Dolár je pripravený na boj

· Dolár naberá na sile pred piatkovým zverejnením počtu nepoľnohospodárskych pracovných miest v USA, hovorí Hardy

· Nemecké štátne dlhopisy po optimistických titulkách hovoriacich o Grécku, klesli

· Globálne akcie sú v "novom teritóriu" nad historickými priemermi, hovorí Garnry

· Akcie Adidasu stúpli a vyzerá to, že športový gigant sa po poklese ruského rubla už otriasol

Som späť!

Dolár by sa mohol za svoje výkony v posledných dvoch týždňoch cítiť trochu previnilo, no teraz to už vyzerá na to, že by sa z rozčarovania po marcových výsledkoch nepoľnohospodárskych pracovných miest v USA mohol dostať a že je pripravený na ďalšie posilňovanie.

"Minulý piatok sme konečne videli malý návrat sily dolára voči euru, čo bolo najväčšie posilnenie za poslednú dobu" hovorí hlavný menový stratég Saxo Bank John J. Hardy. "Budeme musieť vidieť zo strany USA tento týždeň nejaké silné dáta keď chceme, aby sa sila dolára skutočne preukázala."

Dolárový býci budú teda v piatok dúfať, že výsledky v tvorbe nepoľnohospodárskych pracovných miest potvrdia dlhodobý trend a ukážu, že marcové sklamanie bolo len krátkodobým výkyvom.

obr1-2015-05-08-1

Pár EURUSD si už užíval apríl, no čaká nás teraz návrat sily dolára? Zdroj: Saxo Bank

Opäť Grécko

Vyzerá to, že grécky debakel aspoň nateraz nie je aktuálny. No ak sú nemecké štátne dlhopisy vašou doménou, mali by ste byť v strehu, pretože skĺzli zo svojich maxím 160 na 156,50.

"Výpredaj nemeckých dlhopisov pokračuje na pozadí pozitívnych správ vychádzajúcich z rokovaní, ktoré môžu na dnešnom rokovaní ECB dospieť už i k nejakej rezolúcii," hovorí Simon Fasdal, hlavný dlhopisový stratég Saxo Bank.

Výnosom gréckych cenných papierov to pomohlo vrátiť sa naspäť pod 20 percent z takmer 30tich percent spred dvoch týždňov.

"Stresu je stále priveľa, no situácia je oveľa pokojnejšia, než tomu bolo v posledných pár týždňoch," hovorí S. Fasdal. "Môžeme vidieť, že dobrá nálada sa postupne presúva i na periférne trhy, ktoré by mohli vďaka tomu rásť."

Analytik je ale zmetený z toho, že pokles rizika zatiaľ neznamenal nárast na tamojších akciových trhoch. „Prečo sa orientovanie investorov podľa rizika zatiaľ neprejavilo na akciách? Pozitívny impulz im pravdepodobne zobralo silnejšie euro,“ myslí si.

obr2

Grécka výnosová krivka vyzerá teraz oveľa lepšie ako pred týždňom či dvoma. Zdroj: Saxo Bank

Pohľad z helikoptéry

"Globálne akcie sú prvý krát od roku 1996 nad historickými priemermi," hovorí Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank. "Znamená to, že akcie sa sťahujú do nového teritória a bude zaujímavé sledovať ich ďalší vývoj," dodáva.

Garnryho prehľad na akciových trhoch potvrdzuje jeho dlhodobú vieru, že globálne akcie sú tým správnym aktívom, ktoré treba vlastniť. "Výnosy z dividend sú stále vyššie ako dve percentá, čo je priaznivé v porovnaní s výnosmi krajín G10, alebo G7, ktoré sú pod jedným percentom.

Nakopnutie

Pre spoločnosť Adidas nastali po zavedení ruských sankcií, kvôli jej silnej zainteresovanosti na tomto trhu, ťažké časy. Pri pohľade o pár mesiacov dopredu a po pondelkových kvartálnych výsledkoch vyzerá situácia oveľa priaznivejšie.

"S posilnením o dve percentá ešte pred otvorením trhov, to vyzerá tak, že spoločnosť je na tom i po zasiahnutí volatilitou z Ruska, pomerne dobre" hovorí P. Garnry.

Autor: Martin O'Rourke | hlavný editor portálu TradingFloor.com | Saxo Bank

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Čo by malo Turecko urobiť, aby odvrátilo krízu
Turecké finančné trhy pokračujú vo svojom páde. Spúšťačom je padajúca turecká líra. Jej oslabenie môžeme prirovnať k vývoju v Argentíne v druhom štvrťroku, čo viedlo do nutnosti masívnej pomoci vo výš
5 rád, vďaka ktorým si vyberiete najlepšieho brokera
Po nástupe online tradingu nás doslova zaplavila lavína ponúk od rôznych brokerov. Obchodujte euro, ropu, akcie alebo zlato za najnižšie spready! Sme najlepší broker široko - ďaleko! Pre zač
Začala sa nová etapa – utesňovanie monetárnej politiky
Sústreďme sa, prosím, na slovo „jednoduché“, pretože v skutočnosti nič nie je jednoduché. Témy načrtnuté vyššie už máme za sebou a všetky sme zvládli, no trh už dnes neverí FEDu, že bude v decembri po
Fed sa bojí zvyšovať sadzby, dolár bude preto ďalej oslabova
Jednou z najočakávanejších udalostí septembra bolo minulotýždňové zasadnutie Európskej centrálnej banky. Výsledky však neboli nijako slávne. Bola to ale Bank of Canada, ktorá poskytla dôvod na oslavu
Nemecká ekonomika na prvý pohľad prekvitá, no v skutočnosti
Je nesporné, že Nemecko ma neuveriteľné silné stránky. Napríklad nízka nezamestnanosť (5,6 % na národnej úrovni a 3 % v Bavrosku), úverový rating AAA a panteón domácich firiem, ktorým sa podarilo expa

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7473 17.02 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

co-je-podielovy-fondPodielový fond asi najvýstižnejšie charakterizuje príslovie „Virtus Unita Fortior“ (v jednote je sila). Zakladá ho správcovská spoločnosť, ...
7-dovodov-preco-sa-rozhodnut-pre-europske-podni-kov-e-dlhopisy-s-najvyssou-bonitouBez ohľadu na nedávnu vysokú volatilitu sú fundamentálne údaje priaznivé pre hospodárstvo eurozóny aj pre európske podniky. Rast je stály a so...
prvy-forexovy-obchodPred samotným vstupom si určíme menový pár, ktorý chceme obchodovať, a zároveň predpoklad, ktorá mena bude posilňovať, a ktorá oslabovať....