii. Hoci Fed nešetrí v poslednej dobe optimizmom, niekoľko inštitúcií si vo svojich prognózach vedie ešte horšie, ako americká centrálna banka. Tu sú fakty:

obr5

Fedu sa pritom predpovede vôbec nedaria ... tu je „skóre" jeho inflačných cieľov verzus realita:

obr6

Tak prečo by mali byť jeho odhady tentoraz správne? Oni totiž nie sú. Rast v druhom kvartáli bude v tretej korekcii revidovaný nadol na 2,5 percenta. Rozdiel medzi prvou a treťou korekciou je teda 1,5 percenta:

obr7

... Fed tiež do značnej miery ignoruje menší záujem amerických spotrebiteľov, napriek „nižšej" nezamestnanosti:

obr8

Zdroj: St. Louis Fed

Trhy teraz ovláda beznádej a zreteľný nedostatok alternatív. Preto navrhujeme predovšetkým:

čoskoro shortovať index amerického dolára a ísť long na komodity, pretože slabý dolár a výnosy amerických dlhopisov (ktoré začnú onedlho padať) ešte pripravia vynikajúce hodnotové obchody.

obr9

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Áno, nastal čas na to zaujať defenzívny postoj ... veľmi defenzívny.

Autor: Steen Jakobsen | hlavný ekonóm Saxo Bank | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Čo by malo Turecko urobiť, aby odvrátilo krízu
Turecké finančné trhy pokračujú vo svojom páde. Spúšťačom je padajúca turecká líra. Jej oslabenie môžeme prirovnať k vývoju v Argentíne v druhom štvrťroku, čo viedlo do nutnosti masívnej pomoci vo výš
5 rád, vďaka ktorým si vyberiete najlepšieho brokera
Po nástupe online tradingu nás doslova zaplavila lavína ponúk od rôznych brokerov. Obchodujte euro, ropu, akcie alebo zlato za najnižšie spready! Sme najlepší broker široko - ďaleko! Pre zač
Začala sa nová etapa – utesňovanie monetárnej politiky
Sústreďme sa, prosím, na slovo „jednoduché“, pretože v skutočnosti nič nie je jednoduché. Témy načrtnuté vyššie už máme za sebou a všetky sme zvládli, no trh už dnes neverí FEDu, že bude v decembri po
Fed sa bojí zvyšovať sadzby, dolár bude preto ďalej oslabova
Jednou z najočakávanejších udalostí septembra bolo minulotýždňové zasadnutie Európskej centrálnej banky. Výsledky však neboli nijako slávne. Bola to ale Bank of Canada, ktorá poskytla dôvod na oslavu
Nemecká ekonomika na prvý pohľad prekvitá, no v skutočnosti
Je nesporné, že Nemecko ma neuveriteľné silné stránky. Napríklad nízka nezamestnanosť (5,6 % na národnej úrovni a 3 % v Bavrosku), úverový rating AAA a panteón domácich firiem, ktorým sa podarilo expa

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7672 14.81 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

desatoro-pre-uspesne-investovanie-do-zahranicnych-akciiMicrosoft, Google, Apple – stať sa vlastníkom akcií týchto a tisícoviek ďalších zahraničných spoločností nie je ani nemožné, ani príliš...
profesionali-maju-na-to-pakyPákové obchodovanie sa v posledných rokoch medzi profesionálnymi investormi stalo veľmi populárne a to predovšetkým z dôvodu, že akciám na...
ako-na-zlato-9-moznosti-investovania-do-zlataZlato spolu s ropou patrí medzi najčastejšie obchodované komodity; obchoduje s nimi až 95 % komoditných investorov.  Zlato predstavuje...