Komodity mieria nahor, zatiaľ čo akciové trhy strácajú silu

Komodity hlásia zisky už tretí týždeň v rade.

Komoditný index DJ - UBS dosiahol 12 mesačné maximum.

Celkový počet čistých dlhých futures pozícií sa prudko zvýšil na 131, 4 miliardy dolárov.

Komodity majú za sebou už tretí úspešný týždeň, vyvíjali sa tak úplne odlišne od klesajúcich akciových trhov. Hore ich pritom ťahal hlavne slabší dolár, holubičí postoj amerického Fedu a tiež obavy spojené s geopolitickým vývojom a počasím. Ziskov sa preto dočkali všetky sektory - najmä priemyselné kovy. A zďaleka najviac sa darilo niklu a hliníku. Energetický sektor ťažil z vývoja cien benzínu a americkej ropy WTI, zatiaľ čo poľnohospodársky sektor získal dôležitú podporu v podobe rastu cien kávy.

Komoditný index DJ - UBS, ktorý sa bude od 1. júla ponovom nazývať Bloomberg Commodity Index, v uplynulom týždni vystúpil o 1,4 percenta, čím dosiahol ročného maxima.

obr1-2014-04-17

Záujem investorov o komodity zostáva aj naďalej vysoký a dopyt po nich sa po marcových korekciách opäť zdvihol. Primárne z toho profitovali energetické a poľnohospodárske komodity. Celkové množstvo čistých dlhých pozícií - držaných zaistenými fondami a peňažnými manažérmi cez futures a opcie - vzrástol u 24 komodít obchodovaných v Spojených štátoch na nový rekord 2 164 000 kontraktov, čo predstavuje hodnotu 131,4 miliardy dolárov. Čisté krátke pozície sú v súčasnosti vidieť len u medi. Naopak, expozícia u poľnohospodárskych komodít, ako je kukurica, pšenica, živý dobytok a dobytok na výkrm, sa vyšplhala až na najvyššie čísla najmenej za posledných dvanásť mesiacov.

Keby sme sa zamerali na výkonnosť jednotlivých titulov, bol minulý týždeň celkivo úspešný. Horšie čísla zaznamenala len bavlna, ktorá sa dostala pod tlak kvôli známkam spomaľujúcim exportné dopyty zo strany Spojených štátov - najväčšieho vývozcu tejto komodity na svete. Keď sa ceny tejto plodiny dostali v USA kvôli najslabšej úrode za posledné štyri roky hore, sústredili sa medzinárodní kupci na iné regióny produkujúce bavlnu. Napríklad na Indiu, ktorá tento rok navyše očakáva rekordnú úrodu. Lenže extrémne suchá zima v Spojených štátoch by mohla oslabiť aj nadchádzajúcu produkciu. Možno sa preto u ceny bavlny dočkáme ďalšej podpory.

Cena pšenice predávanej na burze v Chicagu sa už druhý týždeň po sebe prepadla. A to v dôsledku vylepšeného výhľadu pre produkciu tejto plodiny mimo Spojené štáty, ktorý pomohol zmierniť časť obáv spojených so zimným zberom v USA. Práve ten totiž bol ohrozený veľmi chladným a nezvyčajne suchým zimným počasím. Avšak očakávané dažďové zrážky by mohli zlepšiť podmienky pre rast pšenice naprieč pestovateľskými oblasťami v Spojených štátoch. A práve preto je rast cien tejto komodity zatiaľ skôr limitovaný.

obr2

Sektor priemyselných kovov tentoraz ťahal nahor nikel. Zaznamenal pritom 10-dňovú šnúru ziskov, pretože sa trhy obávajú obmedzených svetových zásob - kvôli zákazu exportu železnej rudy z Indonézie a možným výpadkom vývozu z Ruska. Nikel, jedna z kľúčových zložiek pri výrobe nerezovej ocele, si vedie dobre už od januára, kedy indonézska vláda zakázala export surových rúd. A čím dlhšie tento zákaz platí, tým je vyššie riziko, že svet pocíti nedostatok tejto suroviny. Navyše podobná situácia prichádza po rokoch prebytkov. Nikel v túto chvíľu predstavuje skvelú stávku na momentum, o čom svedčia aj historické grafy. Maxima dosiahol tento kov v roku 2011, kedy sa vyšplhal na 29 425 dolárov za tonu. Potom však vlani v apríli nasledoval prudký pád až na najnižšiu hodnotu 10 750 dolárov za tonu. Preto keď sa niklu nedávno podarilo prelomiť hranicu 15 000 dolárov, začali na neho vsádzať investičné fondy a tiež spotrebitelia. A ak sa budú prognózy dodávok aj naďalej zhoršovať, nemožno vylúčiť rast ceny až na 18 900 dolárov.

obr3

Cena ropy v uplynulom týždni rástla - geopolitické napätie totiž dokázalo zmierniť dopady fundamentálnych správ, ktoré jej mohli skôr uškodiť. Americká ropa WTI nabrala ďalšiu podporu vďaka silnému dopytu po benzíne. Lenže pokračujúci nárast zásob v Spojených štátoch, predovšetkým v zásobníkoch pozdĺž Mexického zálivu, by mohol relatívne silnú pozíciu ropy WTI ohroziť. Neexportovateľná surovina sa hromadí práve na pobreží zálivu a len obmedzený počet lodí má povolenie tamojšiu ropu prevážať do ďalších amerických prístavov. To všetko by mohlo cenu ropy oslabiť. Zvlášť keď si vezmeme, že na juh od Cushingu prúdi už stabilne veľké množstvo čierneho zlata vďaka zlepšenej infraštruktúre ropovodov.

Cenový rozdiel medzi ropou Brent a WTI sa zmenšil až na štyri doláre za barel - k čomu došlo po prvýkrát od vlaňajšieho septembra. Na jednej strane za tým stáli pozitívne trendy u WTI a tiež stupňujúci sa protivietor na svetovom trhu s ropou. Ropa Brent, ktorá sa transportuje po mori, je svetovým benchmarkom cien, a teda je citlivejšia na zmeny globálneho výhľadu dopytu a zásob. Ropu Brent najviac zasiahli špekulácie o raste dodávok z Líbye, ale aj spomaľujúci dopyt z Ázie a Číny. Brent má tak čo robiť, aby sa vrátil späť ku 110 dolárom za barel.

obr4

Organizácia OPEC znížila svoje odhady toho, koľko potrebuje produkovať ropy, o 100 000 na 29, 6 milióna barelov denne. Dôvodom je neustále rastúca produkcia Spojených štátov a Kanady. Medzinárodná agentúra pre energiu (International Energy Agency - IEA) navyše zverejnila svoju mesačnú správu, podľa ktorej sa celosvetový dopyt v roku 2014 nezmení a zostane na 92,7 milióna barelov za deň.

Produkcia ropy v Spojených štátoch sa teraz nachádza na najvyšších hodnotách od roku 1988, a jej zásoby teda narástli až na štvormesačné maximá. Americká vládna agentúra EIA (Energy Information Administration) pritom oznámila, že USA v súčasnosti pokrývajú takmer 87 percent svojich energetických potrieb. A to je najvyššie číslo od roku 1989. Americké ropné rezervy medzitým narástli až na 36-ročné maximá - predovšetkým vďaka novým technológiám ťažby, napríklad získavaniu ropy z bridlice.

obr5

Zlato sa pomaly dostáva z viac než 100dolarového marcového výpredaja. Potom, čo sa mu podarilo dostať späť nad 1 300 dolárov za uncu, sa javí ako stabilné. Aj keď nie je práve presvedčivé v tom atakovať kľúčovú hranicu odporu. Posledné zasadnutie Federálneho výboru pre voľný trh (Federal Open Market Committee - FOMC) už tentoraz bolo menej ostré, než sa šéfka Fedu Janet Yellenová pôvodne snažila presvedčiť trhy. A práve to dodalo zlatu prvú dávku podpory. Ďalšiu podporu potom predstavovali obnovenej predaja dolára a pokles výnosov desaťročných amerických vládnych dlhopisov až na spodnú hranicu ich súčasného rozmedzí 2,6 až 2,8 percenta.

Aj keď celkové množstvo burzovo obchodovaných produktov ( ETP) krytých fyzickým zlatom už štyri týždne v rade klesá, mohol by žltý kov nájsť v krátkodobom horizonte podporu. Vďaka pokračujúcemu oslabeniu akciových trhov, za ktorým stáli predovšetkým výpredaje u technologického indexu Nasdaq a tiež obavy o ďalší vývoj na Ukrajine, by sa cena zlata mohla udržať nad 1 300 dolármi za uncu. Avšak oblasť odporu medzi 1 335 a 1 348 dolármi za uncu by mala zrejme aj naďalej odolávať, a to vzhľadom k relatívne neutrálnemu postoju investorov, ktorý teraz pretrváva.

obr6

Káva arabica v minulom týždni pokračovala vo februárovej rally. Pomohli jej hlavne obavy, že svetový trh pocíti prvýkrát za posledných päť rokov nedostatok tejto plodiny. Hlavným vinníkom zmeny výhľadu je extrémne sucho, ktoré počas januára zasiahlo kľúčové pestovateľské regióny v Brazílii. Práve táto krajina je najväčším svetovým producentom kávy. Cena vysoko kvalitných bôbov je teraz 86 percent nad decembrovými hodnotami. Je tak oveľa vyššie než robusta, menej kvalitná odroda kávy pestovaná hlavne vo Vietname.

Potom, čo cena kávy šesť dní v rade rástla, sa vrátila späť nad 200 centov za libru a priblížila sa najvyšším hodnotám od februára 2012. Podľa jedného z analytikov by vyhliadky brazílskej úrody mohli byť horšie dokonca najmenej po dobu troch rokov. Kríkom kávovníka totiž trvá dlho, než sa zotavia z dehydratácie, ktorou trpeli počas obdobia sucha. Navyše sa čoraz viac hovorí o tom, že sa na konci tohto roka objaví klimatický fenomén El Niño, ktorý by mohol zasiahnuť aj Brazíliu. Hroziace nadmerné zrážky však so sebou naopak nesú vyššie riziko hrdze.

Technicky vzaté sa cena kávy (kontrakt na budúci mesiac) z výpredajov trvajúcich od roku 2011 do 2013 už spamätala a behom pár mesiacov narástla o 50 percent. Pritom ďalšia významná úroveň je teraz na 229,50 centov za libru.

Autor: Ole S. Hansen | stratég komoditných trhov | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Investičné šperky s prírodnými farebnými diamantmi sú záruko
Investícia do diamantov je skvelou voľbou, ako bezpečne uložiť voľné finančné prostriedky a v priebehu desiatok rokov ich zhodnotiť. Klenoty s diamantmi totiž môžu skvelo doplniť investičné portfólio,
Ceny ropy rastú. No čo bude ďalej?
Americký prezident Donald Trump včera odstúpil od jadrovej dohody s Iránom. Tá bola uzavretá jeho predchodcom Barackom Obamom ešte v roku 2015. Očakáva sa, že zásoby ropy by mali z tohto dôvodu v treť
Blížiace sa zasadnutie OPEC je kľúčovým faktorom súčasných k
Politická neistota okolo amerického prezidenta Donalda Trumpa a okolo jeho schopnosti presadiť plánované stimuly, ovplyvňuje finančné trhy. Ďalším zo škandálov, ktoré poznačili aktuálny prezidentský ú
Investori na celom svete skupujú farebné diamanty
Ceny extrémne vzácnych ružových diamantov vzrástli za ostatných 8 rokov o 180% a sú na historických maximách. Žlté diamanty sa zhodnotili o 90% a modré o 70%. Uvádza to Fancy Color Diamond Index, z kt
Dve najväčšie svetové ťažobné spoločnosti a trh so šperkami
V roku 2016 výrazne vzrástol záujem o neopracované diamanty. Spoločnosť Alrosa oznámila 26% medziročný rast tržieb a konkurenčnému De Beers podľa výpočtov Rapaport News, vydavateľa uznávaných diamanto

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.8837 2.17 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

volatilita-10-klucovych-posolstiev-pre-investorovZ času na čas sa akciové trhy nevyhnú príležitostným návalom zvýšenej volatility. Takéto zvraty, pokiaľ ide o dôveru trhu, môžu byť dôsledkom...
7-dovodov-preco-sa-rozhodnut-pre-europske-podni-kov-e-dlhopisy-s-najvyssou-bonitouBez ohľadu na nedávnu vysokú volatilitu sú fundamentálne údaje priaznivé pre hospodárstvo eurozóny aj pre európske podniky. Rast je stály a so...
kotovanie-mienAko sme už spomínali, na forexe obchodujeme menové dvojice, t.j. jednu menu voči druhej mene. Každá mena má svoj troj-písmenný bežne užívaný...