Dokonalý trik neexistuje

Trhy čakajú na prídel od FEDu
Trhy naďalej žijú v očakávaní nákupu finančných aktív z trhu FEDom. Posledné zasadnutie FOMC naznačilo možnosť ďalšieho kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky cez nákup USD vládnych dlhopisov. Ďalší prídel zelenej infúzie v podobe USD likvidity výrazne mieša karty na finančných trhoch posledné dni. EURUSD sa dostal na nové 5-mesačné maximá (1,3640/50), zlato na nové historické maximá (1313 USD/trójska unca) a výnosy na USD vládnych dlhopisoch testuje dlhodobé minimá.

Hrozba špirály
Centrálne banky tak rozohrali finančnú ruletu cez nalievanie obrovského množstva likvidity na finančné trhy, ktorej výsledkom môže byť nekonečný cyklus v podobe špirály. FED naozaj nemusí skončiť iba pri druhom kole kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky, ak nedokáže zastaviť disinflačné hrozby (deflačné riziká) a pokračujúcu ekonomickú nestabilitu dá sa očakávať opätovné nalievanie USD likvidity na trhy.

FED nepozná hranice
FED nemá žiadnu právnu bariéru pri nákupe enormného množstva finančných aktív z trhu na svoju bilanciu, jedinú „morálnu bariéru“ predstavuje vnútorný predpis, že FED by „nemal“ vlastniť viac ako 35% z každej emisie vládneho dlhu. Táto morálna zábrana však nemusí robiť vrásky na čele členom FOMC (Výbor pre operácie na voľnom trhu vo FED, ktorý rozhoduje o nastavení menovej politiky). Najlepšie to dokumentovali komentáre ekonómov JP Morgan „ešte nedávno sme si nevedeli predstaviť, že FED bude mať bilanciu na úrovni 1 bil. USD, aktuálne ju má na úrovni takmer 2,5 bil. USD“...“ prečo by bolo teda pre FED nepredstaviteľné mať ju na úrovni enormných 10 bil. USD“... Naozaj finančné trhy sa už snažia prispôsobovať krutej realite dnešného dňa, kedy centrálne banky sa pokúsili proti tvrdým dopadom finančnej krízy vytiahnuť „dokonalý trik“ v podobe kvantitatívneho uvoľňovaná menovej politiky.

Dokonalý trik
Realita je však úplne odlišná „dokonalý trik“ neexistuje a stačilo sa iba opýtať na vlastné skúsenosti Bank of Japan, ktorá už takmer 20-rokov bojuje tlačením peňazí proti deflácii. Výsledkom je strata kontroly menovej politiky nad vlastnou menou JPY, ktorú dnes s miernou iróniou v písmenách skôr riadi FED svojimi rozhodnutiami ako intervenčnými krokmi nabudená Bank of Japan. Snahy centrálnych bánk vytvoriť dokonalý trik, že každý ekonomický (resp. finančný problém) dokáže vyriešiť menová politika môže stáť globálnu ekonomiku veľmi veľa. Ak teda FED bude pokračovať v bezbrehom dodávaní USD likvidity na trh znehodnotí tým 2/3 celosvetových devízových rezerv a položí finančný systém na úroveň praveku (nemusí pritom dosiahnuť ani bilanciu 10 bil. USD).

Centrálne banky strácajú moc
Centrálne banky musia pochopiť, že tlačením peňazí nedokážu vytvoriť nové pracovné miesta iba časom bezcenné peniaze, ktoré sa však počas hlbokej finančnej a hospodárskej krízy nedokážu pretransformovať na kapitál. Žiadna spoločnosť ani jednotlivec si bez pozitívnejšieho výhľadu budúcnosti nezoberie na seba riziko zadlžovania sa. Skôr naopak stále prebieha proces deleveregingu, čo znamená snahy ekonomických subjektov znížiť úverové zaťaženie. A práve odklon ekonomického smeru od úvermi riadenej ekonomiky vytvára najväčšie vrásky centrálnym bankám na čele. Bez úverového toku strácajú centrálne banky moc nad riadením ekonomiky, čo už niektorí predstavitelia centrálnych bánk pripúšťajú. V každej centrálnej banke aktuálne nájdmeme minimálne jedného opozičného člena (FED – Plosser, Bank of England – Sentance), ktorý sa snaží upozorniť na hrozby tlačenia peňazí.


Jediný „triezvy“ vo FEDe

Práve vystúpenie jediného opozičného člena FOMC vo FEDe Plossera (prezident philadelphského FEDu) naznačuje riziká menovej politiky. Plosser odmieta myšlienku, že FED dokáže vytvárať pracovné miesta, pričom si US ekonomika musí zvyknúť na minimálne prírastky ekonomického rastu. Jasne odmieta nové tlačenie peňazí do ekonomiky na základe krátkodobých výkyvov ekonomických makrofundamentov. Naznačil však i možnosť opätovného návratu ekonomiky do recesie. Plosser tak dlhodobo si udržiava „triezvy“ pohľad na vec a v tlačení peňazí nevidí „spásu“, ale skôr hrozbu pre budúcnosť. Opačný názor však preferovali ďalší dvaja členovia FOMC (Rosengren – prezident bostonského FEDu a Kocherlakota – prezident minneapoliského FEDu), ktorí jednoznačne pred hrozbou deflačných rizík preferujú nové kolo kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky.

Všetci sú „spokojní“
Komu však vyhovuje druhé kolo kvantitatívneho uvoľňovanie menovej politiky zo strany FEDu. V prvom rade americkej vláde, ktorej náklady na správu nových dlhov klesajú k historickým minimám v podobe poklesu výnosov pri emitovaných USD dlhopisoch. Nové ohlásené kolo fiškálnych stimulov americkej vlády bude treba financovať, tak prečo si požičiavať draho ak môžeme s pomocou FEDu výrazne znížiť náklady (predpokladá sa, že ak by FED nepristúpil k druhému kolu kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky by výnosy na 10-ročných USD dlhopisoch stúli o 50 bázických bodov k úrovni 3% p.a. z aktuálnych miním 2,5% p.a.).

Graf vývoja výnosov 10-ročných USD dlhopisov






Super „kšeft“ pre vládu

Výnosy na amerických vládnych dlhopisoch sa už postupne zmierili s druhým kolom kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky zo strany FEDu, ktoré by mohlo byť oznámené na novembrovom zasadnutí (3.11). US vláda dnes umiestnila na trh 29 mld. USD v podobe 7-ročných USD dlhopisoch s nízkym výnosom na úrovni 1,89% p.a. Počas včerajšieho dňa dokonca výnosy na týchto dlhopisoch dosahovali bariéru 1,82% p.a., čo je najnižší level od posledného oznámenia kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky FEDom (rok 2009). Dopyt po 7-ročných USD dlhopisoch prevýšil ponuku 3,04 násobne, čo je najviac od začatia opätovného emitovania vládneho dlhu so 7-ročnou splatnosťou. Včera pritom sa na trh umiestnili 5-ročné USD vládne dlhopisy v objeme 35 mld. USD a priemerným výnosom 1,26% p.a., čo je najnižšia úroveň od kvartálneho ponúkania USD vládnych dlhopisov v roku 1976. V pondelok sme pritom videli aukcie 2-ročných USD dlhopisov v objeme 36 mld. USD a historicky nízkym výnosom 0,441% p.a. a bid to cover ratiom (ponuka/dopyt) na úrovni 3,78 (najvyšší od augusta 2007). Výnosy na amerických dlhopisoch tak smerujú k historickým minimám a práve v dôsledku tlačenia ďalších peňazí do US ekonomiky od FEDu, ktorý už aktuálne udržiava svoju bilanciu nad 2 bil. USD. US vláda sa tak snaží vytlč z aktuálnej situácie s pomocou FEDu maximum.

FED sa utápa vo vlastných ilúziách
S dolievaním likvidity je spokojný i samotný FED, pretože sa snaží znížiť dlhodobé úrokové sadzby zdeformovaním výnosovej krivky dlhopisov. FED tak stále žije v domnienke, že historicky nízke úrokové sadzby podporia rast úverovej aktivity. Nárast úverov v ekonomike podporí silu finančného sektora a tým i opätovnú dominanciu a postavenie FEDu. To, že úroky na hypotekárne úvery aktuálne v USA dosahujú najnižšiu historickú úroveň a realitný trh naďalej padá FED akosi prehliada. Stále tak platí, že v časoch neistej budúcnosti nie je cena úveru najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní (hypoteticky pri určitých trhových podmienkach ani nulový úrok pri úveroch neznamená zvýšenie dopytu po nich, keďže subjekty nedokážu splácať ani istinu). Záverom sa dá konštatovať, že s poklesom úverovej aktivity sa stráca i priamy dosah FED na ovplyvňovanie vývoja ekonomiky.

Stratená magická sila
Posledným spokojným subjektom je samotná „magická“ Wall Street. Fabrika na peniaze sa zadrhla finančnou krízou v roku 2007 a aktuálne dokáže fungovať iba v „núdzovom režime“ iba za pomoci paliva v podobe lacných USD od FEDu. Wall Street určite ocení novú infúziu od FEDu a na niekoľko mesiacov sa zabudne na prípadnú hrozbu obnovy recesie a krízy na finančných trhoch.

Dnešné akcie

Dnešný vývoj na akciových trhoch sa niesol v miernych červených stratách (DJIA -0,21%, S&P -0,26%, Nasdaq -0,13%) v dôsledku strát finančného sektora ( negatívne šumy, že Goldman Sachs znížil odhad zisku pre Morgan Stanley), ktoré nedokázal vymazať ani výrazne ziskový energetický sektor (ropa). Pričom akcie dnes mali vhodné podmienok pre rast v podobe pokračujúceho oslabovania USD, poklesu výnosov na dlhopisových trhoch a rastu cien čierneho zlata (ropy). Zajtrajšok prinesie druhú revíziu ekonomického rastu US ekonomiky za 2Q, ktorá by mohla už naznačiť potenciál FEDu spustiť tlačenie na novembrovom zasadnutí FOMC.


Graf vývoja sektorov indexu S&P 500


Autor: Valér Demjan | TRIM Broker, a.s. | www.trimbroker.com


pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Koronavírus postihuje hospodárenie firiem: akcie Apple sa pr
Apple varuje pred možným poklesom zisku za prvý kvartál. Akcie spoločnosti prudko poklesli. Dôvodom je koronavírus. Akcie spoločnosti Apple včera na nemeckej burze klesli o šesť percent. O desať
Čo čakať od akciového trhu v roku 2019?
Momentálne zažívame zatiaľ druhú najdlhšiu ekonomickú expanziu v histórii. Zatiaľ najdlhšie obdobie ekonomického rastu pritom nebolo tiež tak dávno. V 90-tych rokoch, po páde železnej opony a ukončení
Fidelity International uvádza fond zameraný na udržateľné vo
Spoločnosť Fidelity International (Fidelity) oznamuje uvedenie nového fondu Sustainable Water and Waste Fund, ktorý sa zameriava na udržateľné investície v oblasti vodného hospodárstva a spracova
Dokáže Turecko spôsobiť škody európskym bankám?
Turecká kríza sa rozširuje a líra naďalej oslabuje. Niektorí analytici sa obávajú, že prekročenie hranice 7,000 kurzu líry voči doláru, k čomu už prakticky došlo, vyčerpá zostávajúci kapitál najväčšíc
Vstup Xiaomi na burzu bude najväčšou udalosťou tohto roka na
Veľa ľudí v Európe a USA nikdy nepočula o spoločnosti Xiaomi. Táto firma bola založená v roku 2010 a je jednou z najrýchlejšie rastúcich technologických firiem v Číne. Spoločnosť predložila ešte 3.máj

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7196 20.10 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

ako-si-vybrat-obchodnika Keď sa investor rozhodne vstúpiť do sveta akcií, prvým krokom je výber obchodníka, ktorý mu sprostredkuje prístup na burzy, na ktorých chce...
prvy-forexovy-obchodPred samotným vstupom si určíme menový pár, ktorý chceme obchodovať, a zároveň predpoklad, ktorá mena bude posilňovať, a ktorá oslabovať....
sedem-vyhod-cfd-obchodovaniaOn-line obchodovanie CFD je všestranná metóda obchodovania ako pre býčie, tak pre medvedie trhy, umožňuje zaistenie vašich aktuálnych ...