Ochráňte svoj majetok nákupom zlata

Broker: TRIM BrokerKoľko zlata by potreboval individuálny investor, aby sa ochránil proti úplnej strate hodnoty súčasných nekrytých mien (fiat peňazí)? V nasledujúcich riadkoch sa budeme snažiť zodpovedať túto nie ľahkú otázku.

Približne od roku 1980 do 2002 sme zaznamenávali koreláciu pri pohybe indexu Dow Jones a spotovej ceny zlata. Ale od dosiahnutia dna v roku 2002 sa začala na týchto ostro sledovaných trhových veličinách tvoriť výrazná divergencia. V roku 2006 dosahoval pomer indexu DJIA ku zlatu úroveň 20. Momentálne je to 8,3 (Dow Jones $12 500, zlato $1500). Inými slovami, divergencia sa iba rozšírila. Z toho potom pramení dôležitá otázka: aké množstvo zlata je potrebné ako poistka proti totálnemu úpadku fiat peňazí? Tento výpočet by mohol vyzerať približne nasledujúco.

Východiskovým predpokladom je určitá pravdepodobnosť, že výsledkom fundamentálnych nerovnováh súčasného finančného systému bude, že hodnota všetkých fiat mien značne utrpí. Mimochodom, už Voltaire hovoril o návrate papierových peňazí k ich vnútornej hodnote – k nule. To sa často nazýva ako hyperinflácia, alebo strata dôvery v papierové peniaze. Niekto by mohol tvrdiť, že to nie otázka pravdepodobnosti, ale nevyhnutnosť skončenia finančného Status Quo, ktorý už jednoducho trvá príliš dlhú dobu.

Niektorí čitatelia si možno myslia, že iba zlato samotné je skutočnými peniazmi, ale to momentálne s našou analýzou až tak nesúvisí. To, čo je rozhodujúce, je nevyvrátiteľná skutočnosť, že obchod medzi krajinami, uskutočňovaný na obrovské vzdialenosti, si vyžaduje dôveryhodný prostriedok výmeny. Teoreticky to môže byť aj nejaký „papierik“, alebo nejaká iná forma, ktorá vám umožňuje vymeniť takéto platidlo za skutočné produkty. S takým niečím máme skúsenosť od vzniku moderného kapitalizmu začiatkom 16. storočia.

Koľko zlata by teda potrebovala priemerná domácnosť, aby zabránila znehodnoteniu svojho papierového bohatstva? Paul Brodsky odhaduje, že zlato pri cene $10 000 za jednu uncu by USA dokázalo kryť súčasnú ponuku peňazí zlatom, ktorého rezervy sa v USA odhadujú na 256 miliónov uncí. To je jedna z viacerých aproximácií, koľko zlata by potreboval jedinec na ochranu svojich papierových finančných aktív. Ak by zlato malo vzrásť 6,6-násobne z $1500 na $10 000, potom $10 000 dolárov zlata na súčasnej cene by ochránilo kapitál vo výške $66 000. Povedané inak, po tom čo by sa dolár (a spolu s ním ostatné papierové meny) nenávratne stratili v čiernej diere, 6,6 uncí zlata by predstavovalo nákupnú silu vo výške 66 000 dolárov papierových aktív, ktorých hodnota sa vyparila.

Je očividné, že pri tejto kalkulácii sa nezaoberáme mnohými komplikovanými faktormi, ktoré by zohrali svoju úlohu. Cieľom je jednoduchým spôsobom ukázať logiku a správnosť uvedených výpočtov.

Ďalší scenár by mohol mať zhruba nasledujúci vývoj. Uvažujme o súčasnom čistom finančnom bohatstve (aktíva mínus pasíva) v Spojených štátoch, ktoré činí asi 35 biliónov dolárov. (Čistá hodnota fixných aktív ako sú napríklad nehnuteľnosti predstavuje približne $10 biliónov.)

Celkové finančné aktíva majú výšku $47 biliónov, ale tie zahrňujú majetok firiem a podnikateľské aktíva ako továrne, rôzne produkčné zariadenia a pod., ktoré sú vlastnené jednotlivými podnikateľskými a aj nepodnikateľskými subjektmi. Tieto hmotné aktíva by si udržali svoju utilitárnu hodnotu aj v prípade masívneho znehodnotenia peňazí, a preto ich nebudeme začleňovať do rovnakej skupiny ako papierové finančné aktíva, t.j. napríklad akcie, ktorých cena sa odvíja od optimizmu, resp. pesimizmu miliónov ľudí na celom svete, alebo dlhopisy, založené na splnení záväzkov budúcich platieb.

Ak s uvedenou myšlienkou nesúhlasíte, môžete ako počiatočné číslo vziať $47 biliónov. Alebo ak ste presvedčení, že korporátne zisky sú príjmom, ktorý si udrží hodnotu aj po znehodnotení fiat mien, môžete finančné aktíva upraviť o akúkoľvek sumu, ktorá podľa vás (ne)znehodnotí finančné bohatstvo v prípade straty kúpyschopnosti súčasných mien.

USA disponuje približne 25% celosvetového bohatstva. Vynásobme preto 35 biliónov čistého finančného kapitálu číslovkou 4: globálna ekonomika má potom zhruba 140 biliónov dolárov finančného bohatstva (akcie držané penzijnými fondmi, dlhopisy atď.)

Množstvo zlata „v obehu“ sa odhaduje na 5,3 miliardy uncí, približne 160 000 ton. Na aktuálnej cene 1500 dolárov/oz, všetko dostupné zlato má hodnotu asi 8 biliónov dolárov. Približne polovica tejto sumy sa nachádza v zlatníctve, 10% má priemyselné využitie a 40% tvoria rezervy centrálnych bánk a investície.

Ak by zlato nahradilo fiat meny, jeho celková hodnota by sa musela zvýšiť na 140 biliónov dolárov. V súčasnom dolárovom vyjadrení je to približne 18-násobok jeho terajšej ceny. A tak, 1500 x 18 = 27 000. Zaokrúhlime uvedené číslo na 25 000 dolárov za uncu. (Ak sa vám viac páči 30 000, môžete pracovať aj s takou cenou.) V prípade, že preferujete odpočítanie „priemyselného“ zlata, alebo inej formy jeho využitia, výsledná číslica by bola oveľa vyššia.

Na ochránenie 250 000 dolárov finančných aktív (nezabudnite, že produktívne reálne veci ako stroje, továrenské zariadenia alebo veterné mlyny by si uchovali svoju produkčnú kapacitu aj po znehodnotení nekrytých mien) by ste potrebovali 10 uncí, čo pri súčasných cenách predstavuje približne $15 000.

Predpokladajme teraz, že znehodnotenie fiat mien sa nikdy neobjaví, a namiesto toho zlato oslabí o 50%, na 750 dolárov za jednu uncu. Niekto takýto vývoj považuje za veľmi nepravdepodobný, zatiaľ čo iný si nevie predstaviť stratu dôvery v americkú menu. Obidve udalosti sú možné, bez ohľadu na pravdepodobnosť, ktorú im prikladám ja, vy, alebo niekto na druhom konci sveta.

Potom by vás ochránenie proti kompletnej deštrukcii papierových peňazí stálo $7500 v „nákladoch obetovanej príležitosti“. To je relatívne výhodná cena za „poistenie“ portfólia vo výške $250 000 dolárov; navyše, tento druh poistenia nikdy nevyprší.

Aby sme skompletizovali náš myšlienkový experiment, je vhodné podotknúť, že nezáleží úplne na tom, či bude „nový dolár“, alebo hocaká iná mena krytá zlatom, alebo nie; môže to byť „tvrdá“ mena, ktorej vydávanie by bolo prísne obmedzené určitými mechanizmami, alebo by sa jej kvalita teoreticky zabezpečila iným mechanizmom. Kľúčové je pochopiť, že ak by súčasné meny utrpeli masívne znehodnotenie, zlato bude tento vývoj odzrkadľovať.

Uveďme si príklad. Ak by jeden „nový dolár“ nahradil 20 znehodnotených, potom by zlato malo hodnotu 30 000 dolárov za uncu (20 x 1500). Zlato nepotrebuje byť „oficiálnymi peniazmi“ na to, aby sa správalo ako reálne peniaze.

Je súčasnosť vhodným obdobím na „zlatú“ poistku? Úprimne, nemám tušenie. Nikto nevie, čo sa stane zajtra, o rok, alebo o päť rokov s cenou zlata v dolárovom vyjadrení, hodnotou dolára voči ostatným menám, alebo s hocičím, čo s touto témou súvisí. Zámerom bolo poukázať, ako by sme sa mohli ochrániť pred neistotou budúcnosti.

Zdroj: Of two Minds

Autor: Peter Margetiny | TRIM Broker, a.s. | www.trimbroker.com


pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Pandémia posilnila vnútornú stabilitu Európskej únie
Kým na začiatku krízy mnohí opäť poukazovali na rastúce riziko odchodu Talianska z Európskej únie, dnes je situácia radikálne lepšia. Akcieschopnosť politických lídrov znížila riziko rozpadu únie na m
Nekonečný rast miezd v Amerike?
Ázijské trhy boli dnes chudobné na makroekonomické dáta, keďže nám nepriniesli ani jeden makroekonomický údaj na zmienenie. Indexy výrazne rástli, vďaka očakávaniu prerokovania obchodnej vojny medzi A
Najdrahšie hypotéky v USA od roku 2011
Ázijský makroekonomický kalendár nám v strede obchodného týždňa veľa toho nepriniesol. Japonská centrálna banka ponechala kľúčové úrokové sadzby na zápornej úrovni -0,1% podľa očakávaní. Čína sa vyjad
Nové clá voči Číne realitou
Utorok nepriniesol žiadne dôležité makroekonomické dáta. Americký prezident Donald Trump eskaluje obchodnú vojnu s Čínou zavedením ciel vo výške 10 % na ďalších 200 miliárd dolárov čínskych tovarov. V
Ďalšie cla na obzore
Začiatok obchodného týždňa sa niesol v negatívnom duchu pre ázijské akciové trhy. Americký prezident Donald Trump ohlásil ďalšie cla na dovoz tovaru z Číny, ktoré budú podliehať 10% zdaneniu. Jedná sa

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7298 19.21 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

vyznamne-rizikaMnoho investorov považuje dlhopisy za bezpečnú formu investovania. To ale ešte neznamená, že investor nepodstupuje žiadne riziká a že o peniaze...
investicne-strategie-2Neoslovili Vás základné stratégie? Pre pokročilejších investorov prinášame sériu ďalších stratégií. Predstavíme Vám rebrikovú stratégiu,...
kupa-predaj-dlhopisovZaujali Vás dlhopisy? Bojíte sa prvého nákupu? Všetky potrebné informácie o nákupe a predaji dlhopisov nájdete v tomto článku. Obchodovanie s...