Pozor na Carry trades jenu

Výklad pojmov:

Abenomika - nové slovo, ktoré vzniklpo spojením priezviska nového japonského premiéra Šinzó Abeho a slová ekonomika. Podstatou abenomiky sú masívne ekonomické injekcie, ktoré majú oživiť japonské hospodárstvo nachádzajúce sa v recesii.

Carry trades je forma špekulácie na devízovom (menovom) trhu:
1. Formou je predaj nakrátko (short selling) ,

2. Carry trade - Podstata carry trade spočíva v investícii do menových kurzov.Investuje do mien s vysokým úročením danej meny jej nákupom. Zisk z carry trade znamená zisk z úrokovej zložky úrokovej sadzby danej meny. Meny sa úročia na základe monetárnej politiky danej krajiny. Spravidla je to v kompetencii centrálnej banky. (Zdroj: Wikipedia)

Abenomika je len ďalšou zámienkou, prečo sa vrhnúť do carry trades v dobe neustále sa meniaceho trhu. V tejto chvíli je v centre pozornosti japonský jen, a to viac než americký dolár. Všimnite si, aké skoky bude predvádzať japonský jen pri ďalšom výpredaji akcií.

Krátkodobý rozruch okolo správy o nezamestnanosti v USA v túto chvíľu zamestnáva traderov, ktorí berú obchodovanie ako hru od Nintenda. Ja sa ale radšej pozriem  z väčšej výšky. Konkrétne, či sa skončila fáza menového trhu, pri ktorej sa investori prikláňajú k rizikovejším menám v období pokoja a bezpečnejším v období rizika, alebo či trh zameral pozornosť na japonský jen a prestal si všímať dolára. Myslím, že je tomu naozaj tak. V skutočnosti je Abenomika len ďalším očakávaním zlatonosnej likvidity, ktorá ženie kapitálové trhy vyššie a podporuje nové masívne carry trades na japonskom jene. Ako dlho to môže pokračovať? To síce odhadnúť nemožno, blížime sa však k dôležitému okamihu.

Kvantitatívne uvoľňovanie QE1 a QE2 bolo veľmi úspešné v tom, že vyhnalo kapitálové trhy vyššie, aj keď na neho americká ekonomika reagovala dosť lenivo. Druhá verzia QE3 bola spustená v decembri a dátum jej konca je neznámy. QE3 a QE3 2.0 tiež vyhnali kapitálové trhy nahor. Reakcia menového trhu ale bola iná, pretože americký dolár prestal na hyperaktívny FED reagovať. Prečo? Manažéri FEDu čoraz viac vyjadrujú obavy z nezamýšľaných dôsledkov QE, aj keď hlavné trio Bernanke, Yellen a Dudley zostáva pevne usadené v holubičích pozíciách. Prichádzajú aj lepšie správy o americkej ekonomike a vlne "úspornosti", ktorá naznačuje určitú snahu. Zo strategického hľadiska sa môžu niektorí dlhodobí investori obávať procesu výberu nového predsedu FEDu, ktorý začne niekedy v lete. A to aj v prípade, že sa o funkciu bude znova uchádzať Ben Bernanke.

Zatiaľ ma Abenomika nijako zvlášť neokúzlila. Bilancia Japonskej centrálnej banky sa neustále zväčšuje otrepanými a stále väčším nakupovaním japonských štátnych dlhopisov. Aj keď mohli traderi zameraní na japonské dlhopisy predbehnúť nákupy Japonskej centrálnej banky, veľmi ďalej sa pravdepodobne nedostaneme. Tento ťah je viacmenej zakalkulovaný v cene, kedy sa menový pár USDJPY obchoduje nad hodnotou 95.

Abe môže napriek tomu v dlhodobom horizonte dostať, čo chce. Ja si ale myslím, že politický lektvar v túto chvíľu pôsobiť nebude. Myslím, že Abe a centrálna banka budú musieť ísť oveľa ďalej, ak chcú zahýbať infláciou a oslabiť jen. Možno by mali skúsiť OMF - overt monetary financing, čo je skutočné vyhadzovanie peňazí z helikoptéry, keď vláda míňa vyložene natlačené peniaze namiesto peňazí, ktoré sú teoreticky istené dlhom. Alebo môže centrálna banka vyskúšať monetizovať dlh tak, že nakúpi štátne dlhopisy, ktoré potom v podstate roztrhá.Tu je pár grafov, aby som podporil to, o čom budem ďalej hovoriť:

USDJPY vs. výnosové spready
V uplynulých rokoch menový pár USDJPY skvele zrkadlil výnosové rozdiely. Japonské obligácie s najnižším výnosom nasledovali trendy na dlhopisových trhoch lepšie ako trhy akcií a rizikových aktív. Mnohí ľudia sa pozreli na desaťročné spready amerických a japonských dlhopisov a mali pocit, že je pohyb až príliš prehnaný.

obr1-2013-03-16

Bližší pohľad
Ak sa pozrieme na približne posledných sto dátových bodov a zahráme sa trochu s osou, vidíme, že nech už bol pohyb prehnaný alebo nie, napriek tomu vidíme, že hlavný smer výnosov zostáva pre menový pár USDJPY  a jen všeobecne dôležitý. Žiadny trader zameraný na japonský jen by nemal z grafu dlhopisov spustiť oči.

obr2

A čo chuť riskovať?
Tu vidíme stále viac dôkazov, že Abenomika prilákala traderov na špekulácie s jenom. Jen sa stal obľúbenou menou pre carry trades a rizikové špekulácie, pretože QE3 americký dolár neoslabilo. Začína prevládať predstava, že sa americká ekonomika nakoniec uzdraví natoľko, že FED neskôr začne brzdiť rozširovanie svojej bilancie alebo ho dokonca ukončí ku koncu roka, zatiaľ čo Japonská banka bude v nafukovaní svojej bilancie pokračovať. Takže očakávajte ďalšie pnutia jenu, kým si rizikoví špekulanti sami nepovedia, že už toho bolo až až.

obr3

Takže na prvom mieste tu leží zaujímavá otázka: Čo keď sa riziková averzia vráti? Špekulovať na slabý jen, bez toho aby došlo k extrémnym krokom ako je OMF, čo je však reálne, znamená špekulovať na dôveru rovnako ako naháňanie likvidity pri QE1 a QE2. Ak sa v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch dostane EÚ opäť do problémov alebo dôjde ku geopolitickému výbuchu, či poklesu trhov v USA na základe presvedčenia, že FED pomaly utiahne kohútiky, potom môže japonský nič iné ako vystreliť hore trikrát rýchlejšie ako spadol. Takéto veci sa už stali opakovane.

Ďalšia vec, ktorá ma fascinuje je táto: Samozrejme, že oslabovanie jenu môže pokračovať, zvlášť ak budú aj naďalej celosvetovo rásť výnosy aj chuť riskovať. História nám ukazuje, že rastúce výnosy nakoniec prinesú smrteľnú ranu akciám. Avšak veľkou neznámou je ono "nakoniec". Ako dlho potrvá to "nakoniec"?

Hlavný odkaz je teda nasledovný: Hrať si s japonským jenom znamená hrať sa s ohňom, takže zostaňte veľmi opatrní a zvážte, či a ako zabezpečiť svoje pozície proti nepriaznivým pohybom.

Autor: John J Hardy | Head of FX Strategy | Saxo Bank

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Nádej zomiera posledná... turecká líra mierne posilnila
Katar včera oznámil, že investuje v Turecku 15 miliárd dolárov. Táto suma samozrejme nestačí na vyriešenie zahraničného dlhu krajiny v objeme stoviek miliárd dolárov, no bude stačiť k tomu, aby na deň
Fed vyslal zo svojho stredajšieho zasadnutia zmiešané signál
Odkaz zo stredajšieho zasadnutia komisie FOMC, je značne rozporuplný. Z krátkodobého hľadiska zaujala centrálna banka jasne jastrabí postoj, keď väčšina členov komisie stále očakáva pre tento rok ďalš
Začne FED ako prvá centrálna banka vypredávať dlhopisy už v
Najbližšie zasadnutie komisie FEDu je naplánované na budúci týždeň. Neočakáva sa, že na ňom dôjde k zvýšeniu sadzieb. No čaká sa, že centrálna banka oznámi bližšie podrobnosti o pláne zredukovať svoju
Trump sa sám vmanévroval do pasce, trhy na ďalší vývoj hľadi
Politická situácia v Spojených štátoch nahráva ďalšiemu znehodnoteniu amerického dolára a súbežne zvyšuje pravdepodobnosť poklesu na akciových trhoch. Aj keď dolár v súčasnosti čelí väčším stratá
Nová rétorika predstaviteľov centrálnych bánk rozšírila na t
Tohto týždňové pohyby na finančných trhov, ktoré zmiatla nová rétorika predstaviteľov centrálnych bánk, naznačili, že je časť prehodnotiť postoj k riziku. Zmenu sentimentu vyvolala najprv jastrabia na

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7196 20.34 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

akciove-obchodovanie-a-cfd-instrumentyGlobálne finančné trhy nikdy neboli tak prístupné individuálnym investorom ako dnes. Vedľa akciových trhov možno pre investície využívať CFD...
vyhody-dlhopisovInvestovanie do dlhopisov prináša množstvo výhod, ktoré ocení nejeden investor. Dlhopisy by nemali chýbať v žiadmon portfóliu najmä kvôli...
zlato-nielen-vzacne-vynosneJednou z mála investícií, ktorá sa vzhľadom na súčasnú situáciu na finančných a komoditných trhoch vyplatila bola investícia do zlata. Kým...