Mýty a skutočnosť: Dlhy a deficit

Zdá sa, že finančná kríza narušila naše vnímanie a kvôli nej už skoro nevidíme svetlo na konci tunela. Týka sa to napríklad súčasnej situácie okolo amerického rozpočtu a dlhu. Dúfajme, že táto analýza zmení váš pohľad na štátne rozpočty a ich vzťah k rastu aj dlhu.

Naozaj je tento graf pravdivý?

Výprava do takejto ťažkopádnej témy akou je americký rozpočet a dlhy sa zrodila z grafu, ktorý mi poslal jeden priateľ na Facebooku. Rovnako ako pochybovali o nových dátach a čínskom exporte analytici Goldman Sachs, moja prvá reakcia na graf bola: "To predsa nie je pravda. Niečo tam musí byť zle."

Graf sa objavil na blogu Barryho Ritholza na serveri The Big Picture 31. decembra 2012. Úplne jasne ukazuje, že americký rozpočet ako percento HNP alebo HDP počas finančnej krízy stále klesal bez akéhokoľvek pohybu nahor. Táto smutná situácia je porovnateľná so zlým finančným zdravím štátu počas americkej občianskej vojny.

obr1-2013-01-16

Keď som sa pozrel na graf, hovoril som si: Ako toto môže byť aspoň trošku pravda, keď nominálne HDP rastie a deficit rozpočtu je nižší ako pred rokmi? Nebol som sám, niekto na to poukázal v komentároch k článku. Ďalšia zaujímavá otázka znie, ako to, že trvalo 13 dní, kým sa tento graf dostal na môj Facebook? Dôvodom bol fakt, že zakladateľ dlhopisového hedge fondu Double Line, Jeff Gundlach, použil tento graf vo svojom trhovom výhľade na rok 2013 zvanom "Rok hada". Gundlach sú teraz plné médiá a graf je možné vidieť všade možne.

Americká vláda doháňa dno deficitu z roku 1992

Mne tie čísla nestačili, takže som si vytiahol dáta z Bloomberg. Nasledujúci graf ukazuje vývoj amerického štátneho rozpočtu v percentuálnom pomere k nominálnemu HDP. Áno, veľmi pekný obrázok to na prvý pohľad nie je. Od roku 1969 sa v kladnom teritóriu ocitlo len niekoľko rozpočtov.

obr2

Zaujímavou vecou ale je, že graf od Bianco Research, použitý v Gundlach, nevykazuje žiadne zlepšenie americkej fiškálnej situácie, ale tento graf áno. Podľa grafu zlepšila americká vláda svoju fiškálnu situáciu o 3,8 percentuálnych bodov od dna v decembri 2009. A čo je dôležitejšie, najnovší vývoj vykazuje značné zlepšenie a fakt, že sa americká vláda rýchlo približuje fiškálnej situácii z roku 1992, čo bolo minimum, ktoré predchádzalo konjunktúre rokov deväťdesiatych.

Táto zmena prišla v dobe ťažkej pre americkú i globálnu ekonomiku a je to celkom solídny úspech. Zďaleka ale ešte nie je vyhratné a projekcia vývoja stále ukazuje na príliš vysoké štrukturálne deficity.

Nepodarilo sa mi znova nakresliť graf Bianco Research. Bolo jedno, či som použil HDP alebo HNP, reálne alebo nominálne. Možno mi niečo zásadné uniklo, ale fakt je ten, že pán Ritholtz, Bianco Research ani Jeff Gundlach nejdú príliš do hĺbky čo sa týka dát, ktoré stoja za grafom. Prišiel som teda k záveru, že je graf chybný a vedie k pomýleným interpretáciám týkajúcim sa finančného zdravia americkej ekonomiky.

Interakcie štátnych rozpočtov s dlhmi a rastom

Záverečná časť tejto analýzy možno niektorých čitateľov osvieti. Nasledujúci graf ukazuje hrubý a čistý dlh amerického štátu ako percento HDP. Nikoho neprekvapí, že dlh dosť výrazne vyrástol počas finančnej krízy, kedy sa americká vláda snažila vyplniť obriu dieru, ktorú zanechal súkromný sektor pri nevyhnutnom znižovaní finančnej páky. Ak chcete porozumieť rozdielu medzi hrubým a čistým dlhom, odporúčam vám toto krátke vysvetlenie z pera profesora Harolda Chorneyho. (http://haroldchorneyeconomist.com)

obr3

Zaujímavou časťou tohto grafu je doba medzi rokmi 1969 a 1981, kedy sa americký štátny dlh znížil (ako čistý, tak hrubý) a stalo sa tak v čase, keď priemerný deficit amerického rozpočtu predstavoval približne 1,7 percent HDP. V roku 1994, po dekáde dlhovej expanzie, začal pomer dlhu k HDP znovu klesať. V tej dobe bol deficit menej ako tri percentá. Ako môže pomer dlhu k HDP klesať, keď má rozpočet opakovane trojpercentný deficit? Prípad falšovaného účtovníctva? Nie tak celkom.

obr4

V tejto tabuľke som načrtol príklad, ktorý obsahuje jednoduché predpoklady a ukazuje ich dynamiku. Máme tu ekonomiku s deficitným rozpočtom, ktorá produkuje 100 monetárnych jednotiek za rok s dlhom vo výške 80 monetárnych jednotiek. Pozrite sa, ako za tri roky klesá pomer dlhu k HDP napriek tomu, že má štátny rozpočet ročný deficit 2,5 - 3 percenta. Matematickým dôvodom je, že rast nominálneho HDP je vyšší ako nárast dlhu.

Z tohto príkladu a historických dát, ktoré ste videli v predchádzajúcich grafoch, by malo byť jasné, že americký dlh môže vstúpiť do udržateľnej fázy, aj keď vláda bude naďalej zostavovať deficitné rozpočty. Na základe empirických dôkazov z rokov 1969-1981 a 1994-2001 by sa americký dlh mal stabilizovať, pokiaľ sa deficit zníži na 1,5-3 percenta nominálneho HDP. Americký FED potom deficit monetizuje, tj. nakúpi štátne dlhopisy, a štátu tak uľaví, bez toho, aby spôsobil štrukturálne vysokú mieru inflácie.

Treba podotknúť, že v médiách neustále počúvame reči o tom, ako americký dlh exploduje a dosahuje už 16,4 bilióna dolárov. Poukazuje sa na tzv. americké Dlhové hodiny. Výška dlhu ale nie je zas tak zásadná, ak ju nedáme do správneho kontextu. Nominálny štátny dlh USA bude rásť vždy. Nikto nešpiní General Electric kvôli 60-percentnému pomeru dlhu k aktívam. Každý pritom čaká, že jeho nominálny dlh bude rásť, ak porastú zisk a aktíva. Aby ste mohli robiť kvalifikované súdy o finančnom zdraví USA, musíte vziať do úvahy všetky tri faktory - rozpočet, veľkosť dlhu aj rast nominálneho HDP.

Sedliacky rozum a vyrovnané rozpočty

Neobhajujem tu zdĺhavé deficitné rozpočty a kopenie dlhov. Je to skôr zhrnutím toho, ako funguje dynamika medzi rozpočtami a dlhmi a aký je ich vzťah k rastu. Som zástancom vyrovnaných štátnych rozpočtov, čo som preukázal v mnohých predchádzajúcich analýzach, postavených na pekných témach, o ktorých Nassim Taleb popísal v posledných rokoch kilá papiera. Vlády by mali mať konzervatívny prístup k financiám a zostavovať vyrovnané rozpočty (možno aj s malými prebytkami), aby sa mohli účinne brániť čiernym labutiam.

Autor: Peter Garnry | stratég akciových trhov | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Koronavírus postihuje hospodárenie firiem: akcie Apple sa pr
Apple varuje pred možným poklesom zisku za prvý kvartál. Akcie spoločnosti prudko poklesli. Dôvodom je koronavírus. Akcie spoločnosti Apple včera na nemeckej burze klesli o šesť percent. O desať
Čo čakať od akciového trhu v roku 2019?
Momentálne zažívame zatiaľ druhú najdlhšiu ekonomickú expanziu v histórii. Zatiaľ najdlhšie obdobie ekonomického rastu pritom nebolo tiež tak dávno. V 90-tych rokoch, po páde železnej opony a ukončení
Fidelity International uvádza fond zameraný na udržateľné vo
Spoločnosť Fidelity International (Fidelity) oznamuje uvedenie nového fondu Sustainable Water and Waste Fund, ktorý sa zameriava na udržateľné investície v oblasti vodného hospodárstva a spracova
Dokáže Turecko spôsobiť škody európskym bankám?
Turecká kríza sa rozširuje a líra naďalej oslabuje. Niektorí analytici sa obávajú, že prekročenie hranice 7,000 kurzu líry voči doláru, k čomu už prakticky došlo, vyčerpá zostávajúci kapitál najväčšíc
Vstup Xiaomi na burzu bude najväčšou udalosťou tohto roka na
Veľa ľudí v Európe a USA nikdy nepočula o spoločnosti Xiaomi. Táto firma bola založená v roku 2010 a je jednou z najrýchlejšie rastúcich technologických firiem v Číne. Spoločnosť predložila ešte 3.máj

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7473 17.27 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

hedging-chrante-svoje-investicieÚspešní obchodníci si uvedomujú, že ochrana financií, ktorými disponujú je minimálne tak dôležitá, ako výnos peňazí z ich obchodovania....
ako-si-vybrat-obchodnika Keď sa investor rozhodne vstúpiť do sveta akcií, prvým krokom je výber obchodníka, ktorý mu sprostredkuje prístup na burzy, na ktorých chce...
ake-su-nevyhody-etfO ETF sa dnes veľa píše. Takmer vždy sú ospevované ako jeden z najinovatívnejších finančných produktov. Sú naozaj také výnimočné a nemajú žiadne...