ČASŤ 6. Psychológia obchodovania alebo Trh má vždy pravdu!

FOREX KomentárSom si istý, že minulý týždeň boli niektorí z vás trochu zmätení zo množstva fráz a teórií so zdanlivo otvoreným koncom, ale ako som poznamenal, teším sa, až vám budem môcť niektoré z vašich dotazov na túto tému odpovedať. Tento týždeň, ako už bolo uvedené, sa však pozrieme trochu podrobnejšie na nemenej dôležitý aspekt obchodovania, a tým je psychológia obchodníka.

Tí z vás, kto už prečítali nejakú knihu alebo literatúru o behaviorálnom finančníctve, majú nepochybne určitú vedomosť o tom, že každý obchodník, investičný manažér alebo drobný investor vedľa všetkých obvyklých finančných motívov bude mať rad psychologických bariér, s ktorými sa bude na svojej ceste k logickému, racionálnemu a múdremu investičnému rozhodnutia porátať. Medzi také bariéry patria aj náklady nefinančného charakteru súvisiace s rozpoznaním príležitosti, uprednostnením jednej cesty pred inou a pod.

Tieto bariéry sa však v prípade súkromných obchodníkov mnohokrát ešte umocňujú a o to ťažšie prekonávajú. V texte tohto článku sa pokúsim niektoré z nich pomenovať. Najdôležitejšou radou, ktorú vám môžem dať ešte predtým, než začnete obchodovať, je zásada, že rizikový kapitál, ktorý ste pripravení investovať, nech už je jeho objem akýkoľvek, musí byť úplne postrádateľný a navyše je ho treba považovať za utopený ešte predtým, než ho vôbec použijete. Ak na účely obchodovania investujete 50 000 USD, musíte byť ešte predtým, než stratíte hoci aj jediný dolár, pripravení na to, že svoj počiatočný vklad (50 tis. USD) už nikdy v živote neuvidíte. Ak sa naozaj dokážete od týchto peňazí oprostiť a ak ich strata žiadnym spôsobom neovplyvní beh vášho života, váš životný štandard atď., potom môžete k prípadnému investovanie týchto peňazí prikročiť. Dôležitá je pritom skutočnosť, že si síce možno myslíte, že ste sa od týchto peňazí dokázali úspešne oslobodiť, ale aj napriek tomu pre vás bude emocionálne a finančne bolestivé, keď (a to zdôrazňujem) o časť z nich prídete. Žiadna ekvitná krivka na svete nie je jednosmerná a dokonca aj tí najlepší obchodníci na tejto planéte občas utrpia nejakú stratu.

AKO ZAČAŤ?

Ako som teda začínal ja? Skoro rovnako ako začína takmer každý - obchodovaním nanečisto samozrejme... Než budeme pokračovať, chcem, aby ste si uvedomili, že v reálnom živote nie je nikto nikdy tak úspešný, ako keď robí niečo len tak na skúšku. Vrátane mňa. Otvoriť obchod, v ktorom neriskujete žiadne naozajstné peniaze, je prakticky tá najľahšia vec na svete. Vaša trpezlivosť pri obchodovaní nanečisto je omnoho väčšia než v reálnej praxi. Pokles o 5 % u virtuálneho obchodu sa môže zdať nepríjemný, ale nie je to žiadna katastrofa. Zatiaľ čo keď riskujete skutočné peniaze, vaše emócie nad vami zvíťazia, vy nakoniec svoju pozíciu zatvorte ešte ďaleko pred dosiahnutím vopred určenej stop úrovne, aby ste neskôr zistili, že trh tejto úrovne nikdy nedosiahol a v skutočnosti sa obrátil takmer okamžite potom, čo ste pozíciu predčasne uzavreli.

KĽÚČOVÉ OBLASTI, KTORÉ VÄČŠINA OBCHODNÍKOV PSYCHICKY ŤAŽKO ZVLÁDA:

1. Formulovať obchodný plán a hlavne sa ho bezvýhradne držať.

2. Byť trpezlivý, t. j. mať vieru vo svoj plán, či už je správny alebo nesprávny.

3. Nechať straty bežať, pričom zisky zas naopak rýchlo vyberať (a tým u príslušného obchodu zničiť reálny pomer rizika k zisku).

4. Keď si v ťažkostiach, zdvojnásob stávku... TOTO ZA ŽIADNYCH OKOLNOSTÍ NEROBTE!

VYTVORTE SI OBCHODNÝ PLÁN

Obchodný plán je najdôležitejší priateľ, akého môžete na trhu mať. To platí ako pre virtuálne, tak pre reálne obchodovanie. Výhoda obchodovania nanečisto spočíva v tom, že je oveľa zhovievavejšia k vašim chybám, a teda vám poskytuje ten luxus, že môžete po každej transakcii prehodnotiť svoj štýl obchodovania. Môžete tak včas zdokonaľovať svoje zručnosti, určovanie vstupných a výstupných úrovní, načasovanie a všeobecný výber obchodov, bez toho aby ste pritom prichádzali o skutočné peniaze. Z psychologického hľadiska je však veľmi dôležité taktiež chyby, ktoré vás aj nanečisto o nejaké peniaze pripravia, rozpoznať a okamžite sa s nimi porátať, ako si len hundrať pod fúzy, že pri obchodovaní so skutočnými peniazmi sa toto nestane.

Presne tento prístup bol v mojom vlastnom prípade jedna z vecí, ktorých som sa na začiatku svojej kariéry zbavoval najhoršie, a to nehovorím o tom, že som kvôli nemu spočiatku niekoľkokrát prišiel o dosť veľké peniaze (reálne). Poučenie, ktoré by ste si z toho mali odniesť, je, že by ste sa nikdy nemali nechať zaslepiť sami sebou. Po tom, čo sa vám na základe pripraveného plánu, ktorý ste si prispôsobili svojmu vlastnému štýlu, podarí nanečisto uzavrieť niekoľko úspešných obchodov, by som ešte odporúčal, aby ste ešte raz preverili, či váš konkrétny plán skutočne dáva zmysel a aké sú konkrétne podmienky jeho celkovej úspešnosti. Inými slovami, na svojom pláne musíte neustále pracovať.

PRACUJTE NA SVOJEJ TRPEZLIVOSTI

Trpezlivosť je obchodníkov (rozhodne to platí v mojom prípade) najväčší nepriateľ! Keď už ale máte plán, mali by ste v sebe nájsť aj dostatok odhodlania a guráže, aby ste sa ním tiež dokázali riadiť. Ak je váš plán poctivo pripravený, potom aj v prípade, že sa trh obráti proti vám, nebude vaša strata väčšia, než koľko pre vás bolo akceptovateľné, už keď ste do obchodu vstupovali. A následne sa môžete zo získaných skúseností poučiť, svoj plán podľa nej upraviť pre ďalšie obchody a takto postupovať stále ďalej. S nepriaznivo sa vyvíjajúcim obchodom súvisí ďalší jav, s ktorým sa stretávame oveľa častejšie, než si vôbec dokážete predstaviť. Mám samozrejme na mysli scenár, keď obchodník nechá stratové pozície otvorené oveľa dlhšie, než pôvodne zamýšľal, ale vo chvíli ako sa trh hoci len nepatrne otočí v jeho prospech, okamžite obchod uzatvára, aby si mohol pripísať aspoň nejaký zisk. A môžem vám povedať, že ten "nejaký zisk" často nebýva nič viac než len spread plus niekoľko málo bázických bodov k tomu.

ZAPAMÄTAJTE SI, ŽE TRH MÁ VŽDY PRAVDU

Dám vám teraz príklad zo svojho vlastného života - keď som začínal s obchodovaním, často som nechával pozície otvorené dobrých 5 – 10 % po prekročení vopred stanoveného stop lossu. Bol som totiž tak presvedčený, že pravdu mám ja a že sa trh mýli, že som si myslel, že je len otázkou času, kedy sa moja pozícia zase obráti, a celú dobu som si pritom nervózne ohrýzali nechty a sledoval, ako mi môj kapitál mizne pred očami, takže vo chvíli ako sa potom trh konečne obrátil priaznivým smerom a čísla na mojom výkaze ziskov a strát prešli z červených do čiernych, bol som šťastný ako blcha a snažil som sa celý obchod čo najrýchlejšie uzavrieť. Áno, niečo málo som síce zarobil, ale omnoho horšie bolo, že som potom často len sledoval, ako daný obchod naberá ďalšie zisky, tentoraz už však bez mojej účasti, pretože som predtým toľko túžil ukončiť svoje trápenie, že hneď ako sa naskytla možnosť uzavrieť aspoň s nejakým ziskom, z obchodu som vystúpil. Ešte horšie bolo, že môj plán zostával celý čas presne tým, čo hovorí jeho názov - jednoduchým plánom. V okamihu, keď som začal obchodovať naživo, som celý svoj plán začal jednoducho ignorovať, a keď som si začal rýchlo pripisovať nejaký zisk, kým som predtým toleroval riziko tak veľkého prepadu, celý môj naplánovaný pomer rizika a výnosov šiel tým pádom jednoducho „do kytičiek“...

KEĎ SA OCITNETE V ŤAŽKOSTIACH, NIKDY NEPRIHADZUJTE

A konečne posledná vec, ktorú musím spomenúť, je samozrejme to, že predstava, že stratový obchod zachránite otvorením ďalšej pozície, je len najrýchlejším spôsobom, ako prísť o ešte viac. Celá myšlienka vychádza z predstavy, že jednoducho získate späť, čo ste doteraz stratili, pretože trh sa nakoniec musí obrátiť... niekedy... keď to poviem jednoducho, v niečo také nedúfajte. Chcete príklad? Pozrite, ako sa vyvíjal menový pár EURPLN niekedy od prelomu mája a júna minulého roka po nasledujúce približne tri mesiace... Ja som tento obchod skúsil raz a spálil som sa. Iní ho skúšali viackrát a nakoniec stratili všetko, pretože trh šiel jedným smerom prakticky nepretržite po celé štyri mesiace. A keď sa konečne obrátil, ostávalo len veľmi málo takých, ktorí boli schopní celú túto cestu ustáť...

A potom samozrejme ešte jedna vec - ak si obchodovanie nemôžete skutočne dovoliť a nemáte k nemu dostatok voľných peňazí, o svoje peniaze prídete, pretože sa pri obchodoch nikdy nebudete schopní rozhodovať racionálne...

ZHRNUTIE

1. Všetok rizikový kapitál, s ktorým sa chystáte obchodovať, musí byť pre vás v prípade, že by k tomu došlo úplne postrádateľný.

2. Než začnete obchodovať so skutočnými peniazmi, vyskúšajte si obchodovanie najskôr nanečisto a vypracujte si svoj štýl.

3. Na svojom obchodnom pláne pracujte zakaždým, keď otvoríte nový obchod, výsledky neupravujte a nesnažte sa, aby vyzerali lepšie, než aké skutočne sú.

4. Majte na pamäti, že trpezlivosť pri obchodovaní nanečisto je oveľa väčšia ako pri skutočnom obchodovaní.

5. Majte trpezlivosť, trh má vždy pravdu, odložte bokom svoju sebaistotu a aroganciu a vezmite na vedomie toto jednoduché pravidlo. A predovšetkým - čo funguje v prípade niekoho iného, bude len zriedka fungovať u vás!

Budúci týždeň sa pozrieme na obchodné stratégie, takže milí čitatelia a obchodníci, sledujte nás aj naďalej!

Autor: Ken Veksler | Senior Manager, obchodovanie a poradenstvo | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
ČASŤ 5. Technické indikátory: Kedy vstupovať do pozície
Než sa (ako som sľúbil) pustím do podrobnejšieho rozprávania o technických indikátoroch, ktoré používam, stálo by možno za to pozrieť sa (graficky) trochu bližšie na témy, o ktorých som sa zmieňoval m
ČASŤ 4. Cenová akcia a cenové formácie
Podľa toho, čo som naznačil minulý týždeň, a zo štruktúry tohto článku by vám teraz malo byť vcelku jasné, že téma technickej analýzy je pomerne zložitá a viacvrstvová. Minule som hovoril zväčša len
ČASŤ 3. Technická analýza
Tí z vás, ktorí už niečo začuli o Pandorinej skrinke, sa majte na pozore, pretože sa ju práve chystám otvoriť. Tí z vás, ktorým tento pojem nič nehovorí, sa pripravte na to, že sa po otvorení tejto
ČASŤ 2. Fundamentálna analýza
Minulý týždeň som vám povedal niečo málo o tom, ako a prečo som sa dostal na obchodovanie. Avšak začať s obchodovaním je jedna vec a byť úspešný je niečo úplne iné... Takže sa samozrejme ponúka otáz
ČASŤ 1. "Skromné začiatky"
Takže vy sa chcete stať obchodníkom, guru, svetákom so všetkými tými pozlátkami, ktoré úspech v "zápolení s trhom" prináša? Úprimne povedané, prečo nie... Vezmite si mňa - keby to bolo skutočne tak

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.8075 10.34 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

vyznamne-rizikaMnoho investorov považuje dlhopisy za bezpečnú formu investovania. To ale ešte neznamená, že investor nepodstupuje žiadne riziká a že o peniaze...
hedging-chrante-svoje-investicieÚspešní obchodníci si uvedomujú, že ochrana financií, ktorými disponujú je minimálne tak dôležitá, ako výnos peňazí z ich obchodovania....
investicne-strategie-2Neoslovili Vás základné stratégie? Pre pokročilejších investorov prinášame sériu ďalších stratégií. Predstavíme Vám rebrikovú stratégiu,...