Prečo sú korporátne dlhopisy tak obľúbené

Investori v tomto období s pretrvávajúcou nízkou návratnosťou investícií potrebujú starostlivo prehľadať finančné trhy, aby našli na dlhopisov atraktívne výnosy. Stále častejšie potom ukladajú svoje peniaze do firemných dlhopisov, ktoré sú osviežujúcou alternatívou.

Mnoho investorov naďalej vylučuje zo svojich portfólií dlhopisy krajín južnej Európy. Navyše, zabehnuté nakupovanie štátnych dlhopisov a hypotekárnych záložných listov s vysokým ratingom, ktoré sú považované za bezpečný prístav, stláča ich výnosy na extrémne nízke úrovne.

Mnoho aktivít na trhu dlhopisov je v súčasnosti vo forme núteného nákupu zo strany bánk a penzijných fondov v dôsledku prísnejších pravidiel a predpisov. To tiež ovplyvňuje voľbu súkromných investorov, pretože výnosy z tradičných štátnych dlhopisov a hypotekárnych záložných listov ani len nevykryjú infláciu. Avšak toto meniace sa trhové prostredie tiež vytvára nové možnosti, napríklad v podobe korporátnych dlhopisov.

Keďže veľké korporácie čoraz viac hľadajú zdroje pre svoje financovanie priamo na trhoch namiesto využívania bankových služieb, trh s korporátnymi dlhopismi rýchlo rastie. (Banky majú plné ruky práce čistením svojich bilancií, takže tento tradičný typ financovania je tak či tak prakticky nepriechodný). Na strane nákupu sa stali tieto druhy dlhopisov populárne medzi inštitucionálnymi investormi, ale aj medzi súkromnými investormi. Dôvody sú nasledovné:

Podnikové dlhopisy sú vnímané ako mix medzi akciami a tradičnými dlhopismi: Ich kúpou podliehate riziku podobnému tradičným burzovým investíciám, v kombinácii s cashflowom, zabezpečenému fixným kupónom na dlhopise. Táto "kombinácia" typov aktív je medzi investormi stále viac obľúbená, pretože odstraňuje v ich portfóliách určitú neistotu.

S prakticky stagnujúcou burzou a takmer nulovou návratnosťou na dlhopisoch s vyššími výnosmi, by mohli byť korporátne dlhopisy atraktívne investičné príležitosti, keďže investori sú odmenení za znášanie "firemného rizika". V časoch neistoty a stagnujúcich trhov sú firemné dlhopisy osviežujúcou alternatívou, keďže investori radšej kúpia a držia, ako kúpia a dúfajú.

Odkedy začala finančná kríza, korporácie vo všeobecne pracovali na posilnení svojich bilancií, takže aj napriek finančnej neistote, nedošlo k nárastu krachov firiem. Vzhľadom k dlhovej kríze a reguláciám vo finančnom systéme, rizikové prémie na podnikových dlhopisoch sa zvýšili, čím sa z nich stala dobrá investičná príležitosť pre súkromných investorov. Ako pri iných aktívach, aj tu je dôležité správne načasovanie.

Autor: Karol Piovarcsy | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Ako fungujú dlhopisy
Sú to dlhové cenné papiere, ktoré väčšinou majú kupón, ktorý vypláca emitent dlhopisu jeho držiteľovi. V podstate sa dá povedať, že dlhopis je istou formou úveru, ten kto vydáva dlhopis - emitent si p
Dlhopisy - investície, ktoré nikdy nestratia na kráse
Obchodovanie s dlhopismi je jedným z najstarších a najznámejších druhov finančných investícií. S obľubou sa využívajú už viac ako tisíc rokov. To aj napriek tomu, že dlhopisy dnes tak trochu strácajú
Býčí trend dluhopisů končí, vyplatí se ještě?
Alokace části svých finančních prostředků do dluhopisových instrumentů, především do amerických státních dluhopisů a do jiných aktiv se stabilním příjmem představuje základní pilíř moderního investová
Investičné stratégie II.
Neoslovili Vás základné stratégie? Pre pokročilejších investorov prinášame sériu ďalších stratégií. Predstavíme Vám rebrikovú stratégiu, stratégiu vzpieračskej činky a stratégiu terč.
Investičné stratégie I.
Dlhopisy sú často považované za nudnú investíciu. No nie vždy je to tak. Presvedčí vás o tom nasledovný článok. Predstavíme Vám základné investičné stratégie.

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7294 19.25 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

preco-su-korporatne-dlhopisy-tak-oblubeneInvestori v tomto období s pretrvávajúcou nízkou návratnosťou investícií potrebujú starostlivo prehľadať finančné trhy, aby našli na...
co-je-burzovy-indexBurzové indexy majú nezastupiteľnú úlohu. Investor dokáže podľa nich určiť aká nálada panuje na burze.Každý investor by mal poznať...
akciove-obchodovanie-a-cfd-instrumentyGlobálne finančné trhy nikdy neboli tak prístupné individuálnym investorom ako dnes. Vedľa akciových trhov možno pre investície využívať CFD...