Akcie Microsoftu: síce nenávidené, ale s nízkym rizikom poklesu a veľkým potenciálom rastu

• Microsoft nie je v súčasnosti práve "cool" a jeho akcie sú podhodnotené

• Z nového tabletu Surface sa môže stať hit, ktorý ukrojí časť z koláča iPadu a Androidu

• Rad nových tabletov od iných výrobcov bude bežať na operačnom systéme Windows 8 od Microsoftu

• Tržby za Windows 8 rastú, rovnako ako divízia serverov a klientov z radov biznisu

obr1-2012-10-23

Nad Microsoftom sa od chvíle, čo prišiel na trh iPad, sťahujú mračná a pesimizmus.

Firma je v skutočnosti zahalená do smútočnej nálady už od roku 2000, kedy praskla technologická bublina. Microsoft sa už od tej doby nikdy nedostal na tak smiešne ocenenie, ako mal v roku 1999, keď sa jeho P / E (pomer medzi trhovou cenou akcie a ziskom na akciu) pohybovalo okolo hodnoty 40. A keď sa mnoho investorov rozhodovalo, kam vložiť svoje peniaze, a pozreli sa na vývoj cien akcií Microsoftu za posledných desať rokov, museli si klopať na čelo.

obr2

Keď sa však zameriate na dôležitejší ukazovateľ, ako je potrebný vývoj EPS (výnos na akciu), tak podľa letmého pohľadu na graf uvidíte, že ESP Microsoftu je teraz o 300 percent vyšší ako v roku 1999. Súčasné P / E je pritom 10. Ak by teda bola firma v roku 1999 ocenená na rovnakej P / E ako má dnes, potom by mali akcie spoločnosti počas 12 rokov 300 percentnú návratnosť!

Ako môže Microsoft oživiť svoje "mŕtve" akcie?

Pohľad sveta na Microsoft by mohli zmeniť dve veci. Tou prvou je tablet Surface a tou ďalšou je široká škála tabletov s operačným systémom Windows 8, ktorá by mohli k Microsoftu prilákať nový zdroj tržieb.

Keď sa teraz o tablete Surface hovorí ako o úspechu, mohlo by to Microsoftu pomôcť v očiach investorov (základná verzia Surface RT sa dokonca vypredala za menej ako 24 hodín!). Niektorí analytici si myslia, že Surface je len jedným z ďalších zdrojov tržieb. Ale pokiaľ ide o dobrý výrobok a potenciálne silného rivala iPadu, potom by sa vnímanie Microsoftu mohlo pomaly zlepšiť. Podľa mňa sú akcie firmy v súčasnosti podhodnotené, pretože si mnohí myslia, že Microsoft je neohrabaný a pomaly postupujúci gigant, ktorý nemá na to konkurovať napríklad Googlu alebo Applu. Práve preto by jednoduchá zmena v pohľade na firmu mohla jej akcie ľahko podporiť, a to vďaka pozitívnym vyhliadkam.

Vďaka Windows 8 sa Microsoftu otvorí obrovský trh

Druhou a tou najdôležitejšou vecou je, že systém Windows 8 otvorí Microsoftu dvere na obrovský trh. V sektore tabletov má firma aj cez všetky svoje snahy nulový podiel. Pesimisticky vyznievajú pre Windows 8 aj súčasné prognózy. Microsoft by totiž do konca roka 2013 mal mať podľa firmy IDC len šesťpercentný podiel na tomto trhu. A ešte horšie sú očakávania, že operačný systém Windows bude mať do roku 2016 na trhu s tabletmi len približne 15 percentný podiel. Aj keď je rastúci trhový podiel vkvitnúcom segmente vždy dobrý, vyššie uvedené čísla sú až príliš negatívne, pretože:

Podľa analytikov banky Goldman Sachs Microsoft do konca roku 2013 vyrobí a predá okolo 15 až 20 miliónov tabletov Surface, pričom na rok 2013 pripadá 10 až 15 miliónov. Týchto 10 miliónov predaných kusov by predstavovalo zhruba šesť percent toho, čo sa na trhu tabletov v roku 2013 celkovo predá (teda 160 miliónov kusov).

Ale ako som už spomenul, podľa IDC spadajú do šesťpercentného podielu na trhu nielen tablety Surface predané v budúcom roku, ale aj armáda konkurenčných výrobkov s Windows 8.

Ak sa ľudia z Goldman nemýlia a čísla pre Surface budú zodpovedať, potom budú prognózy IDC úplne chybné. Len predaje výrobkov Surface by v tom prípade totiž museli tvoriť všetok trhový podiel Microsoftu na poli tabletov.

obr3

Existuje aj argument, že tablety s Windows 8 môžu kanibalizovat na predajoch notebookov. Argumentovať možno ale aj inak, napríklad že predaj dotykových laptopov (hybridné a konvertibilné notebooky) by mohol zobrať časť trhu tabletom, ktoré nie sú od Microsoftu. Tak ako tak, divízia Windows začína opäť rásť a narastajú aj zisky, takže víťazom je Microsoft. Na grafe nižšie, ktorý vytvorila firma ComponentArt, je jasne vidieť, aký kus koláča by si Microsoft mohol urvat na stále rastúcom tabletovom a laptopovom trhu. (ComponentArt má tiež dobrý článok o tom, prečo sa môže IDC vo svojich číslach mýliť)

obr4

Pre investora idúceho proti prúdu sú akcie Microsoftu perfektné. Ide o podhodnotenú firmu, ktorú má rado len pár ľudí a ktorá má nakročené na úplne nový trh s obrovským potenciálom. Teraz síce nie som natoľko smelý, aby som na 100 percent predpokladal, že Windows 8 bude mať úspech a vplyv na trhu s tabletmi, ale aspoň dokážem porozumieť obrovskému potenciálu Windows 8 v PC priemysle.

Ale čo keď sa mýlim ja?

Ak sa mýlim a tablety s Windows 8 a Surface budú veľkým prepadákom, potom by sa Microsoft mohol Surface vzdať. Medzitým sa však divízia Windows udrží na nohách a aj naďalej bude generovať operačný zisk vo výške 12 miliárd ročne, avšak s nulovým rastom v sektore PC a notebookov. Ak ale spočítate pomerne slušné tržby sekcie Windows a serverové a biznis divízie rastúce 15 respektíve 7percentným tempom, a to pri akcii obchodovanej v FY1 za P / E 10, potom ide stále o investíciu za rozumnú cenu.

obr5

Aby som to zhrnul, ak sa tabletom s Windows 8 nebude dariť, tak firma toľko nestratí, pretože súčasné očakávania sú už tak dosť nízke. Ale ak mám pravdu a Windows 8 a Surface budú mať relatívny úspech, potom si Microsoft odhryzne pomerne podstatný koláč na rýchlo rastúcom trhu s tabletmi. Aj keď firma nemala až do 26. októbra na tomto trhu žiadne zisky, jej akcie by mohli vyskočiť nahor v snahe dôveryhodnejšie zachytiť skutočnú hodnotu Microsoftu.

Akcie s nízkym rizikom poklesu ale s veľkým potenciálom rastu sú v časoch neistoty na trhoch určite dobrou voľbou.

Autor: Matt Bolduc | Saxo Bank

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Koronavírus postihuje hospodárenie firiem: akcie Apple sa pr
Apple varuje pred možným poklesom zisku za prvý kvartál. Akcie spoločnosti prudko poklesli. Dôvodom je koronavírus. Akcie spoločnosti Apple včera na nemeckej burze klesli o šesť percent. O desať
Čo čakať od akciového trhu v roku 2019?
Momentálne zažívame zatiaľ druhú najdlhšiu ekonomickú expanziu v histórii. Zatiaľ najdlhšie obdobie ekonomického rastu pritom nebolo tiež tak dávno. V 90-tych rokoch, po páde železnej opony a ukončení
Fidelity International uvádza fond zameraný na udržateľné vo
Spoločnosť Fidelity International (Fidelity) oznamuje uvedenie nového fondu Sustainable Water and Waste Fund, ktorý sa zameriava na udržateľné investície v oblasti vodného hospodárstva a spracova
Dokáže Turecko spôsobiť škody európskym bankám?
Turecká kríza sa rozširuje a líra naďalej oslabuje. Niektorí analytici sa obávajú, že prekročenie hranice 7,000 kurzu líry voči doláru, k čomu už prakticky došlo, vyčerpá zostávajúci kapitál najväčšíc
Vstup Xiaomi na burzu bude najväčšou udalosťou tohto roka na
Veľa ľudí v Európe a USA nikdy nepočula o spoločnosti Xiaomi. Táto firma bola založená v roku 2010 a je jednou z najrýchlejšie rastúcich technologických firiem v Číne. Spoločnosť predložila ešte 3.máj

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7244 19.81 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

akciove-obchodovanie-a-cfd-instrumentyGlobálne finančné trhy nikdy neboli tak prístupné individuálnym investorom ako dnes. Vedľa akciových trhov možno pre investície využívať CFD...
investovanie-kava-cukor-cokoladaPrinášame vám pár informácií, akým spôsobom je možné tieto komodity obchodovať a pár tipov čo je potrebné pri ich obchodovaní sledovať. Káva,...
ako-obchodovat-ropuVysoká likvidita a pomerne vysoká volatilita na ropných trhoch v poslednom období ponúkajú obchodníkom príležitosť slušne zarobiť na vývoji...