Sedem dôvodov pre obchodovanie CFD

Broker: Saxo Bank1. Ochranné shorty (špekulácie na pokles)

Nájdete mnoho dôvodov, prečo chcete naďalej držať akcie, ktoré by ste inak predali. Tým najjednoduchším je to, že v dlhodobom výhľade ste optimisti, ale krátkodobý výhľad je negatívny. Alebo ste od zamestnávateľa dostali opcie na akcie a zatiaľ nemôžete uplatniť svoje práva na nákup. Alebo držíte akcie skrz investičný alebo dôchodkový fond.

Nech už je dôvod akýkoľvek, v prípade, že sa chcete ochrániť proti krátkemu, prudkému prepadu v cene aktív, ktoré držíte, potom vám ochranu poskytne predaj CFD kontraktu (kontrakt na vyrovnanie rozdielov). Všetko, čo potrebuje urobiť, je vyčísliť vašu expozíciu v aktuálnej pozícii. Dajme tomu, že máte akcie spoločnosti BSkyB a priamo alebo nepriamo ich vlastníte za 5.000 EUR v aktuálnych cenách. Váš broker umožňuje obchodovať CFD na BSkyB s 10% maržou, a tak potrebujete iba 500 EUR k tomu, aby ste neutralizovali vašu pozíciu. Marža je nutná záloha na vašom účte a vyjadruje percentuálny podiel vašich prostriedkov na vašich celkových otvorených pozíciách.

2. Dynamickejšie investovanie

CFD brokeri zistili, že ľudia, ktorí si u nich otvárajú účty, majú spravidla dostatok skúseností s investovaním. To, čo ich  vedie k CFD predpisom, je využitie pákového efektu, a to až v pomere 1:100.

Typický broker od vás bude chcieť pri otvorení účtu vklad minimálne 5.000 EUR a ponúkne vám maržu 10%. K vašej počiatočnej investícii vo výške 5.000 EUR, môžete nakúpiť alebo predať päť CFD po 1.000 EUR - to teda spolu predstavuje expozíciu voči trhu vo výške 10.000 EUR.

Inými slovami, s 5.000 EUR ako počiatočným vkladom, môžete zainvestovať až 50.000 EUR. Pokiaľ veríte v rast, ale nemáte dostatok vlastného kapitálu (a je jedno, kde je viazaný), potom vám CFD umožní investovať.

Väčšina CFD brokerov vás nechá obchodovať s pákou päť až desať (tzn. umožní vám obchodovať s 20% alebo 10% maržou). CFD na indexy a menové páry môžete často obchodovať ešte agresívnejšie, s maržou vo výške 7,5 %. Niektoré brokerské domy dokonca požadujú maržu vo výške 1 %. To znamená, že si môžete požičať až 100-násobok vášho vkladu. Aj minimálne zmeny v cene potom majú obrovský vplyv na zisky alebo straty na vašom portfóliu.

3. Agresívne shorty (špekulácie na rast alebo pokles)

Pokiaľ prioritou vašej stratégie nie je konzervatívny prístup, môžete ľahko predávať akcie, ktoré nevlastníte (shortovať – predávať nakrátko). Napríklad si myslíte, že niektoré akcie sú citlivé na negatívne správy, zlý sentiment v danom sektore alebo na slabé ekonomické ukazovatele.

Nech už je to akokoľvek, ak si myslíte, že pri niektorej akcii je dobrá šanca na menší pokles ceny, predajte CFD a vďaka pákovému efektu sa malý pokles premení vo veľký zisk. To isté platí prirodzene opačne pre prípad, že čakáte krátkodobý nárast ceny.

4. Párové obchodovanie

Royal Dutch Petroleum a Shell Transport & Trading sú dve časti jednej a tej istej firmy. Royal Dutch sa obchoduje na burze v Amsterdame a Shell v Londýne. Teoreticky by sa ceny oboch spoločností mali vyvíjať rovnako.

Ak sa objaví rozdiel vo vývoji cien medzi týmito dvoma akciami, napríklad vďaka tomu, že Shell rastie viac ako Royal Dutsch, je jasné, že táto anomália sa skôr či neskôr vyrovná. V tom prípade by ste mali predať CFD na Shell a kúpiť CFD na Royal Dutch. Nie je dôležité, čo sa s ich cenami bude diať v absolútnom meradle. Obe akcie môžu rásť alebo klesať. Ale ak sa rozdiel medzi ich cenami bude znižovať, budete profitovať z dlhej pozície v Royal Dutch viac, než koľko budete strácať na short v Shellu.

V skutočnosti táto arbitráž nevyzerá tak jednoducho, ako sa môže zdať. Nezrovnalosti v cenách pri týchto dvoch akciách pretrvávali roky, a to pre CFD instrumenty nie je najvhodnejšie. Ale dobre to ilustruje princíp.

Ďalší príklad sú akcie spoločnosti Schroders bez hlasovacích práv. Proti normálnym akciám sa obchodovali s diskontom. V minulých rokoch tento diskont osciloval medzi 4 a 12 percentami. CFD obchodníci môžu špekulovať na zníženie diskontu, vo chvíli keď dosiahne 12 % a na zvýšenie diskontu, keď sa zníži na 4 %.

Ďalším príkladom tejto stratégie môžu byť výrobcovia softvéru, Microsoft a SAP. Prepad hodnoty dolára negatívne ovplyvnil tržby Microsoftu a z rastu hodnoty eura naopak profitoval nemecký SAP.

Párové obchodovanie závisí na schopnostiach investorov všimnúť si trhové anomálie, ktoré môžu pretrvávať roky alebo zmiznúť cez noc. Táto stratégia teda nie je bez rizika.

5. Všeobecné zabezpečenie

Ak ste si zostavili portfólio napríklad z britských akcií, ktoré odráža správanie vývoju indexu FTSE100, môžete predať na tento index CFD a zaistiť tak vaše portfólio. Je dobré však dať pozor na pár skutočností.

Po prvé, broker, ktorý ponúka CFD na index, ich za bežných okolností kryje nákupom alebo predajom futures na FTSE. K nim pridá spread, ktorý zaplatíte vy. Preto môže byť často výhodnejšie, obchodovať rovno futures.

Po druhé, na malom portfóliu sa darí kopírovať vývoj indexu len zriedka a tak nie je dôvod, aby toto bola vaša investičná stratégia. Navyše možno zostaviť portfólia, ktoré sú menej rizikové ako index FTSE100 a dosahujú vyšší výnos.

6. Špekulácie na vývoj sektora

Je niekoľko spôsobov, ako vsádzať na vývoj jednotlivých sektorov. ETF fondy (Exchange-traded funds, fondy obchodovateľné na burze) sú ideálnym nástrojom, len ich na trhu nie je toľko, koľko by mohlo byť. Vďaka nákladom na ich zostavenie sú tak ponúkané fondy, ktoré kopírujú tie najpopulárnejších sektory.

V prípade sektorov, ktoré majú vyššiu volatilitu alebo citlivo reagujú na dobré správy, poskytujú CFD zaujímavé investičné stratégie, ktoré môžu prinášať zisky, aj keď trh ako celok skôr stagnuje.

7. Dividend surfing

Hlavný dôraz pri obchodovaní s CFD je kladený na to, že tieto inštrumenty poskytujú všetky výhody, aké majú akcie samotné, ale odstraňujú nevýhody (ako napríklad nemožnosť shortovať, predávať nakrátko).

Dôsledkom toho je fakt, že ak vlastníte CFD na akciu v tzv. ex-dividendový deň (deň po poslednom dni s nárokom na dividendu), dostanete dividendu (zníženú o daň) a naopak, ak ste v short pozícii, dividendu zaplatíte.

Teoreticky by mali oba prípady vyjsť narovnako, cena by mala o dividendu vzrásť alebo klesnúť. Ale ak je cena akcie vo situácii silného momentu na trhu, nemusí klesnúť o celú sumu. Obchodníci s CFD kupujú pred rozhodujúcim dňom, potom dostanú platbu a predajú pozíciu skôr, než cena akcie stihne plne klesnúť, a realizujú tak malý zisk. Väčšina ex-dividendových dní pripadá na stredy a brokeri dávajú týždeň dopredu svojim klientom zoznam s akciami, ktorých sa ex-dividendový deň bude týkať.

Autor: Karol Piovarcsy | riaditeľ Saxo Bank Praha | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Profesionáli majú na to páky!
Pákové obchodovanie sa v posledných rokoch medzi profesionálnymi investormi stalo veľmi populárne a to predovšetkým z dôvodu, že akciám na BCPP sa nie vždy darilo podľa očakávania a slovenskí a
Sedem výhod CFD obchodovania
On-line obchodovanie CFD je všestranná metóda obchodovania ako pre býčie, tak pre medvedie trhy, umožňuje zaistenie vašich aktuálnych akciových investícií a dokonca vie zarábať na klesajúcom trhu. C
HEDGING – chráňte svoje investície
Úspešní obchodníci si uvedomujú, že ochrana financií, ktorými disponujú je minimálne tak dôležitá, ako výnos peňazí z ich obchodovania. Vedia, že na získanie peňazí potrebujú vstupný kapitál a&
Akciové obchodovanie a CFD inštrumenty
Globálne finančné trhy nikdy neboli tak prístupné individuálnym investorom ako dnes. Vedľa akciových trhov možno pre investície využívať CFD inštrumenty, ktoré prinášajú pákový efekt a úplnú flexibi

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7379 18.31 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

cena-dlhopisovCena, za ktorú si investor obstará dlhopis je veľmi dôležitá, pretože má priamy vplyv na výnosnosť. V nasledujúcom článku sa oboznámite so...
ako-si-vybrat-spravneho-forex-brokeraKaždý, kto je zaangažovaný do obchodovania na devízovom trhu vie, aká dôležitá je dobrá a spoľahlivá obchodná platforma a serióznosť firmy,...
co-je-podielovy-fondPodielový fond asi najvýstižnejšie charakterizuje príslovie „Virtus Unita Fortior“ (v jednote je sila). Zakladá ho správcovská spoločnosť, ...