Dlhopisy - investície, ktoré nikdy nestratia na kráse

Obchodovanie s dlhopismi je jedným z najstarších a najznámejších druhov finančných investícií. S obľubou sa využívajú už viac ako tisíc rokov. To aj napriek tomu, že dlhopisy dnes tak trochu strácajú svoje čaro a akcie a menové trhy si vďaka adrenalínu udržujú vysoký záujem investorov.

Pre firmu alebo organizáciu je vydávanie dlhopisov spôsobom získania finančných prostriedkov. Investor nákupom dlhopisov firme alebo organizácii v podstate požičiava čiastku, ktorá sa rovná jeho investícii. Investorovi bude jeho pôžička splatená vo vopred určený čas. V medziobdobí od vydania dlhopisu k jeho výplate získava investor splátky úrokov, takzvané "kupóny".

Zisk investora, čiže "výnos do splatnosti", sa definuje ako percento jeho pôvodnej investície a celkového výnosu. Líši sa podľa rizikového profilu firmy alebo organizácie, ktorá dlhopisy vydala. Investície do dlhopisov môžu predstavovať dobrý spôsob diverzifikácie portfólia. Saxo Bank napríklad ponúka možnosť obchodovať s viac ako sedem tisíc rôznymi dlhopismi.

Vysoké verzus nízke výnosy

Dlhopisy s vysokým výnosom ponúkajú síce investorovi vyšší zisk vo forme kupónov, avšak s vyšším rizikom neplnenia. Vysoké výnosy na firemných dlhopisoch napríklad naznačujú, že firma nepatrí práve k tým najkvalitnejším. Je tu vyššia šanca, že investor kupóny a splátku istiny nakoniec nedostane.

Naproti tomu dlhopisy s nízkym výnosom majú síce nižšiu hodnotu kupónov, avšak zároveň predstavujú omnoho nižšie riziko neplnenia. Investor má vyššiu šancu, že prebehnú všetky výplaty, i keď dlhopis podrží až do splatnosti.

Pri rozhodovaní, do akej firmy alebo organizácie investovať vo forme dlhopisov, je potrebné si starostlivo preštudovať hodnotenie úverovej spoľahlivosti danej firmy a zvážiť riziko neplnenia. Organizácie s hodnotením "BB" a nižším sú považované za nekvalitné; najvyššie hodnotenie, ktoré môže firma získať, je "AAA". Spoločnosti s vysokým hodnotením obvykle ponúkajú dlhopisy s nižším výnosom než tie firmy, ktoré majú hodnotenie slabšie. Keďže investície do dlhopisov s vyšším výnosom sú rizikovejšie, je potrebné starostlivo preštudovať dôvody vedúce k týmto vyšším výnosom.

Príležitosti na rozvíjajúcich sa trhoch

Za posledných päť až desať rokov boli investície na rozvíjajúcich sa trhoch veľmi žiadané a obrovský rast a príležitosti prilákali na nové trhy všetky veľké mená zo sveta medzinárodných financií. Nič ale netrvá večne a v posledných troch mesiacoch tieto trhy fungujú v režime strachu. Viedlo to k masívnej averzii k riziku na rozvíjajúcich sa trhoch.

Zatiaľ čo predtým rozvíjajúce sa trhy vykazovali dvojciferný rast, teraz sa ukazuje, že toto tempo nie je dlhodobo udržateľné a tieto trhy sa vracajú k nižším hodnotám. Pozornosť médií sústredená na takúto zmenu ovplyvnila prognózy pre rozvíjajúce sa trhy a vyzdvihla tak výnosy dlhopisov rozvíjajúcich sa trhov na vysokú úroveň. To znamená značne nad všeobecne nízke výnosy v tomto prostredí. V mnohých prípadoch však tieto vysoké výnosy nemajú fundamentálne opodstatnenie.

Kombinácia pomalého rastu a zlých politických rozhodnutí viedla k zvýšeniu rizika pre vládne dlhopisy na rozvíjajúcich sa trhoch ocenených v USD. Ovplyvnilo to však aj firemné dlhopisy. V mnohých prípadoch tento negatívny vplyv nezodpovedá skutočnosti. Investori si totiž môžu po dôkladnom preštudovaní podrobností nájsť i v nich atraktívne príležitosti.

Keďže Fed ešte stále nedokázal zvýšiť úrokové sadzby, domnievame sa, že každý jeho ďalší krok bude len slabý a plytký a dokonca je možné, že sa zvýšenie odloží až na rok 2016. Ak k tomu skutočne dôjde, môžu sa na trhoch s dlhopismi objaviť nové príležitosti. Celkové riziko rozvíjajúcich sa trhov totiž v nadväznosti na kroky Fedu bude potrebné oceniť nižšie.

Centrálne banky a výkony európskych dlhopisov

Príležitosti sa však nenachádzajú len na rozvíjajúcich sa trhoch. Pri októbrovom rokovaní Európskej centrálnej banky o jej monetárnej politike banka dôrazne naznačila, že proti neustále nízkej inflácii mieni použiť ďalšie uvoľňovanie monetárnej politiky. ECB ohlásila, že zvažuje zníženie úrokov na vklady, ako aj zmeny v skladbe nákupu dlhopisov, čo by mohlo viesť k dlhším lehotám a vyššiemu úverovému riziku.

Tieto informácie prekvapivo viedli k prudkému prepadu výnosov vládnych dlhopisov, najmä tých krátkodobých. Vzhľadom k tomu, že Fed pravdepodobne zvýšenie sadzieb odkladá na neurčito, predpokladáme, že finančné trhy zažijú oživenie ešte pred koncom roka. Predpokladáme, že európske dlhopisy, ktoré v poslednej dobe vykazovali dobré výsledky, budú investorom robiť radosť aj naďalej.

Autor: Simon Fasdal | hlavný dlhopisový stratég | www.saxobank.sk

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Ako fungujú dlhopisy
Sú to dlhové cenné papiere, ktoré väčšinou majú kupón, ktorý vypláca emitent dlhopisu jeho držiteľovi. V podstate sa dá povedať, že dlhopis je istou formou úveru, ten kto vydáva dlhopis - emitent si p
Býčí trend dluhopisů končí, vyplatí se ještě?
Alokace části svých finančních prostředků do dluhopisových instrumentů, především do amerických státních dluhopisů a do jiných aktiv se stabilním příjmem představuje základní pilíř moderního investová
Prečo sú korporátne dlhopisy tak obľúbené
Investori v tomto období s pretrvávajúcou nízkou návratnosťou investícií potrebujú starostlivo prehľadať finančné trhy, aby našli na dlhopisov atraktívne výnosy. Stále častejšie potom ukladajú sv
Investičné stratégie II.
Neoslovili Vás základné stratégie? Pre pokročilejších investorov prinášame sériu ďalších stratégií. Predstavíme Vám rebrikovú stratégiu, stratégiu vzpieračskej činky a stratégiu terč.
Investičné stratégie I.
Dlhopisy sú často považované za nudnú investíciu. No nie vždy je to tak. Presvedčí vás o tom nasledovný článok. Predstavíme Vám základné investičné stratégie.

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7264 19.58 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

ake-su-vyhody-etf Popularita ETF v posledných rokoch významne vzrástla. Je to len módna záležitosť alebo jednoduchosť, transparentnosť, nízke poplatky sú...
volatilita-10-klucovych-posolstiev-pre-investorovZ času na čas sa akciové trhy nevyhnú príležitostným návalom zvýšenej volatility. Takéto zvraty, pokiaľ ide o dôveru trhu, môžu byť dôsledkom...
vynosy-dlhopisovDlhopisy, tak ako aj akcie prinášajú dva druhy výnosov a to kapitálový a úrokový.Investorov do dlhopisov zaujíma predovšetkým úrokový výnos....