Čo čakať od akciového trhu v roku 2019?

akcie-titul

Trocha histórie

Momentálne zažívame zatiaľ druhú najdlhšiu ekonomickú expanziu v histórii. Zatiaľ najdlhšie obdobie ekonomického rastu pritom nebolo tiež tak dávno. V 90-tych rokoch, po páde železnej opony a ukončení studenej vojny sme väčšina z nás zažívali obdobie na ktorá si spomíname ako na obdobie veľkých zmien v celosvetovom meradle.

Výsledkom bolo zatiaľ najdlhšieho ekonomického rastu, v posledných rokoch cyklu prišlo v USA ku zníženiu daní a rastu úrokových sadzieb ale trh rástol aj tak až do začiatku nového milénia. Pre porovnanie ako veľmi je to nezvyčajné, priemerná dĺžka ekonomickej expanzie za posledných 13 cyklov bola iba 59 mesiacov.

Obrazek1

Aktuálny cyklus

Rovnako ako v 90-tych rokoch aj teraz zápasíme s pomalým rastom zamestnanosti, a rastie podiel dlhodobo nezamestnaných. Po relatívne dlhej a silnej recesii sa centrálne banky po celom svete snažili nakopnúť rast ekonomiky rekordne nízkymi úrokovými sadzbami. V USA držal FED sadzby na úrovni 0,00-0,25 neuveriteľných 7 rokov.

Aktuálne už FED zase začína meniť svoj jastrabí postoj, čo môže značiť obavy o budúci rast ekonomiky lebo mnoho firiem aj jednotlivcov má vysoký dlh a jeho refinancovanie pri vysokých sadzbách im môže spôsobiť problémy. Dá sa povedať, že sme už na vrchole ekonomického cyklu a je teda len otázkou času, kedy príde k recesii. Tá samozrejme nemusí prísť hneď ale nemali by sme na to zabúdať.

Stále platí, že HDP v globále rastie, v USA ktoré sú jednou z kľúčových krajín rastie HDP nad 3% ročne, aj keď na druhej strane niektoré krajiny znižujú odhad rastu na rok 2019 ako napríklad Nemecko, ktoré tak urobilo z 1,8% na 1%. S nezamestnanosťou na tom tiež nie sme najhoršie a celosvetovo rastie životná úroveň. Netreba však zabúdať, že trh je vždy predstihu oproti tomu čo sa stane, takže skôr ako reálnej ekonomickej recesie budeme svedkami zmeny trendu obchodovania.

Rozdiely medzi sektormi

Pokiaľ väčšina trhu rastie, vždy sa nájdu tituly, ktoré klesajú. Samozrejme platí to aj naopak a preto pravidelne sledujeme rotáciu medzi sektormi. Napríklad firmy z odvetvia cyklickej spotreby ako napríklad automobilky alebo technologické spoločnosti zvyknú byť jednými z prvých, ktoré klesaju keď príde k recesii a naopak producenti tovaru bežnej spotreby označované ako consumer staples alebo utilities sektor zvyknú prekonávať trh na začiatku poklesu.

Obrazek2

Jednoducho, keď človek nemá na nové auto tak väčšinou vydrží a neskôr si kúpi auto ale jesť, piť, alebo kúriť budeme aj tak. Tiež budeme používať kozmetiku a prať, takže firmy z týchto sektorov dokážu stále vyplácať dividendy, lebo ich príjmy sú viac menej stabilné. Naopak spomínané automobilky môžu mať niekoľko rokov slabších príjmov a to by sa s najväčšou pravdepodobnosťou sa to prejavilo aj na cene akcií.

Aké akcie na rok 2019

Čím je cyklus dlhší, tým je pri výbere akcií dôležitejšie dávať pozor na dividendovú politiku a zadlženosť firmy. Na vrchole ekonomického rastu bývajú úrokové sadzby tiež na vrchole a pri neprimeranom zadlžení na to môžu doplatiť aj giganti ako General Electric, ktorý má stále problémy a postupne mení vedenie a odpredáva svoje majetky a podiely.

Keď sa pozrieme na akcie 2019 zo sektoru consumer staples, zaujímavou voľbou môžu byť napríklad akcie spoločnosti Johnson & Johnson (JNJ). Firma má takmer 20% čistú maržu, čo je vysoko nad priemerom, a dlhodobo vypláca a navyšuje dividendu, ktorá je momentálne na úrovni 0,9$ na akciu, momentálne to vychádza zhruba 2,7%. Na nasledujúcom grafe počas rokov 2001-2009 je vidieť porovnanie s indexom S&P500 (červená čiara) v čase krízy.

Obrazek3

Samozrejme neznamená to, že keď príde k medvediemu trhu tak JNJ musi takto výrazne prekonať trh a popritom bude vyplácať dividendy ako to bolo pred vyše desiatimi rokmi ale ide skôr o ukážku celého sektoru.

Ďalším zaujímavým titulom sú akcie firmy McDonald´s (MCD). Od roku 1976 vyplácajú nepretržite dividendu, ktorá je momentálne 1,16$ (2,66%) a akcie už roky prekonávajú trh, tak ako výsledky prekonávajú očakávania analytikov. Firma stále prichádza s inováciami a ku každému trhu pristupuje rozdielne, napríklad v USA je MCD vnímaný ako vyslovene lacný fast food a v EÚ si buduje image na vyššej úrovni, vybudovala fenomén McCafé a dlhodobo si drží popularitu.

Pri väčšej ochote riskovať stoja za úvahu akcie Alibaby (BABA). Síce ide o technologickú firmu ale väčšina produktov ktoré sú predávané na ich eshopoch sú nižšej ceny, čiže aj v prípade slabšieho ekonomického obdobia by ich tržby nemuseli veľmi utrpieť. Alibaba výrazne expanduje so svojimi cloudovými službami a fintech aplikáciami. Posledný štvrťrok reportovali medziročný nárast tržieb z cloudu o 84% a bezhotovostné platby sú tiež veľkým trendom a hlavne doma v Číne, pričom tento trend sa rýchlo šíri aj mimo ázie.

Samozrejme aj v EÚ nájdeme zaujímavé akcie ako napríklad chemička BASF, ktorá 26. februára odreportuje hospodárske výsledky za rok 2018. Firma má veľmi široké pôsobenie v chemickom priemysle a jej hlavný konkurent v európe Bayer má od odkúpenia Monsanta stále problémy so žalobami a vysokými pokutami. BASF je stabilná firma, ktorá pravidelne vypláca dividendy a tie od roku 2009 stále rastú a management plánuje pokračovať so zvyšovaním.

Obrazek4

Akcie tejto firmy hodnotia veľmi pozitívne aj analytici a dostávajú pravidelne odporúčania s cieľovými cenami nad trhom. Dôležité bude aké hospodárske výsledky firma dosiahla za minulý rok a veľa nám to napovie aj tom či sa akcie rozhýbu smerom nahor a odrazia od supportu.

Ďalšou firmou v európe, ktorá môže do budúcna prekvapiť je francúzska Veolia (VIE). Venuje sa životnému prostrediu a spracovaniu odpadu. Jej akcie sa dlhodobo držia pod predkrízovými maximami ale nemení to nič na tom, že VIE ako prvá na svete prevádzkuje recyklačnú linku na solárne panely. Tie majú životnosť okolo 25 rokov a odpad vo forme starých panelov bude do budúcna veľkou záťažou.

Okrem toho Veolia pôsobí napríklad v Číne v oblasti čistenia vody, kde sú momentálne oveľa prísnejšie normy na čistotu pitnej vody ako u nás alebo pôsobí aj v Mexiku, kde je veľký problém s odpadom a veľa odpadu končí na skládkach. Odborníci z Francúzska si poradia aj s recykláciou ropnej plošiny alebo jadrového reaktoru a tlak na kvalitu životného prostredia stále rastie.

Záver

Každým dňom sme bližšie zmene trendu na akciových trhoch ale to neznamená že zmena musí prísť hneď teraz. Znamená to, že tak ako vždy je potrebné byť pri obchodovaní s akciami opatrný a čím trend trvá dlhšie, tým skôr môže aj skončiť. Zatiaľ však ekonomika stále rastie a hospodárske výsledky firiem prekonávajú očakávania analytikov. Základom úspešného obchodovania s akciami je správny timing a stock-picking, takže určite neunáhlite výber akciových titulov do portfólia a zamyslite sa aj nad tým, kedy vstúpiť do pozície.

Autor: PR článok - www.admiralmarkets.cz

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Koronavírus postihuje hospodárenie firiem: akcie Apple sa pr
Apple varuje pred možným poklesom zisku za prvý kvartál. Akcie spoločnosti prudko poklesli. Dôvodom je koronavírus. Akcie spoločnosti Apple včera na nemeckej burze klesli o šesť percent. O desať
Fidelity International uvádza fond zameraný na udržateľné vo
Spoločnosť Fidelity International (Fidelity) oznamuje uvedenie nového fondu Sustainable Water and Waste Fund, ktorý sa zameriava na udržateľné investície v oblasti vodného hospodárstva a spracova
Dokáže Turecko spôsobiť škody európskym bankám?
Turecká kríza sa rozširuje a líra naďalej oslabuje. Niektorí analytici sa obávajú, že prekročenie hranice 7,000 kurzu líry voči doláru, k čomu už prakticky došlo, vyčerpá zostávajúci kapitál najväčšíc
Vstup Xiaomi na burzu bude najväčšou udalosťou tohto roka na
Veľa ľudí v Európe a USA nikdy nepočula o spoločnosti Xiaomi. Táto firma bola založená v roku 2010 a je jednou z najrýchlejšie rastúcich technologických firiem v Číne. Spoločnosť predložila ešte 3.máj
Použije Čína v obchodnej vojne ďalšiu zbraň – oslabenie juan
Riziko, že obchodná vojna medzi USA a Čínou sa naplno rozhorí, je stále viac pravdepodobnejšie. Napätie ešte vzrástlo po dnešnom oznámení, že Čína oplatí USA rovnakou mincou ďalšiu snahu o uvalenie no

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7664 14.90 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

zlato-nielen-vzacne-vynosneJednou z mála investícií, ktorá sa vzhľadom na súčasnú situáciu na finančných a komoditných trhoch vyplatila bola investícia do zlata. Kým...
korporatni-high-yield-dluhopisy-ano-ci-ne-pro-retailove-investoryRoční výnos 17%? Ano, to je výnos, který určitě stojí za pozornost. A to i přesto, že se jedná pouze o výnos potencionální. Je ovšem nutné...
cena-dlhopisovCena, za ktorú si investor obstará dlhopis je veľmi dôležitá, pretože má priamy vplyv na výnosnosť. V nasledujúcom článku sa oboznámite so...